KINO ZA MLADE

  • petak 13. travnja 2018. u 18 sati

Uvod: Izak Vrtarić, politolog, novinar lista Međimurje
USTAV REPUBLIKE HRVATSKE
hrvatski igrani film
Hrvatska, Češka, Makedonija, Slovenija, 2016.
Režija: Rajko Grlić

Priča o četvero ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i vjeri. I vjerojatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natjera i učini međusobno ovisnim. Mučno i bolno oni se polagano počinju otvarati i međusobno prepoznavati kao ljudi.
Iako većinski zbijen u dva stana i sveden na tri-četiri lika, “Ustav RH“ zahvaća šire mentalno stanje nacije u Hrvatskoj danas s vjerskim, ideološkim, spolnim i inim netrpeljivostima, prebrojavanjem krvnih zrnaca (Samardžićeva žena je “naša, Hrvatica s obje strane“) i predrasudnim poistovjećivanjem jednog čovjeka s narodom/kolektivom (“nema ja kao ja“). Sve se to prelama u dijaloškim partijama likova postupno pomirenih suprotnih stajališta, trezveno napisanim i režiranim sigurnom rukom, bez puno sentimentalizma. Samo s tihom nadom u bolje sutra bez mržnje i nekog novog ustava RH. (Slobodna Dalmacija)


Festivali i nagrade: Međunarodni filmski festival u Montrealu 2016. – Grand Prix Amerike; Festival slovenskog filma 2016. – najbolja slovenska koprodukcija; najbolja kostimmografija (Leo Kulaš); Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFe 2016. – Zlatni lješnjak za najbolju glumicu (Ksenija Marinković), Zlatni lješnjak za najboljeg glumca (Nebojša Glogovac)
Teme za razgovor: različitosti, seksualnost, ideologija, predrasude, mržnja, netrpeljivost
Korelacija s nastavnim predmetom: hrvatski jezik – medijska kultura, sociologija, psihologija, etika, sat razrednog odjela

Trajanje: 90 minuta

Dob: 14+

Ulaznica: 10,00 kuna