CIKLUS SKANDINAVSKIH FILMOVA utorkom u 20 sati

Posljednjih nekoliko godina raste popularnost skandinavske filmske industrije. Mnogi filmski kritičari smatraju da skandinavski filmovi oslikavaju aktualnu sliku društva. Skandinavska filmska publika voli filmove u kojima se može prepoznati, bilo u okruženju unutar kojega se film odigrava, društvenim temama ili glumcima koji su naturalizirani, prikazani sa svim nedostacima, glumcima koji su potpuna suprotnost hollywoodskim zvijezdama. Filmski kritičari, kada je u pitanju skandinavski film, slažu se u jednoj zanimljivoj konstataciji: »…za regiju koja uživa i povremeno trpi ekstremne promjene svjetlosti i tame, nije ni čudo da i njegova kinematografija dijeli iste osobine.»

 

SKANDINAVSKI FILMOVI UTORKOM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. svibnja 2014. u 20 sati

OTMICA

Kapringen / A Hijacking

drama, triler

Režija: Tobias Lindholm

Uloge: Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim

Godina: 2012

Država: Danska

OTMICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teretni brod MV Rozen uputio se na odredište no napadnu ga somalijski pirati usred Indijskog oceana. Među ljudima na brodu su kuhar Mikkel i inžinjer Jan koji su skupa sa ostalima kao taoci upleteni u ciničnu igru života i smrti. Otkupnina vrijedi milijune dolara te upravo započinje psihološka igra između uprave brodarske firme i somalijskih otmičara.

Trajanje: 103 minute

Preporučamo starijima od 15 godina.

  • 13. svibnja 2014. u 20 sati

ŽENA U KAVEZU

The Keeper of Lost Causes / Kvinden i buret

mistični kriminalistički triler

Režija: Mikkel Nørgaard

Uloge: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Claus Maack Bahnsen

Godina: 2013.

Država: Danska, Švedska

ZENA U KAVEZU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žena u kavezu je priča o glavnom inspektoru Carlu Morcku i njegovom asistentu Assadu koji su zaposleni na zastarjelim-zaboravljenim slučajevima. Ovaj put radi se o pet godina starom slučaju misterioznog nestanka političarke Merete Lynggaard- slučaj koji ih odvodi duboko u naislno i bolesno podzemlje naizgled uštirkane i ispolirane skandinavske svakodnevice.

Trajanje: 97 minuta

Preporučamo starijima od 15 godina.

 

  • 27. svibnja 2014. u 20 sati

KON-TIKI

avanturistička povijesna biografska drama

Režija: Joachim Rønning, Espen Sandberg

Uloge: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård

Godina: 2014.

Država: Norveška, Danska, Švedska

KON TIKI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legendarna priča o nordijskom istraživaču Thoru Heyerdalu i njegovom epskom putovanju preko Pacifika, dugom 4300 milja i to na drvenoj splavi. Tako je dokazao da je bilo moguće da u pretkolumbijska vremena južno-američka plemena nasele Polineziju. Iznimna ekranizacija napetog poduhvata, nominirana za nagradu Oscar u kategoriji stranog filma.

Trajanje: 118 minuta

Preporučamo starijima od 15 godina.