FESTIVALCI U KOLOVOZU

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

  • 16., 17. i 18. kolovoza

KOŽA U KOJOJ ŽIVIM

LA PIEL QUE HABITO / THE SKIN I LIVE IN

triler, melodrama

Režija: Pedro Almodovar

Uloge: Antonio Banderas, Elena Anaya, Jan Cornet, Marisa Paredes

Scenarij: Pedro Almodovar, Thierry Jonquet (knjiga)

Zemlja: Španjolska

 

Bizaran, neobičan, dobar, začudan, šokantan – epiteti su to koji dijele zajednički sinonim: almodovarovski. Stoga na plakatu filma Koža u kojoj živim ne treba pisati ništa više osim – «Pedro Almodóvar». Ako su to karakteristike koje želite da neki film ima, onda vjerujem da ćete nakon ove odjavne špice iz udobne kino stolice ustati kao i ja – zadovoljni. No, krenimo redom!

Trajanje: 117 minuta

Preporučamo starijima od 16 godina.

  • POČETNICI

BEGINNERS

komedija, drama, romansa

Scenarij:Mike Mills

Zemlja: SAD

Režija: Mike Mills

Uloge: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Melanie Laurent, Goran Višnjić, Ming Kai Leung, Mary Page Keller, Keegan Boos, China Shavers, Lou Taylor Pucci, Melissa Tang, Luke Diliberto

Drama o mladom Oliveru (Ewan McGregor) kojem se svijet preokrene kad mu otac (Christopher Plummer) priopći da je neizlječivo bolestan i da ima – mladog ljubavnika Andyja (Goran Višnjić)!

Za ulogu u filmu Christopher Plummer je zaradio Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Olivera Fieldsa će jako uzdrmati čak dvije objave koje mu priopći njegov postariji otac Hal.

Prva i nimalo dobra je vijest da Hal boluje od neizlječive bolesti.

Druga i nadasve šokantna vijest je ta da otac ima mladog ljubavnika Andyja. Zavrzlame započinju, a Oliver traži utjehu u vezi s francuskom glumicom Annom (Melanie Laurent).

«Početnici» je bio veliki hit među nezavisnim filmovima te je dobio nagradu Gotham za najbolji nezavisni film i najbolji glumački ansambl, a to znači da je nagradu dobio i naš Goran Višnjić koji je pohvaljen za ulogu mladog homoseksualca. Christopher Plummer je u 82. godini konačno dobio Oscara, a svi zajedno su dobili vrlo dobre kritike.

Film je ocjenjen kao odlična studija karaktera koja izbjegava klišeje nezavisnog filma, te uspjeva depresivnu temu pretvoriti u šarmantnu komediju. Kritičari su istakli iskrenost i toplinu glavnih likova koji samo žele biti sretni, a posebno je pohvaljen autor filma Mike Mills za kojeg je jedna kritičarka rekla: «Znate da ste u rukama vrhunski darovitog redatelja kada vidite kako dobro prikazuje – psa koji govori!»

Trajanje:105 minuta

Preporučamo starijima od 13 godina.

  • NAŠA MAJKA

INCENDIES

ratna mistična drama

Zemlja: Kanada, Francuska

Režija: Denis Villeneuve

Uloge: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin and Maxim Gaudette [.]

Scenarij: Denis Villeneuve, Valérie Beaugrand-Champagne, Wajdi Mouawad

Snažna i potresna prča o dvoje ljudi i njihovu putovanju, o dubokoj mržnji, vječnim ratovima i trajnoj ljubavi. Istinsko remk djelo!

Potresna drama o dvoje blizanaca koji ispunjavaju posljednju želju svoje majke i u Libanonu traže oca kojeg su smatrali mrtvim i brata za kojeg nisu ni znali.Kanađanka libanonskog porijekla umire i u svojoj oporuci ostavlja dva pisma svojoj djeci, blizancima Jean i Simonu. Jedno pismo trebaju odnijeti svom bratu za kojeg nisu ni znali da postoji, a drugo pismo trebaju predati ocu za kojeg su mislili da je mrtav.

Tijekom svoje potrage počinju doznavati zastrašujuće tajne iz majčine burne i brutalne prošlosti, a svako novo otkriće približava ih istini koja će zauvijek obilježiti njihove živote…

Trajanje: 130 minuta

Preporučamo starijima od 14 godina.

 

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec