12. susret HC ASSITEJ
3. EPIFEST
Čakovec, 12. do 17. listopada 2009.

 

Završen 12. festival  kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ i 3. EPIFEST

 • DODIJELJENE NAGRADE
 • Žiri u sastavu Zvonko Festini, Iva Gruić i Katarina Kolega jednoglasno se složio oko nagrada na 12. susretu Hrvatskog centra Assitej.

 

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi ‘Pitanje časti’ Gradskog kazališta Sisak.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Oliveru Frljiću za ‘Strah u Ulici lipa’ Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Nagrada za najbolje kostime dodjeljuje se Ivi Matiji Bitangi i Leu Vukeliću za predstavu ‘Pipi Dugačarapa’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje – dvije ravnopravne nagrade za žensku ulogu – dodjeljuju se:
– Mariji Kolb za ulogu Pipi u predstavi ‘Pipi Dugačarapa’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku
– Juditi Franković za ulogu Pascale u predstavi ‘Superspasiteljice’ kazališta Mala scena iz Zagreba

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje – dvije ravnopravne nagrade za mušku ulogu – dodjeljuju se Drašku Zidaru i Mladenu Kovačiću za uloge u predstavi ‘Srce boksača’ Kazališta Virovitica.

 • Posebna nagrada žirija za promišljenu naivnost igre dodjeljuje se Kazališnoj družini Pinklec iz Čakovca za predstavu ‘Vatroslav Grom’.

 

 OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA
Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi ‘Pitanje časti’ Gradskog kazališta Sisak.

Izvrstan dramski tekst Lutza Hübnera ozbiljnim problemima odrastanja i uklapanja u svijet odraslih pristupa na ozbiljan način, ne podcjenjujući publiku. Redateljica Franka Perković uprizorila ga je vrlo jasno i čisto, postepeno gradeći put ka kulminaciji, te čvrsto vodeći mlade glumce, čija je energična igra pridonijela dinamičnosti, a uvjerljive glumačke kreacije ostvarivanju snažnog emotivnog naboja. Objedinjavanjem tih triju elemenata nastala je vrlo dojmljiva cjelina koja sjajno komunicira s tinejđerskom, ali i ostalom publikom.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Oliveru Frljiću za ‘Strah u Ulici lipa’ Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

U ‘Strahu u Ulici lipa’ Oliver Frljić pokazuje prepoznatljiv redateljski rukopis, koji važnost pridaje gesti, pokretu i ritmu, mizanscenski se referira na animirane filmove i računalne igre što izvrsno korespondira sa senzibilitetom današnje mlade publike.

Nagrada za najbolje kostime dodjeljuje se Ivi Matiji Bitangi i Leu Vukeliću za predstavu ‘Pipi Dugačarapa’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Kostimi Ive Matije Bitange i Lea Vukelića djelatni su element predstave ‘Pipi Dugačarapa’. Oni nisu samo vizualno dojmljivi, nego točno podcrtavaju karaktere i sudjeluju u stvaranju atmosfere.

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje – dvije ravnopravne nagrade za žensku ulogu – dodjeljuju se:
– Mariji Kolb za ulogu Pippi u predstavi ‘Pipi Dugačarapa’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku
– Juditi Franković za ulogu u predstavi ‘Superspasiteljice’ kazališta Mala scena iz Zagreba

Marija Kolb razigranoj je Pipi DugojČarapi podarila višeslojnost,  jasno naznačivši da je njezin bijeg u maštu samo bijeg od tužne stvarnosti. Stoga je podjednako uvjerljiva u pripovijedanju maštovitih priča kao i u trenucima usamljenosti i tuge u kojoj publika otkriva Pipinu drugu stranu. Marija Kolb sjajno utjelovljuje Pipi koja se ostalim likovima prikazuje kao vesela, vedra i otkačena djevojčica, a gledateljima se otkriva kao usamljeno dijete koje žudi za roditeljskom ljubavi.

