TRIBINA ČAKOVEC ČETVRTKOM

  • 2. studenoga 2023. / 20 sati / Dvorana Zrinski / Scheier

KONCERT

ELIZABETA ADŽAGA MERČEP

pijanistički recital

ELIZABETA ADŽAGA

Elizabeta Adžaga Merčep rođena je u Zagrebu 1994.

Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana, gdje je radila kao vanjski umjetnički suradnik na puhačkom odjelu, a trenutno predaje klavir i komornu glazbu na glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Klavir počinje učiti u dobi od osam godina u klasi prof. Kristine Bistrović-Darvaš u glazbenoj školi „Blagoja Berse“ u Zagrebu gdje je uz prirodoslovno-matematičku V. gimnaziju i maturirala. Godinu 2015./2016. studirala je u klasi prof. Martina Hughesa na Universitat für Musik und darstellende Kunst u Beču u sklopu Erasmus programa, a svoju poveznicu s Bečom nastavila je u listopadu 2018. godine kad je položila prijemni za postdiplomski studij iz komorne glazbe u klasi prof. Stefana Mendla (Wiener Klavier Trio).

Sudjelovala je na brojnim natjecanjima i osvojila: na Međunarodnom natjecanju „Zlatko Grgošević“ prvu nagradu i nagradu kao najmlađi apsolutni pobjednik natjecanja (2006.), na „EPTA“ međunarodnom natjecanju u Osijeku treću nagradu u A kategoriji (2007.), a na Međunarodnom natjecanju „Citta di Gorizia“ u Italiji (2009.) drugu nagradu. Na Međunarodnom natjecanju „Chopin Golden Ring“ u Sloveniji (2012.) osvojila je treću nagradu, a na međunarodnom memorijalu „Jurica Murai“ (2016.) te na Državnim natjecanjima u Dubrovniku drugu nagradu (2007., 2009., i 2011., 2015.).

U komornim ansamblima, zapaženi su uspjesi s violinistom Martinom Krpanom, uz brojne nastupe i državna priznanja. Na Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji (2010., 2011., 2013., 2014.) osvaja prve i apsolutne nagrade u kategoriji dua, trija i kvinteta. S flautisticom Anom Batinicom) primila je diplomu za najboljeg korepetitora u sezoni 2014./2015. u Ciklusu mladih glazbenika (Vinko Lesić), a ponajviše se ističe suradnja s glasovitim, svjetski priznatim basom Alexeiem Tanovitskim s kojim je otvorila festival „Pasionska baština“ u Zagrebu, te festival „Papandopulijana u Tribunju 2017. Članica je trija Marginal, ženskog trija s flautisticom Marijanom Bačelić i violončelisticom Tonkom Javorović. Kao laureatkinja ciklusa „Vinko Lesić“ i dobitnica nagrade za najbolju izvedbu hrv. skladatelja, nedavno je dobila priliku održati recital u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Splitu. Od solističkih nastupa još se mogu izdvojiti koncerti sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, te sa St. Petersburg State Symphony Orchestra u ruskoj palači Belosselsky-Belozersky.

Sudjeluje na mnogim festivalima i koncertima diljem Hrvatske, Europe i Sj. Amerike, održava recitale solo i u komornim ansamblima te u više navrata snima za HRT. Ističu se festivali kao što su Samoborska glazbena jesen, Festival sv. Marka, Pasionska baština, Papandopulijana, Majstori svirači te mnogi drugi. Pohađa majstorske tečajeve uglednih klavirskih pedagoga kao što su: Natalia Trull, Pascal Nemirovski, Naum Grubert, Grigory Gruzman, Noel Flores, Emanuel Krasovsky, Siavush Gadijev, Ruben Dalibaltayan, Martin Hughes i mnogi drugi.

Elizabeta je bila stipendistica grada Zagreba od 2011. do 2017. godine te je članica Rotaract kluba Zagreb-Sesvete.

  • Koncert organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ulaznica: 3,98 € / 30,00 HRK / učenici (10 i više),  studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 2,65 € / 20,00 HRK

U prodaji na blagajni Centra za kulturu Čakovec.