petak 7. veljače 2020. u 18 sati

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

Hrvatska, 2019.

Režija: Dana Budisavljević

Trajanje: 88 minuta

Uvod: Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vrjedniji od života nedužno progonjenih.

Firmly believing her own life is no more precious than the lives of the innocent people being persecuted, with the help of a few friends, Diana embarks on a perilous campaign of rescuing more than 10,000 Serbian children from the Ustasha camps in Nazi-occupied Croatia.

Festivali i nagrade:  Pulski filmski festival 2019. – Velika zlatna arena za najbolji film; Zlatna arena za režiju (Dana Budisavljević); Zlatna arena za glazbu (Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz); Zlatna arena za montažu (Marko Ferković); Zlatna vrata Pule; Nagrada FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film

Izvor informacija: https://www.art-kino.org/hr/film/dnevnik-diane-budisavljevic

Teme za razgovor: povijest, Drugi svjetski rat, okupiranost, logori, hrabrost

Dob: 14+

Ulaznica: 10,00 kuna