Crkva sv. Antuna Padovanskog Čakovec, jug

Ciklus sakralne glazbe

 

  • Na programu: Jan Podbielski, Fortunat Pintarić, Mieczysław Surzyński, Franjo Dugan, Wojciech Kilar, Johann Sebastian Bach

 

Andrzej Białko (Poljska, Kraków, 1959.) učio je klavir na Srednjoj glazbenoj školi, a 1973. godine počeo je učiti svirati orgulje, prvo privatno a zatim na Glazbenoj akademiji u Krakówu u klasi Joachima Grubicha. Ovaj daroviti i višestruko nagrađivani poljski glazbenik iza sebe ima brojna gostovanja i nastupe širom Europe i Amerike.

Radi kao profesor na Orguljaškom odjelu Glazbene akademije u Krakówu i na Državnoj glazbenoj školi Władyslaw Żeleński također u Krakówu. Surađuje s nizom ansambala uključujući Poljski radio zbor u Krakówu i Krakówsku filharmoniju. U svojem raznovrsnom i bogatom repertoaru, koji uključuje djela svih stilova, Andrzej Białko izvodi integralne orguljaške opuse Dietricha Buxtehudea, Johannesa Brahmsa, Nicolausa Bruhnsa, Felixa Mendelssohna-Bartholdyja, Césara Francka i Franza Liszta. Snimio je 20 nosača zvuka, a neke od snimki ovog vrhunskog orguljaša dragocjeni su doprinos arhivu drugog kanala Poljskog radija.

 

ULAZ SLOBODAN.