Likove koji nemaju jasno naznačene karaktere nije lako uvjerljivo oživjeti na pozornici, no to je izvrsno uspjelo Juditi Franković u ulozi luckaste Pascale. Šarmantna u izgovaranju riječi s francuskim naglaskom, razigrana u spašavanju svijeta, ona u isto vrijeme utjelovljuje dijete i odraslu osobu, s lakoćom mijenja različita stanja i gradi ulogu pomoću zahtjevnog scenskog pokreta i geste. Sve to čini s izuzetnom lakoćom te se njezin uvrnuti lik doimlje stvarnim.

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje – dvije ravnopravne nagrade za mušku ulogu – dodjeljuju se Drašku Zidaru i Mladenu Kovačiću za uloge u predstavi ‘Srce boksača’ Kazališta Virovitica.

Draško Zidar zna što je scenska prisutnost te njegova šutnja na pozornici znači više od riječi. Vrlo postepeno i odmjereno otkriva prirodu svoga lika  – od šutljiva i namrgođena starca, koji je odustao od života, kroz predstavu on pronalazi snagu za nastavak ‘borbe’. Svojem liku Zidar daje i notu humora, te nenametljivo pridobiva simpatije publike. Njegov dostojni suigrač u ‘Srcu boksača’ je mladi glumac Mladen Kovačić, koji se kao i njegov glumački partner postepeno razotkriva, od početne netrpeljivosti prema starcu do toplog prijateljstva, od bahatosti do nesigurnosti dječaka. U njihovoj sjajnoj glumačkoj igri točno su naznačeni problemi koje Hübner tim komadom obrađuje, te zahvaljujući dvojici izvrsnih glumaca, ‘Srce boksača’ postaje topla predstava koja se s užitkom gleda.

Posebna nagrada žirija za promišljenu naivnost igre dodjeljuje se Kazališnoj družini Pinklec iz Čakovca za predstavu ‘Vatroslav Grom’.

Kazališna družina Pinklec svojom spontanošću, izuzetnom energijom i potpunom vjerom u ono što radi, spaja ozbiljnost pristupa poslu sa žarom i elanom, predanost radu s ljubavlju. Njihova spremnost na igru čini ih posebnima i kazališno svježima.
 P R O G R A M 

Ponedjeljak, 12. X. 2009.

10,00 Otvaranje 12. susreta HC ASSITEJ i 3. EPIFEST / Dvorana CZK /
10,10 Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: PIPPI DUGAČARAPA (Astrid Lindgren /Andrej Rozman Roza) / Dvorana CZK /
11,30 La Baracca-Testoni Ragazzi Bolonja Italija: THE COLOURS OF WATER
/ Centar za mlade – Prostor /
15,00 Mezzanin Theater Beč Austrija: TARTE AU CHOCOLAT / Dvorana CZK /

Utorak, 13. X. 2009.

10,00 Gradsko kazalište lutaka Rijeka: CRVENKAPICA (istinita priča) (Tanja Kirhmajer, prema motivima braće Grimm) / Dvorana CZK /
14,00 Kazalište Virovitica: SRCE BOKSAČA  (Lutz Hubner) / Dvorana CZK /
17,00 Godišnja skupština HC ASSITEJ / Galerijski prostor CZK /

Srijeda, 14. X. 2009.

10,00 Gradsko kazalište Žar ptica Zagreb: STRAH U ULICI LIPA (Milivoj Matošec)
/ Dvorana CZK /
14,00 Mala scena Zagreb: SUPERSPASITELJICE (Pascale Platel) / Dvorana CZK /

Četvrtak, 15. X. 2009.

10,00 Scena Gorica Velika Gorica: ŠUMA STRIBOROVA (Ivana Brlić Mažuranić)
/ Dvorana CZK /
13,00 Centar za kulturu/ Kazališna družina Pinklec Čakovec: VATROSLAV GROM (Igor       Baksa, prema motivima Jody Bergsma) / Dvorana CZK /
19,30 Otvorenje izložbe Foto kluba Čakovec: ČAKOVEC, GRAD PRIJATELJ DJECE
/ Galerijski prostor CZK /
20,00 Dom kulture Kristalna kocka vedrine/ Gradsko kazalište Sisak: PITANJE ČASTI (Lutz Hubner) / Dvorana CZK /

Petak, 16. X. 2009.

