Petak 23.11.2018. u 20 sati

 DAVOR KRIŽIĆ EXPERIMENT

 Davor Križić – truba. krilnica

Saša Nestorović – tenor sax

Elvis Penava – gitara

Joe Kaplowitz – klavir, orgulje, truba

Ivar Roban Križić – kontrabas

Šimun Matišić – bubnjevi

Davor Križić Experiment je ansambl koji djeluje od 2010. godine. Zamišljen je kao jazz workshop koji ujedinjuje glazbenike srednje i mlađe generacije sa svrhom  kontinuiranog istraživanja, usavršavanja i izvođenja jazz glazbe. Repertoar ansambla čine kompozicije istinskih velikana jazza kao što su: Thelonious Monk, Duke Elington, Eric Dolphy, Joe Henderson, Wayne Shorter, Charles Mingus u originalnim aranžmanima pripremljenima za ovaj ansambl. Uz to vođa Experimenta od početka potiče svoje suradnike da pišu i vlastite originalne kompozicije koje se kroz radni proces  jazz workshopa zajednički istražuju i usavršavaju.  Do sada je u Experimentu sudjelovalo više od 25 glazbenika  aktivnih uglavnom na zagrebačkoj jazz sceni te je band poprimao  raspon od kvarteta koji nastupa pod nazivom  EXP  do okteta. Godine 2014. snimljen je album „Davor Križić Experiment“ (Aquarius records) sastavljen  isljučivo od originalnih kompozicija, koji je nagrađen  Porinom  za jazz glazbu  (najbolji album  i produkcija u jazz glazbi, najbolja jazz kompozicija i najbolja jazz izvedba).  Experiment će nastupiti u sastavu: Davor Križić – truba, krilnica, Saša Nestorović – tenor sax, Elvis Penava – gitara, Joe Kaplowitz – klavir, orgulje, tuba, Ivar Roban Križić– kontrabas,  Šimun Matišić – bubnjevi.

Visoko cijenjeni solist Jazz orkestra HRT-a, Davor Križić, dugi niz godina slovi za jednog od najznačajnijih jazz glazbenika srednje generacije koji se svojim muziciranjem izvan matične kuće ističe vođenjem vlastitih sastava, nastupanjem s najznačajnijim domaćim i regionalnim glazbenicima u različitim glazbenim kontekstima i bogatim studijskim djelovanjem ovjenčanim brojnim nagradama struke.

Davor Križić (1966.) je nakon završene gimnazije i muzičke škole u rodnom Zagrebu studirao na Odjelu za jazz Glazbene akademije u Grazu. Godine 1990. na Jazz Fair-u Zagreb dobio je nagradu za najboljeg mladog jazz glazbenika. Bilježi brojne koncerte s malim sastavima i kao solist velikih orkestara. Stalni je član i solist Jazz orkestra HRT-a za koji piše i originalne kompozicije. Nastupa s brojnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima poput Erniea Wilkinsa, Boška Petrovića, Johnnyja Griffina, Lene Conquest, Eda Thighpena, Arta Farmera, Alvina Queena, Martina Drewa, Rona Ringwooda, Christiana Mc Bridea, Alana Broadbenta, Charlesa Tollivera, Alexa Sipiagina, Jona Faddisa, Lassea Lindgrena, Borisa Kozlova, Larsa Möllera, Erniea Wattsa, Ignacia Berroe, Greentown Jazz Banda, Milka Lazara, Big Banda RTV Slovenija, Cantus ansambla…

Cijenjeni je studijski glazbenik i stalni član sastava Cubismo, s kojim je u Havani početkom 2000. snimio album Motivo Cubano uz suradnju članova znamenitih Afro-Cuban All Starsa: Juanom De Marcom Gonzalesom, Teresom Garcia Caturijom, Amaditom Valdesom, Manuelom Puntillitom Liceom, a svirao je i s Joseom Manuelom Cerutom, Tiburonom Moralesom i Nelsonom Hernandezom. Snimio je više nosača zvuka u zemlji i inozemstvu, a kao gost solist pojavljuje se na nizu albuma domaćih najznačajnijih jazz, pop i rock glazbenika. Kao vođa trubačke sekcije bio je predstavnik Hrvatskoga radija u EBU Big bandu na koncertima godine 2001. u Nizozemskoj. Utemeljitelj je i vođa Boilers Quarteta za koji sklada i s kojim je objavio albume Some Blues (1997.), Abstract Lights (1999.) i St. Miles Infirmary (2000.) u suradnji s Boškom Petrovićem, Boilers All Starsa s kojim je snimio album That’s It (2003.) te Boilers big band – Live in ZEKAEM (2005.) Godine 1999., nakon uspješnog gostovanja u Londonu na Festivalu kulture srednjoeuropskih zemalja, ugledni engleski časopis Time u svom je godišnjem pregledu kulturnih događanja nastup Boilers Quarteta ocijenio kao jedan od najintrigantnijih. Kvartet Boilers nastupao je i na turneji Kenny. Burell and Benny Golson Jubilly Jazz Tour (1999.) Taj je kvartet dobitnik diskografske nagrade Porin 1999. za najbolju jazz skladbu To the lite dvojca Križić – Dedić s albuma Abstract lights, te 2004. za najbolji jazz album s proširenim sastavom Boilers All Stars za album That’s It. Posljednjih godina Križić svoj umjetnički put proširuje okupljanjem sastava Davor Križić Experiment surađujući u kombinaciji novog naraštaja hrvatskih jazz glazbenika i svojih starih suradnika, te kao član sastava Sweet, Sweet Babies. Godine 2014. s ranije spomenutim sastavom objavljuje album Davor Križić Experiment s kojim osvaja diskografsku nagradu Porin u čak tri kategorije (najbolji album jazz glazbe, najbolja jazz skladba i najbolja izvedba u jazz glazbi). Višestruki je dobitnik  nagrade Status Hrvatske glazbene unije u kategoriji najboljeg jazz trubača i krilničara.

