HEJ, KAKO SI ? – Tribina ČČ 19. travnja u 20 sati

BUNA! CE FACI?

romantična komedija

Režija: Alexandru Maftei

Uloge: Dana Voicu, Ionel Mihailescu, Paul Diaconescu

Godina izdanja: 2010.

Zemlja: Rumunjska

Rumunjska lepršava komedija o obiteljskom zbližavanju, odrastanju, virtualnim aferama i zaljubljivanju.

U zadnjih nekoliko godina rumunjska je kinematografija postala pravi hit na najprestižnijim svjetskim filmskim festivalima. Nakon pada Ceauşescuova režima i tegobne tranzicije, rumunjski su filmaši pronašli neiscrpno vrelo tema u nezavidnoj rumunjskoj društvenoj stvarnosti, koju su odlučili nemilosrdno i hrabro secirati. Formalna inventivnost te hrabro zadiranje u društvenu problematiku s često gotovo hiperrealističkim pristupom od rumunjskoga su filma danas učinili vrlo prepoznatljiv brend na filmskoj mapi svijeta, o čemu se više puta svakako mogla uvjeriti i hrvatska publika (Policijski pridjev, Ako mi se fućka, fućkam, 4 mjeseca 3 tjedna 2 dana, Smrt gospodina Lazarescua).

S druge strane, film Hej! Kako si? redatelja Alexandrua Mafteija zanimljiv je jer pokazuje kako se uz autorsku kinematografiju u rumunjskoj paralelno razvijala i ona koja tematici pristupa na lakši i humorniji način, konkretno u vidu romantične komedije.

   

Tako je ovaj film mnogo bliži američkim romantičnim komedijama klasičnoga razdoblja nego suvremenim, društveno angažiranim rumunjskim filmašima koji se suočavaju s avetima prošlosti i hororima sadašnjosti.

Film je napravljen na sličan način kao Imaš poruku (You’ve Got Mail, 1998.) s Tomom Hanksom i Meg Ryan u glavnim ulogama – protagonisti funkcioniraju putem elektronske pošte, odnosno u ovome slučaju chata, čime je, princip komunikacije dodatno dinamiziran i ubrzan.

Tempo je filma polagan, a scenografija i kostimografija u svojoj pedantnosti i kolorističkom suglasju efektno nadopunjuju radnju te vrlo dobru glumačku igru Dane Voicu i Ionela Mihailescua, a istovremeno sugeriraju i odmak od društvene stvarnosti. Film je ovdje isključivo zabava i bijeg od stvarnosti, ali u pozitivnom smislu riječi jer ne zaglupljuje niti podcjenjuje gledatelje

Tekst: prema osvrtu Dejana Đurića

Trajanje: 105 minuta

Preporučamo starijima od 13 godina

 

Ulaznica: 30,00 kuna, s popustom 20,00 kuna (studenti, umirovljenici, organizirani posjet)

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec