3. i 4. RAZREDI OSNOVNE ŠKOLE

Srijeda 4. prosinca 2019. u 10 sati

DJEČAK S PLANINE

Schellen Ursli

Švicarska, 2015.

Režija: Xavier Koller

dječji igrani film

Trajanje: 104 minute

Uvod: Nataša Kralj, profesorica hrvatskog jezika

Film “Dječak s planine“ temeljen je na ilustriranoj knjizi  autorice Seline Chönz i ilustratora Aloisa Carigieta, koja je omiljena među švicarskom djecom. Čak mnoge obitelji i generacije diljem svijeta znaju za ovu pustolovnu priču o prošlosti, ljubavi i poštivanju običaja. Dječak Ursli je povrijeđen jer je nepravedno dobio najmanje zvono za Chalandamarz, festival na kojemu dječaci tjeraju zimu sa glasnim zvoncima. Djeca ga zadirkuju zbog zvona te se Ursli, ponižen i ogorčen, odlučuje na hrabar potez.  Učinit će nešto na što se ni odrasli ne bi usudili. Po zimi i hladnoći, ledu i snijegu, noći i magli, Ursli se penje na planinu gdje se nalazi obiteljska vikendica u kojoj je najveće zvono. Penjanje na uspon postaje uzbudljiva avantura, iako se Ursli izlaže mnogim životnim opasnostima. Rano ujutro Ursli hrabro ostvaruje svoj cilj, te svojim povratkom razveseljava ostale stanovnike koji su ga zabrinuto tražili. Slavlje se vraća u selo, a Ursli nosi najveće zvono za Chalandamarz.

Based on the famous children’s book Schellen-Ursli (A Bell ForUrsli) by Selina Chönz and AloisCarigiet. A boy must brave deep winter snow to obtain an important family keepsake. Before he can even start this difficult journey he must first help his family survive financial ruin, rescue his beloved pet goat, and with his best friend, outwit a bratty bully who seems out to get him at every turn. Will he make it back to the village in time to celebrate the end-of-winter holiday?

Teme za razgovor: život u planinama, siromaštvo, životinje, priroda, obitelj, prijateljstvo, hrabrost, tradicionalni običaji, književna adaptacija, zimske avanture, škola

Korelacija s nastavnim predmetom: hrvatski jezik-medijska kultura, priroda i društvo, zemljopis, njemački jezik

Izvor informacija: http://www.kinovalli.net/images/FUS_2018_2019/Djecak_s_planine_Vodic.pdf