RATKO ZJAČA-STEFANO BEDETTI  NOCTURNAL FOUR

Ratko Zjača – gitara

Stefano Bedetti – sax

Stefan Bartus – bass

Marco Frattini – bubnjevi

Suradnja četiri izvanredna umjetnika iznjedrila je Nocturnal Four, jazz kvartet bez premca. Saksofon, gitara, klavijature i bubnjevi doveli su do izvrsnih rezultata u vidu zvuka i aranžmana, prožetih ritmičkim idejama, teksturom i prostorom. Entuzijazam, strast, intenzitet i toplina ovih umjetnika mogu se iskusiti u svakom momentu njihovih nastupa, koji su generator inspirativnih i ugodnih originalnih kompozicija i jazz standarda. Ovo je druga po redu suradnja Ratka Zjače i Stefana Bedettija. Njihov prvi zajednički album Don’t Try This at Home osvojio je nagradu Orpheus 2016. godine za najbolju talijansku produkciju u polju jazza. Posvećen je Michaelu Breckeru, bratu slavnog Randyja Breckera. Novi album Nocturnal Four kvarteta zove se Life on Earth.

Ratko Zjača (gitara) studirao je u Rotterdamu i New Yorku, a nakon toga obogaćivao svoje iskustvo u raznim bendovima kao frontmen ili član. Poznat kao nepopustljiv individualist, stalno proširuje vokabular svog instrumenta unutar današnjeg glazbenog svijeta, te se slaže sa svim glazbenicima. Surađivao je s mnogim umjetnicima, poput Randyja Breckera, Reggieja Workmana, Simone Zanchini, Antonija Sancheza i drugih.

Stefano Bedetti (tenor saksofon) samouki je glazbenik koji je saksofon počeo svirati u četrnaestoj godini života. Inspiraciju je pronašao u Charlieju Parkeru, Michaelu Breckeru i mnogim drugim majstorima uz koje je otkrivao nove dimenzije i pristupe glazbi. Nakon samo četiri godine, bubnjar Giulio Capiozzo pozvao ga je da se pridruži njegovom bendu i tako lansirao Bedettijevu profesionalnu karijeru. Otada je Bedetti svirao s europskim bendom Jestofunk, a 2004. pridružio se Marco Tamburini kvintetu s Billyjem Hartom na bubnjevima i Cameronom Brownom na basu. 2005. oformljava svoj vlastiti kvartet i izdaje prvi album The Bright Side of the Moon.

Stefan Bartus je slovački jazz basist, skladatelj i učitelj rođen u obitelji glazbenika. Studirao je na Konzervatoriju J. L. Bella u Banskoj Bystrici, a kasnije je pohađao Akademiju izvedbenih umjetnosti u Bratislavi. Tijekom studija postigao je niz uspjeha na međunarodnim natjecanjima. Sudjelovao je na nekoliko radionica klasične i jazz glazbe. Surađuje s ansamblima različitih glazbenih žanrova, osobito klasične, narodne, gospel…

Unutar multi-žanrovske scene predstavio se na festivalima u SAD-u, Turskoj, Rusiji, Kini, Indiji, Kubi, Južnoj Africi, većini zemalja EU. Od 2000. godine fokusira se na jazz i surađuje s vrhunskim glazbenicima kao što su Benny Golson, Rick Margitza, Peter Erskine, Bill Evans, Danny Grisset, Antonio Farao, Janusz Muniak, Piotr Baron, Andy Middleton, Jeff Gardner, Matus Jakabčić, Juraj Bartos, Lubos Sramek, Harry Sokal, Fritz Pauer, Kornel Fekete Kovač, Gabor Winand, Karen Edwards, Janusz Muniak, Piotr Baron, Howard Curtis, itd …

Njegov debitantski album Collectivity ima sjajne kritike vrhunskih majstora kao što su Jerry Bergonzi, Randy Brecker, Rick Margitza i drugi…

Marco Frattini (bubnjevipohađao je predavanja stručnjaka u Europi i na Berklee College of Music i New England Conservatory sveučilištima u Bostonu. Njegova aktivnost u nastupima i sessionima dovela je do suradnje s mnogim umjetnicima različitih stilova i žanrova, poput Darryla Halla, Toma Kirkpatricka i drugih. Njegov doprinos bilježi se na više od 30 studijskih snimki i nekoliko glazbenih, kazališnih i tv produkcija. Frattini je nastupao diljem Europe, na festivalima poput Glastonburyja, Teriaki Festivala, MTV Days, Bologna jazz festivala, Tango Y Mas festivala i drugih.