BLOKADA

hrvatski dokumentarni film

Redatelj: Igor Bezinovic

Scenarist: Igor Bezinovic

Montažeri: Hrvoslava Brkušić, Maida Srabović, Miro Manojlović

Snimatelji: Đuro Gavran, Eva Kraljević, Igor Bezinović, Haris Berbić

Oblikovanje zvuka: Vladimir Bozić, Milan Čekić

 

Dokumentarac o studentskoj blokadi nastave koja se 2009. odvijala u Hrvatskoj. Film Igora Bezinovića koji je i sam sudjelovao u tim događajima.

«Blokada» je jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Redatelj Igor Bezinović bio je aktivni sudionik i kroničar tih događanja.

Borba protiv komercijalizacije obrazovanja i blokada nastave na Filozofskom trajala je 34 dana, pobuna se proširila na više od 20 fakulteta diljem zemlje, a studenti su postali relevantan politički subjekt.

Redatelj je pratio sve, od ushićenih pripremnih sastanaka i blokiranja nastave do prvog umora, kroz intimne situacije i međusobne noćne rasprave, od prvotne podrške većine članova fakultetskog vijeća do okretanja leđa tih istih profesora uz pokušaj studenata da dođu do skrivenog ministra obrazovanja.

Trajanje: 92 minute

  • Ulaznica 20,00 kuna
  • Revijska ulaznica 60,00 kuna (sva četiri dana Revije, 5 filmova)

 

Igor Bezinović diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je student filmske i TV režije na ADU u Zagrebu. Objavljivao je tekstove o društveno-humanističkoj problematici u stručnim časopisima (Hrvatski filmski ljetopis, Diskrepancija, Čemu, Gordogan, Re, Zarez…) te sudjelovao u brojnim znanstvenim simpozijima. Razvija dokumentarne projekte i režira dokumentarne filmove posvećene socijalnim kontrastima u gradu Zagrebu. Područja interesa su mu socijalno orijentirani dokumentarci, konceptualni film, estetika i teorija filma i sociologija kulture. Režirao je dokumentarne filmove Natprosječan (ADU, 2008.), Nepovratno (Restart, 2009.) i Susret (Restart, 2009.).