10,00 Gradsko pozorište Podgorica Crna Gora: ORO IZ BAJKE (Bonjo Lungov)
/ Dvorana CZK /
15,00 Dječje kazalište Dubrava Zagreb: POVUCI-POTEGNI (Mario Kovač) / Dvorana CZK/

 

Subota, 17. X. 2009.

10,00 Zagrebačko kazalište mladih Zagreb: GULIVEROVA PUTOVANJA (Jonathan Swift)
/  Dvorana CZK /
14,00 Zatvaranje 12. susreta HC ASSITEJa (dodjela nagrada) i 3. EPIFESTa
/ Mala scena CZK /

UVODNIK
Pred nama je  početak prvog dijela 12. susreta kazališta za djecu i mlade HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ u Čakovcu gdje sudjeluju profesionalna kazališta dok profesionalno vođena svoje susrete imaju u Sisku.
Mislim da je bitno naglasiti, za one koji će doći u Čakovec i pratiti naše predstave da mi kao Hrvatski centar ASSITEJ, samo smo mali djelić velike obitelji kazališta za djecu i mlade pod okriljem ASSITEJ INTERNATIONAL, a djelujemo u 75 zemalja cijelog svijeta.
Cilj nam je svima jednak; prikazati svijet onakav kakav jest, ponekad ružan, ponekad lijep, ali naš je i mi nemamo drugi.
No uvijek možemo zamišljati i maštati kroz umjetnost, a sve to uz želju da našu vjernu publiku što bezbolnije uvedemo u život i budemo sastavni dio njihovog odrastanja.

Naš zajednički cilj, kako kaže naš predsjednik Dr. Wolfgang Schneider je:
«Estetsko obrazovanje pomoću kazališta za djecu i mlade moramo zagovarati sada i ovdje. No, estetskom odgoju pomoću kazališta za djecu i mlade još uvijek treba znatna podrška. Estetski odgoj u kazalištima za djecu i mlade je nužan, a kazalište za djecu i mlade tu nužnost može preokrenuti u nužnost sposobnosti poimanja budućnosti u našem društvu.»

U proteklih jedanaest godina puno toga se promijenilo u samom kazalištu za djecu i mlade u Hrvatskoj, ali i odnosu prema tom zasigurno najposjećjnijem segmentu kazališne umjetnosti. Ono što je najbitnije za nas same mislim da se umjetnički nivo predstava izuzetno podigao za što su zaslužni i ovi susreti koji omogućuju cjelokupan uvid u kazalište za djecu i mlade, te razmjenu iskustava i znanja.
Zbog sve većeg broja članova Hrvatskog centra ASSITEJ, prošle su godine po prvi put predstave bile selektirane. I ove je godine od 18 predstava naših profesionalnih kazališta za djecu i mlade, dramaturginja Magdalena Lupi, selektirala je 10 najboljih.
Ovogodišnje predstave su kao i prošle, presjek recentne produkcije hrvatskih kazališta za djecu i mlade, a oni najbolji na kraju bivaju nagrađeni, nakon predstave vašim pljeskom, a na kraju festivala nagradama koje dodjeljuje stručna prosudbena komisija.

Romano Bogdan
Predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ

Dragi prijatelji kazališta za mladu publiku,

Epifest doživljava svoje treće izdanje i učvršćuje svoju poziciju vodećeg regionalnog festivala u jugoistočnoj Europi. Ovogodišnji festival održava se u svjetlu i uz podršku Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe, koja je projekt Mreže kazališta za djecu kazališnog Epicentra uvrstilo u svoj Akcijski plan za period travanj 2009. – travanj 2010. godine. Ova potpora odražava opredjeljenje kulturnih djelatnika, ali i kulturne politike u regiji da aktivno rade na povezivanju umjetnika podržavajući razmjenu i suradnju.

