BEOGRADSKI GUDAČKI ORKESTAR DUŠAN SKOVRAN i ZBOR HRT-a – 9. svibnja u 20 sati

Dirigent: Tonči Bilić

Centar za kulturu , srijeda 9.5.2012. u 20.00

BEOGRADSKI GUDAČKI ORKESTAR DUŠAN SKOVRAN

Beogradski gudački orkestar Dušan Skovran jedan je od najistaknutijih srpskih komornih ansambala koji je u preko četiri desetljeća zabilježio izrazite međunarodne uspjehe i predstavio se na brojnim koncertnim pozornicama Europe, Azije i Amerike, u preko 400 gradova. Osim stalnih šefova dirigenata: Dušana Skovrana, Aleksandra Pavlovića i Obrada Nedeljkovića, orkestar su, među ostalima, vodili i Kenneth Jean, Lutz Köhler, Vladimir Chernushenko, Claudio Vandelli, Christian Gansch i David Strange, a surađivali su i s istaknutim glazbenicima kao što su Kendal Taylor, Irena Grafenauer, Alexis Galperin, Christian Larde, Costas Cotsiolis, Gerard Caussé, Nikolai Petrov, Jeremy Menuhin, Sophie Langdon, Shlomo Mintz i Nigel Kennedy. BGO Dušan Skovran nastupao je na mnogim domaćim i svjetskim festivalima, među kojima se mogu izdvojiti Festival u Aberdinu, Praško proljeće, Međunarodni glazbeni festival u Istanbulu, Festival u Cheltenhamu, Glazbeni festival u Bilbau, Festival grada Londona, Festival Europa u Petrogradu, Bemus, Sarajevska zima i Dubrovačke ljetnje igre. BGO Dušan Skovran posebnu pozornost posvećuje izvedbi suvremene glazbe i ostvaruje niz svjetskih praizvedbi. U okviru zapaženog ciklusa Dijalog, koji je po ideji Obrada Nedeljkovića započet 2004. godine, predstavljaju ostvarenja najuglednijih domaćih i stranih suvremenih skladatelja.

 

ZBOR HRVATSKE RADIO TELEVIZIJE ZAGREB

Nastavljajući tradiciju Zagrebačkih madrigalista, Zbor Hrvatske radiotelevizije utemeljen je četrdesetih godina prošlog stoljeća. Djelujući najprije kao komorni ansambl – pod vodstvom Mladena Pozajića, a zatim Slavka Zlatića – s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Tijekom posljednjih pola stoljeća njegov umjetnički identitet je oblikovalo niz uglednih glazbenika čiji put danas nastavlja šef-dirigent Tonči Bilić.

Velik repertoar Zbora obuhvaća skladbe a cappella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od rane renesanse do najnovijih glazbenih djela, a osobita se pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine. Važnu ulogu ima stalna suradnja s Muzičkim biennalom Zagreb, u sklopu kojega je Zbor HRT-a praizveo mnoga djela hrvatskih autora, ali i suvremenih europskih skladatelja.

Ugled je Zbor stekao na redovitim nastupima diljem Hrvatske i na mnogim zapaženim koncertima u inozemstvu, primjerice u Rimu, Salzburgu, Milanu, Parizu, Veneciji i Berlinu. Zbor HRT-a surađivao je sa svim uglednim hrvatskim dirigentima (Lovrom pl. Matačićem, Milanom Horvatom, Pavlom Dešpaljem, Nikšom Barezom, Vjekoslavom Šutejem), s mnogobrojnim inozemnim gostima (Claudiom Abbadom, Lorinom Maazelom, Igorom Markevičem) i s mnogim solistima svjetskog glasa.

Godine 1998. Zbor HRT-a je na poticaj svog šefa-dirigenta Tončija Bilića počeo sustavno njegovati pjevanje a cappella i uz instrumentalnu pratnju. Tako je nastao ciklus od šest koncerata u sezoni – Sfumato – s namjerom da se njime publika upozna s djelima hrvatske glazbene baštine, remek djelima i manje izvođenim skladbama klasične literature te najnovijim ostvarenjima zborne glazbe u nas i u svijetu. Ciklus ima i likovnu dimenziju, što je razvidno iz podnaslova Duhovni zvuci, boje i oblici, a ostvaruje se u suradnji s Muzejom Mimara u kojem se koncerti izvode.

 

Tonči Bilić jedan je od najsvestranijih hrvatskih dirigenata koji uspješno ravna koncertnim programima, opernim i baletnim predstavama te s raznorodnim sastavima izvodi djela u rasponu od renesanse do suvremene glazbe. Surađuje gotovo sa svim hrvatskim orkestrima te s inozemnim zborovima (za nastup s Nizozemskim komornim zborom nagrađen je posebnim priznanjem istaknutog dirigenta Erica Ericsona) i orkestrima. Gost je brojnih domaćih i inozemnih festivala. Redovito snima za potrebe radija, televizije i filmske proizvodnje. Od godine 1997. stalni je dirigent, a od 2005. šef-dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije koji se pod njegovim vodstvom profilirao u visoko kvalitetan ansambl. Umjetnički je ravnatelj uglednog ciklusa Sfumato Zbora Hrvatske radiotelevizije, u okviru kojeg su po prvi put u Hrvatskoj izvedene mnoge ključne skladbe svjetskog a cappella repertoara.

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec