• CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC / 19. – 23. listopada 2023. 

DANI IZRAELSKOG FILMA U ČAKOVCU

u suorganizaciji Veleposlanstva Države Izrael, Židovske općine Čakovec, Centra za kulturu Čakovec, Grada Čakovca i Međimurske županije

P R O G R A M:

  • četvrtak / 19. listopada / 20.00 sati
  • nedjelja / 22. listopada / 20.00 sati

TJEDAN I JEDAN DAN  

komedija / Izrael / 2016.

Režija: Asaph Polonsky

Scenarij: Asaph Polonsky

Uloge: Shai Avivi, Tomer Kapon

Posebna najava kod programa Tribine Čakovec četvrtkom.

  • petak / 20. listopada / 20.00 sati

NAKNADNA MISAO  

drama, komedija / Izrael / 2015.

Režija: Elad Keidan

Scenografija: Elad Keidan

Uloge: Itay Tiran, Uri Klauzner, Michaela Eshet

Jednog sunčanog dana u Haifi, ogromnim kamenim stepenicama brda Karmel hoda Moshe, čovjek koji se raspada. Hoće li današnji dan obilježiti njegov slom? U ovoj egzistencijalnoj komediji, nadmoćno brdo sa svojim beskrajnim stepenicama preuzima kontrolu nad sudbinama, tvoreći jedinstvenu panoramu ovog mediteranskog lučkog grada.

Trajanje: 1 sat i 45 minuta

  • ponedjeljak / 23. listopada / 18.00 sati

SAVRŠEN  

dokumentarni film / Izrael / 2020.

Režija: Yaniv Segalovich

Scenarij: Asaf Greenbaum, Yaniv Segalovich

Asaf, glavni urednik sadržaja u televizijskoj industriji, paraliziran na lijevoj strani, kreće na putovanje kako bi prihvatio svoj invaliditet. Asaf se susreće sa skupinom osoba s invaliditetom koji pričaju svoje priče i raspravljaju o svom svakodnevnom životu s nevjerojatnom iskrenošću, pružajući gledatelju rijedak pogled na živote osoba s invaliditetom.

Trajanje: 1 sat i 30 minuta

  • EUROPSKI DANI ŽIDOVSKE KULTURE I BAŠTINE U ČAKOVCU

EUROPSKI DANI ŽIDOVSKE KULTURE I BAŠTINE U ČAKOVCU osim filmskim programom u Centru za kulturu Čakovec obilježava se u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, gdje u četvrtak 19. listopada 2023. u 18.00 sati počinje manifestacija:

EUROPSKI DANI ŽIDOVSKE KULTURE I BAŠTINE u suorganizaciji Veleposlanstva Države Izrael, Židovske općine Čakovec, Muzeja Međimurja, Grada Čakovca i Međimurske županije

IZLOŽBA “Više od dužnosti, diplomati dobitnici medalje Pravednika među narodima” i VIDEO PREZENTACIJA popularnih židovskih pjesama uz recital na hrvatskom.

Izložba: Holokaust je besprimjeran genocid, potpun i sustavan, počinjen od nacističke Njemačke i njezinih suučesnika s ciljem da se izbriše židovski narod, kultura i tradicija s lica Zemlje. Do kraja rata, 1945. godine, ubijeno je oko 6 milijuna Židova.

Dok su zemlje slobodnog svijeta oklijevale pomoći židovskim izbjeglicama, mnogi diplomati nastavili su primjenjivati uobičajene postupke. Samo mali broj njih bio je spreman raditi protiv politika svojih Vlada. Ta mala manjima skupila je potrebnu hrabrost da prepozna važnost i posljedice izvršavanja uputa svojih nadređenih. Kada su bili suočeni s položajem Židova, zaključili su da ne mogu nastaviti sa svojom profesionalnom rutinom i odlučili su prkositi svojim nadređenima i snositi posljedice.

Yad Vashem Svjetski centar sjećanja na holokaust u Jeruzalemu, koji je osnovan 1953. godine, čuva uspomenu na prošlost i prenosi je budućim generacijama. Jedna od glavnih dužnosti Yad Vashema je izražavanje zahvalnosti Države Izrael i židovskog naroda onima koji su pomogli Židovima tijekom holokausta. Ova misija definirana je zakonom kojim je osnovan Yad Vashem, a 1963. godine Centar sjećanja pokrenuo je veliki projekt dodjeljivanja titule Pravednika među narodima onima koji su riskirali svoje živote da spase Židove i njihovo nasljeđe.

Zaključno sa 2017. godinom, gotovo 27.000 žena i muškaraca iz svih dijelova društva, porijekla i vjera, iz preko pedeset zemlja diljem svijeta, priznati su kao Pravednici među narodima. Među njima je i 36 diplomata iz raznih zemalja koji su pokazali veliku hrabrost, ljudsko razumijevanje i sućut u spašavaju Židova.

Video prezentacija popularnih židovskih pjesama uz recital na hrvatskom

Pripremio: Prof. dr. sc. Stjepan Heimer, član Židovske općine Zagreb

Prof. dr. sc. Stjepan Heimer, umirovljeni profesor u trajnom zvanju Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je tijekom svog profesionalnog života i rada kao liječnik i mnogobrojnim  aktivnostima i angažmanom uspio podići zaštitu i unapređenje zdravlja. Zajedničkim radom  liječnika i kineziologa te primjenom ciljanih zdravstveno-preventivnih kinezioloških programa uz tjelesno vježbanje podigao je nivo zdravstva na višu i kvalitetniju razinu. Član je Židovske općine Zagreb, kao i dramske grupe seniora u Zagrebu u okviru koje je pripremio video prezentaciju desetak u nas popularnih židovskih pjesama, uz recitaciju prijevoda hebrejskih, jidiš i ladino tekstova kako bi gledateljima i slušateljima te pjesme još više približio.