Regionalna suradnja strateško je opredjeljenje i Međunarodnog centra ASSITEJ čiji rad od svinja 2008. vodim preko ureda ASSITEJ International u Zagrebu kao Glavni tajnik. Hrvatska tako Kazališnim epicentrom i uredom Međunarodnog centra ASSITEJ predstavlja pravo središte za kazališnu suradnju ne samo u regiji, nego u cijelome svijetu. Od srpnja 2009. Kazališni je epicentar i formalno registriran kao međunarodna udruga umjetnika, kazališnih djelatnika, pedagoga i svih onih koji su na bilo koji način vezani uz kazalište za mladu publiku u srednjoj i jugoistočnoj Europi.  Ovako široka platforma postavljena za individualno članstvo daje mogućnost različitog umrežavanja i razvijanja konkretnih programa suradnje i razmjene, stručnog i profesionalnog usavršavanja članova. Epifest predstavlja centralnu manifestaciju Kazališnog epicentra i mjesto sastanaka umjetnika iz regije. Pozivam i vas da postenete član centra i da uživate u svim mogućnostima suradnje koje centar nudi. Posjetite web stranicu www.theatre-epicentre.org , ispunite obrazac za članstvo i priključite se našoj inicijativi.

Veselimo se ponovnom susretu s vama i pozivamo vas da pratite ne samo predstave nego i susrete koje Hrvatski centar ASSITEJ i Kazališni epicentar organiziraju za vas. Veselimo se i susrteu s prijateljima iz Italije, Austrije i Crne Gore koji su došli  sa svojim predstavama. Želimo im ugodan boravak u Čakovcu, uspostavu novih kontakata i uspjeh kod publike.

Svima vama želim uspješan, radostan i prije svega lijep festival!

Ivica Šimić
glavni tajnik ASSITEJ International
voditelj Kazališnog epicentra

 • Selektorica:
  MAGDALENA LUPI
 • Žiri:
  Zvonko Festini
  Iva Gruić
  Katarina Kolega

NAJAVE PROGRAMA

ponedjeljak, 12. listopada 2009. u 10.00 sati
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

Otvaranje 12. susreta HC ASSITEJ i 3. EPIFEST

ponedjeljak, 12. listopada 2009. u 10.10 sati
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU
Astrid Lindgren – Andrej Rozman Roza
PIPI DUGAČARAPA

Režija i prilagodba: Zlatko Sviben
Asistencija redatelja: Mladen Vujčić
Kostimografija i scenografija: Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić
Skladba: Darko Hajsek
Suradnik za scensko kretanje: Damir Klemenić
Suradnica za scenski govor: Alma Vančura
Oblikovanje svjetla: Ivo Nižić
Oblikovanje tona: Dražen Golubić

Igraju:  Marija Kolb kao Pippi, Mladen Vujčić kao Tomi, Areta Ćurković kao Anika, Inga Šarić, Đorđe Dukić, Ivica Lučić, Zvjezdana Bučanin, Lidija Helajz, Snježana Ivković, Tihomir Grljušić, Aleksandra Colnarić, Dunja Fajdić i  Petar Konkoj

U ovoj priči o odrastanju prema istoimenom romanu švedske spisateljice Astrid Lindgren upoznajemo djevojčicu Pippi. Ispočetka nam se ona čini kao vrlo prosječno dijete. Svojom mrkvastom kosom, krumpirastim nosom, pjegavim licem i neobično širokim ustima ima sve predispozicije postati frustriranom i ogorčenom osobom. Ali, zbog iznimnih karakternih osobina, Pippi sve mane uspješno pretvara u vrline. Od prosječne, ona postaje neobičnom djevojčicom. Od osamljene, nezavisnom. Od slabašne, najjačom na svijetu.

Uzrast: 7 – 77 godina
Trajanje: 90 minuta

ponedjeljak, 12. listopada 2009. u 11.30 sati
CENTAR ZA MLADE ČAKOVEC – PROSTOR

LA BARACCA-TESTONI RAGAZZI BOLONJA (ITALIJA)

BOJE VODE / THE COLOURS OF WATER

Tekst i režija: Roberto Frabetti
Rasvjeta i glazba: Andrea Buzzetti
Scenografija: Valeria Frabetti, Fabio Galanti i Enrico Montalbani

Igraju: Valeria Frabetti, Andrea Buzzetti

Voda je došla s kišom i skriveni vrt je iznenada oživio. Fontane i bazeni su puni do vrha. Voće, lišće, drveće i biljke zasjale su svojim bojama, a na nebu se pojavila duga.
U središtu skrivenog vrta dvoje znatiželjnika traži vodu. U rukama drže kutlače i vrčeve za skupljanje kiše. Moraju se oprezno kretati da se ne izgube na putu do fontana i bazena s vodom. Uz to, oči im je zarobila duga svojim bojama te im pažnju odvlači ljepota i udaljenost obojenog  neba……
Trajanje: 35 minuta + 15 minuta igre
Uzrast: od 1 do 5 godina

ponedjeljak, 12. listopada 2009. u 15.00 sati
CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC – SCENA

MEZZANIN THEATER BEČ (AUSTRIJA)
TORTA OD ČOKOLADE / TARTE AU CHOCOLAT

TORTA OD ČOKOLADE
Režija: Martina Kolbinger-Reiner

Igraju: Erwin Slepcevic, Jean-Paul Ledun

Torta od čokolade je okrugla, čokoladna i dobra. Ali, što se dešava ako se jaje ne ponaša kako žele kuhari, tijesto bježi a šećer je poludio?
Dva kuhara u potrazi za pravim receptom peku u duetu i izvode urnebesnu komediju.
Trajanje: 45 minuta
Uzrast: od 5 godina nadalje

utorak, 13. listopada 2009. u 10.00 sati
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA RIJEKA
Tanja Kirhmajer (prema braći Grimm)
CRVENKAPICA (istinita priča)

Redatelj: Zoran Mužić
Skladatelj: Mate Matišić
Likovni oblikovatelj: Zlatko Kauzlarić Atač
Koreograf: Žak Valenta
Oblikovatelj svjetla: Damir Babić
Asistent redatelja:Serđo Dlačić
Izrada scenografije, lutaka i kostima: Luči Vidanović, Marija Volkmer, Alisa Ramić, Radmila Mataruga
Asistentica scenografa: Alisa Ramić
Igraju: Marina Bažulić, Božena Delaš, Alex Đaković, Jadran Grubišić, Almira Štifanić,
Zlatko Vicić

Čuda se događaju, a kao jedan od živih dokaza za to je i slučaj Crvenkapica – priča u kojoj ništa nije izmišljeno, nego se sve stvarno dogodilo. Crvenkapica je djevojčica koja je pobijedila vuka i to onako kako nije uspjelo ni trima praščićima ni sedmorici kozlića. Sve je počelo tako da je baka poželjela vidjeti svoju unuku, mama je bila prehlađena, lovac Luka u gradu na frizuri kod brijača, a tata na službenom putu. Vuk je odlučio iskoristiti priliku dok u šumi nema lovca i slijediti Crvenkapicu sve do njezine bakice. Djevojčica nije ni slutila da će to biti dan kad će upoznati strašnog vuka, a da to neće ni znati i već će se naći s bakicom u njegovom trbuhu…
Uzrast:  predškolski i školski
Trajanje: 45 minuta

utorak, 13. listopada 2009. u 14.00 sati
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

KAZALIŠTE VIROVITICA
Lutz Hübner
SRCE BOKSAČA
Režija: Dražen Ferenčina
Scenografija: Dinka Jeričević
Kostimografija: Vanda Grba
Glazba/Skladatelj: Igor Karlić
Oblikovanje svjetla: Damir Gvojić
Igraju: Draško Zidar, Mladen Kovačić

U drami u kojoj naizgled ne postoji dramski protagonist – dvojica prijatelja,  starac i dječak  kao da su antagonisti – u glavnoj ulozi pojavljuje se vanjski svijet uređen po mjeri nekih drugih ljudi, svijet u kojem se ni jedan ni drugi ne snalaze, ali kojem su se spremni suprotstaviti svim sredstvima. Jer, pokazuje se, obojica su borci, boksači, a kod takvih je bitna samo jedna stvar: veliko srce.
Pred  takvim velikim srcima svijet se mora pokoriti, i starac i dječak bude se iz vegetiranja, ružnog sna nepripadanja svijetu i pronalaze svoje mjesto u realnosti.
Trajanje: 55 minuta
Uzrast: 13 – 18 godina
utorak, 13. listopada 2009. u 17.00 sati
IZLOŽBENI PROSTOR CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC
Godišnja skupština HC ASSITEJ

srijeda, 14. listopada 2009. u 10.00 sati
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

GRADSKO KAZALIŠTE ŽAR PTICA ZAGREB

Milivoj Matošec:
STRAH U ULICI LIPA

Režija i dramatizacija: Oliver Frljić
Scenografija: Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić
Kostimografija: Modni studio Artiđana
Glazba i izbor glazbe: Damir Šimunović
Koreografija: Sandra Banić Naumovski
Oblikovanje rasvjete: Goran Jurković

Igraju se:
Damir Poljičak, Franjo Džimi Jurčec, Tomislav Krstanović, Csilla Barath Bastaić, Sven Jakir, Nikša Marinović i Mitja Smiljanić

“Strah u Ulici lipa”, jedan od najčitanijih i najnapetijih romana Milivoja Matošeca, postaje iznimno aktualan baš u današnje vrijeme kad nam se čini da nasilje među školskom populacijom iz dana u dan sve više raste. Ova predstava pokušava ukazati koliko je važno ne miriti se s takvim stanjem, te kako čak i pojedinačna pobuna može puno toga promijeniti…

Ukoliko želite doživjeti uzbuđenje i akciju na kazališnim daskama ” Strah u ulici lipa” je predstava za vas.
Trajanje: 55 minuta
Uzrast: 8 – 14 godina

srijeda, 14. listopada 2009. u 14.00 sati
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

MALA SCENA ZAGREB
Pascale Platel
SUPERSPASITELJICE
(akcijska komedija bez pucanja za djecu od 5 godina i odrasle)
prevela: Martina Mencer Saluzzo
režirao i glazbu izabrao: Ivica Šimić
scenografkinja: Dinka Jeričević
kostimografkinja: Marta Grbešić

Igraju:  Judita Franković, Danijel Radečić, Igor Kovač,
u ulozi Svijeta: Ivica Šimić

Predstava belgijske autorice Pascale Platel Superspasiteljice (u izvorniku Scoliozee d’Artroze), puna je divne ironije, humora i nesputane igre kroz koju glumci djeci govore o svijetu koji je “skrenuo s puta” i kojeg treba spasiti. Moderna je to bajka, s licima koji neodoljivo podsjećaju na prinčeve i princeze, ali u suvremenom ruhu. Oni isto tako predstavljaju i djecu koja sa igraju velikih osvajanja ili spašavanja ugroženih. U mikro svijetu jedne zatvorene skupine, u jednoj vrtićkoj ili školskoj grupi, zrcale se svi odnosi velikoga svijeta i upravo tu, u dječjoj igri, klica je svih odnosa u makro svijetu. Ironičnim otklonom tako svojstvenom belgijskom kazalištu, autorica se poigrava pojmovima kao što su “tradicionalne vrijednosti”, “stara dama” (Europa naravno) koja spašava svijet, zatvoreni krugovi koji teško prihvaćaju nove članove u svoje društvo (nije li nam to poznato?) i koji se osjećaju pozvanima da “spašavaju” sve i svakoga. No, predstava nudi i poruku, pravu mogućnost za spas svijeta – prihvaćanje drugoga, djelatnu ljubav (“ljubav je glagol” kaže jedan lik u predstavi) i nesebično darivanje.
Trajanje: 55 minuta
Predstava je namijenjena djeci od 5 godina na više i odraslima.

četvrtak, 15. listopada 2009. u 10.00 sati
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE VELIKA GORICA / Scena Gorica

Ivana Brlić Mažuranić
ŠUMA STRIBOROVA
Režija: Robert Waltl
Scenografija: Josipa Štefanec
Kostimografija: Josipa Štefanec
Glazba: Aleksandar Antić i Luka Barbić (TBF )
Oblikovanje svjetla: Deni Šesnić

Igraju se: Ana Karić, Enes Kišević, Ivana Roščić, Sven Jakir, Filip Juričić, te članovi plesne skupine Megablast kao Domaći

Šuma Striborova” jedna je od najdojmljivijih bajki spisateljice kojoj s pravom laskamo “hrvatski Andersen”. Majka koja se zbog ljubavi prema sinu odrekla sretna povratka u mladost, zlobna zmija, slikoviti Domaći i domišljati Tintilinić – sve se to duboko usjeklo u pamćenje i djece i odraslih.
Dinamično scensko zbivanje snažno će uvući gledatelje u bajkovit svijet Ivane Brlić Mažuranić.
Nezaboravna priča, maštovita režija, izvrsni glumci, posebna originalna glazba, scenski efekti i kostimi, razigranost i ples – sve to obećava vrhunski kazališni događaj.
Trajanje: 50 minuta
Uzrast: 6 – 12 godina

četvrtak, 15. listopada 2009. u 13.00
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

KAZALIŠNA DRUŽINA PINKLEC ČAKOVEC

VATROSLAV GROM
prema priči Jody Bergsma «Zmaj iz Lugina» napisao Igor Baksa

Režija: Romano Bogdan
Glazba: Igor Baksa, Jelena Dokleja
Scenografija: Bruno Kontrec
Kostimografija:
Oblikovanje svjetla: Neven  Taradi
Igraju se: Mario Jakšić, Karolina Horvat, Davor Dokleja, Tasjenka Štrek, Bruno Kontrec, Jelena Dokleja, Igor Baksa, Mario Zelenbaba

Predstava je rađena prema prekrasnoj bajci Jody Bergsma u kojoj se pojavljuju brojni likovi poput zmajeva, vilenjaka, životinja i ptica koje govore.
Naši će se glumci neustrašivo suočiti sa zmajem i ispričati cijelu priču uz pomoć igračaka koje se mogu naći u svakoj dječjoj sobi. Djeci će igrom, glazbom i plesom pokazati kako je i najljućeg neprijatelja moguće savladati i pretvoriti u dobrog prijatelja.
Trajanje: 45 minuta
Uzrast:  Za sve uzraste

četvrtak, 15. listopada 2009. u 19.30 sati
IZLOŽBENI PROSTOR CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

OTVORENJE IZLOŽBE FOTO KLUBA ČAKOVEC
ČAKOVEC, GRAD PRIJATELJ DJECE

četvrtak, 15. listopada 2009. u 20.00 sati
Tribina «Čakovec četvrtkom»
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

GRADSKO KAZALIŠTE SISAK
Lutz Hübner
PITANJE ČASTI

Režija: Franka Perković
Scenografija: Ivo Knezović
Kostimografija. Emina Tataragić
Oblikovanje svjetla: Ivo Knezović
Izbor glazbe: Franka Perković
Igraju: Vedran Živolić, Silvio Vovk, Mirna Medaković, Karla Brbić, Ivana Krizmanić

Tekst Pitanje časti, svjetski poznatog i trenutno najizvođenijeg dramatičara u Njemačkoj Lutza Hübnera, nastao prema istinitom događaju, priča o odrastanju i nerazumijevanju među spolovima i kulturama. Govori o mladim ljudima, dvojici  mladića i tri djevojke koji se odluče zaputiti na izlet u Kőln, a koji na kraju tragično završava.
Trajanje: 70 minuta
Uzrast: od 15 godina na više

petak, 16. listopada 2009. u 10.00 sati
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC
GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA (Crna Gora)
Lutkarska scena za djecu

Bonjo Lungov
ORO IZ BAJKE
(Oro= narodni ples)
Režija: Bonjo Lungov

Igraju: Branka Femić, Katarina Krek, Vesna Vujošević, Jelena Simić, Julija
Milačić, Ratka Mugoša, Slavka Nelević, Goran Slavić, Pavle Ilić, Emir
Ćatović, Viktor Gatolin

Lutkarska  predstava „Oro iz bajke“, u dramatizaciji i režiji istaknutog
internacionalnog redatelja Bonja Lungova iz Bugarske, u scenskom smislu spaja igrano/glazbeno i lutkarsko kazalište. U predstavi se koriste improvizirane lutke, koje su napravljene od autentičnih materijala za izradu crnogorske narodne nošnje. Ono što predstavu čini živom i zanimljivom je to što sve lutke animira nekoliko glumca. Predstava se sastoji od različitih minijatura, u kojima se isprepliču priče o ljubavi,  prirodi, prijateljstvu, ljubomori, strahu, prijevari, moralu….
Istovremeno ona na kreativan, zanimljiv i bajkovit način gledateljima predstavlja crnogorsko folklorno nasljeđe.
Trajanje: 60 minuta
Za sve uzraste!

petak, 16. listopada 2009. u 15.00 sati
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

DJEČJE KAZALIŠTE DUBRAVA
Mario Kovač
POVUCI – POTEGNI
igrano-lutkarska predstava prema motivina narodne pripovijetke Čudnovata repa

Režija: Mario Kovač
Adaptacija i dramtizacija: Mario Kovač
Scenografija: Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić
Kostimografija: Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić
Koreografija: Kristina Bajza Marčinko
Glazba: Tomislav Babić
Izrada lutki: Vinka Krnić Markovinović
Oblikovanje svjetla: Dražen Čretni
Igraju se:
Baka, Mačka: Sanja Sumrak
Djed, Pas: Ranko Stojić
Unuka, Miš: Dina Đuka

POVUCI – POTEGNI je neverbalna predstava za djecu koja propituje međuobiteljske odnose na slojevit način prilagođen dječjem uzrastu. Jedna velika repa postaje naizgled nemoguć zadatak i katalizator koji ujedinjuje posvađanu obitelj. Svijet u kojem živimo daje nam svakodnevno na tisuće razloga zašto se s nekim posvađati ili zašto ga mrziti, dok one vrijedne osjećaje guramo u kut kao zastarjele i dosadne. Okolina nam zadaje rodne, generacijske i kulturalne obrasce prema kojima bi trebali posložiti vlastiti život te ga ukalupiti u ponuđene ladice. Ova predstava mali je pokušaj da se ti obrasci demontiraju te da taj isti život uzmemo u vlastite ruke i modeliramo ga po svojoj želji ne obazirući se na ono što drugi misle da moramo.
Uzrast: 4-10 godina
Trajanje: 35 minuta

subota, 17. listopada 2009. u 10.00 sati
DVORANA CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH
Jonathan Swift/ Oliver Frljić

GULLIVEROVA PUTOVANJA

Režija i adaptacija: Oliver Frljić
Scenografija: Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić
Kostimografija: Modni studio Artiđana
Scenski pokret: Sandra Banić Naumovski
Izbor glazbe i glazbena dramaturgija: Damir Šimunović
Oblikovanje rasvjete: Aleksandar Čavlek

Igraju se: Barbara Prpić-Biffel, Zdenka Marunčić, Edvin Liverić, Rajko Bundalo, Jasmin Telalović, Danijel Ljuboja, Vedran Živolić, Milivoj Beader, Petar Leventić, Urša Raukar, Kristijan Ugrina, Frano Mašković, Nina Violić, Goran Bogdan

Na svoja se putovanja Gulliver uputio, vođen vještim Swiftovim rukopisom, još 1726. godine i obišao neobične zemlje s još neobičnijim stanovnicima, zapanjen čudesnim oblicima koji su poprimali groteskne izglede kraja iz kojega je krenuo. Njegova su putovanja zbir fantastičnih pustolovina o kojima sanjaju djeca, a proživljavaju ih odrasli, slike najudaljenijih prostora što iz izokrenute perspektive iznenada postaju bliskima, katalog nemogućih situacija premještenih iz mašte u sjećanja, a iz sjećanja u stvarnost. I dok se njegova putovanja bilježe kao jedna od najuspješnijih satira engleskoga društva Swiftova vremena, ona su istodobno i jedna od najpopularnijih dječjih knjiga gotovo tristo godina nakon što su napisana.
Trajanje: 60 minuta
Uzrast: 6-15 godina

subota, 16. listopada 2009. u 14.00 sati
CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC – MALA SCENA
Zatvaranje 12. susreta HC ASSITEJ (dodjela nagrada) i 3. EPIFEST-a