Centar za kulturu Čakovec, Mala scena ”Vinko Lisjak”

Četvrtak, 8.9.2022. u 22.00 h

  • Izložba stripa “BEZ BRKOVA”

autor: Davor Schunk

Nedelja, 11.09.2022. u 19:00 h

Riznica Muzeja Međimurja

Promocija stripa “BEZ BRKOVA”

autor: Davor Schunk

“Bez brkova” je strip koji sadrži tri priče povezane likom i općim društvenim temama (netrpeljivost, isključivost, izoliranost, odmak od društva i slično). Mika, glavni lik stripa priglupi je bauštelac, bez ambicija i želja koje izlaze izvan granica osnovne biološka rutine – posao, parenje, gostiona – no rođen bez ijedne dlake na tijelu. Zaplet nastaje kad mu se rodi sin s brkovima (a što biološki čak nije ni nemoguće).

U tom trenutku autor počinje portretirati Miku dodajući njegovom robusnom karakteru i element zbunjenosti, što spajanjem te dvije osobine, kao i u stvarnosti dovodi do triper kombinacije – junak postaje groteskan i vlastita ga ograničenja na kraju odvode u njemu jedino moguće ponašanje – nasilje kao reakciju na sve što mu se događa.

Iako sam zaplet možda djeluje bizarno (što mnogi zapleti u životu jesu), autor uspješno kontrolira vođenje radnje pametno izbjegavajući formalno pretvaranje nemogućeg u moguće i obrnuto bez skurilnih prijelaza. Na taj način svu neočekivanost i neharmoničnost Mikinog života i stvarnosti sabija unutar glavnog junaka zadržavajući pametno grotesknost radnje samo na njemu, što samu radnju čini zanimljivijom, jer život oko Mike zapravo se odvija normalno. Koliko je to za takvu skupinu pojedinaca moguće, naravno.

Iako rođenje sina s brkovima možda zvuči kao apsurdan zaplet, autor pametno i osmišljeno izbjegava invaziju nepotrebnih bizarnosti, šala samo radi šale i trivijalnosti, prikazujući kroz Mikinu priglupost njegovu potpunu otuđenost od svega koja kulminaciju doživljava već u prvoj epizodi kada glavni junak potpunim nerazumijevanjem ipak na neki način prihvaća sinove brkove. Iako ni sam ne shvaća brani li time sina ili sebe. Normalnu obiteljsku situaciju svakako ne jer za to bi Mika trebao imati formiranu kakvu-takvu emotivnu inteligenciju.

Davor Schunk je rođen 30. travnja 1970. godine u Virovitici gdje je završio srednjoškolsko obrazovanje. Nakon Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu radi kao senior dizajner i mentor ilustratorima u izdavačkoj kući Školska knjiga. Godine 2003. osniva studio vizualnih komunikacija Definicija. 2013. godine postaje član HZSU (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika). Stripove je počeo crtati u ranom djetinjstvu, crta ih i sada. Uz organizaciju zahtjevnog festivala stripa Fra Ma Fu 2009. godine u Virovitici inicijator je i urednik strip fanzina Striptokok. Objavljivao je stripove, ilustracije i pjesme u dječjim časopisima (Smib, Prvi izbor, Radost, Junior film). Sudjelovao je na više samostalnih i žiriranih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Oblikovao je i ilustrirao više početnica i udžbenika za osnovne i srednje škole. 2012. godine na 23. Slavonskom biennalu grafike Osijek dvije njegove table stripa su izložene kao ravnopravna grafička forma. Objavljivao je stripove, ilustracije i pjesme u dječjim časopisima (Smib, Prvi izbor, Radost, Junior film). Isto tako dugi niz godina uspješno vodi strip radionice za djecu i odrasle (kulturni klub O’grada, Monte librić u Puli Šibenski festival djeteta, festival Sedam dana stvaranja, Gradske knjižnice i čitaonice,…). Autor je knjiga za odrasle Tragovi, Sitna proza 1 i 2, Svijet oko puta, strip albuma Striptokok i strip albuma Bez brkova te slikovnica za djecu Sretan svijet/Životinjski bonton, Fućka mi se, Joj kipari, serijal Mika i serijal Miro i Mara kao pisac, ilustrator i dizajner.

Od više nagrada valja istaknuti Kiklop 2014. godine za knjigu Palac sim i palac Tam (ilustracije i dizajn) i Ovca u kutiji za naljepšu slikovnicu 2018. godine za autorsku slikovnicu Fućka mi se.

Izvor: ZRINSKI ART FESTIVAL