CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Izložbeni prostor, četvrtak 28. veljače 2019. u 19.00 sati –  otvorenje izložbe

DAMIR TURK

Čakovečki umjetnik, Damir Turk, predstavit će se domaćoj publici presjekom svojega stvaralaštva.

Damir Turk jedan je od onih ljudi koji osluškuju i slušaju prirodu i cijene prolaznost vremena. U vremenu kada na svakom koraku nailazimo na instant rješenja, Turk ili bolje rečeno njegova djela, gotovo drsko, od nas traže da im damo ono najvrijednije; vrijeme. Tražite li u njegovoj umjetnosti brzu zadovoljštinu kroz figurativne i konkretne oblike s kojima bi se mogli brzinski poistovjetiti, nećete ju pronaći.

Oblici njegove, a djelomično i naše svakodnevice, reducirani su na boje, geometrijske likove i simbole pokazujući nam ljepotu koju najčešće ne stignemo uvidjeti. U djelima u tehnici akrilika otkriva ljepotu kroz simetriju, ravnotežu, miran i staložen potez kista. Potez koji ne izlazi izvan okvira, već tu i tamo zalazi u prostor reljefnosti pastoznim nanosom koji daje dodatni impuls živosti samom djelu. S druge strane, djela u tehnici suhog pastela suprotnih su karakteristika; dominantnih zaobljenih, često vibrantnih linija, energičnog i brzog poteza, kaotičnih dijelova koji u cjelini kompozicije ipak pronalaze mjesto i smisao. To bi možda bili oni drugi dani, izazovni i teški, koji nas uče cijeniti ljepotu jednostavnosti i bez kojih smirenja ne bi bilo.

Stanimo i gledajmo detalje i odnose jer potrebno je vrijeme da odbacimo nebitno i shvatimo ravnotežu.

Marta Horvat, kustos izložbe

Damir Turk rođen je 12. svibnja 1973. godine u Čakovcu. Likovno se izražava od 1989. godine od kada kontinuirano uči i usavršava svoja likovna znanja  i vještine kod čakovečkih, varaždinskih i mariborskih slikara, kipara i fotografa. U atelijerima prof. Klasa Yvesa Grdića u Rijeci, Varaždinu i Čakovcu, s kojim ostvaruje najužu suradnju, uči slikarstvo, kiparstvo i dizajn.  Surađuje  s „Mladinskim kulturnim centrom“ iz Maribora.

Prvi put izlaže 1991. godine („Otkriće“), a slijede izložbe „Plava i crvena“ (1992.) i grupna izložba povodom otvaranja atelijera D2 (1993.). Postaje članom LUM-a te 1996. godine sudjeluje na njihovoj godišnjoj izložbi u Prelogu. Aktivan je u suradnji pri otvaranju izložaba u Čakovcu, dok 1996. godine otvara izložbeni prostor „Lira – Art & music management“ gdje 1999. godine postavlja retrospektivnu izložbu  „Desetljeće rada“ i ciklus „On the Journey“. U spomenutom prostoru do 2000. godine ugošćuje mnoge naše i strane umjetnike (Bena Artnaka, Piera Aleksandera, Klasa Yvesa Grdića, Korneliju Neli Bajlo, Nenada Voriha, Ivana Branka Imrovića i dr.).

Slijede izložbe „Raskrižja“ u klubu Centra za kulturu Čakovec (2002.), „Retro 03-04“ u Kavani „In“ (2004.) te „Pet elemenata“ u zgradi Scheier u Čakovcu (2006.).

Živi i radi u Brezju 3, kraj Čakovca.