TRIBINA ČČ

  • 11. svibnja 2017. u 20.00 sati

KONCERT LAUREATA NAGRADE GRADA ČAKOVCA „JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI“

FRANO ĐUROVIĆ

Na programu: djela iz opusa nagrađenog skladatelja F. Đurovića

Izvode:

Branimir Pustički, violončelo

Petra Gilming, klavir

Zagrebački ansambl flauta

Frano Đurović (1971.) diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Frane Paraća. Osim orkestralnih i komornih skladbi, autor je velikog broja elektroničkih i elektroakustičkih djela, instalacija, multimedijalnih projekata, glazbe za teatar i televiziju. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je asistent od 2004., docent od 2007., a izvanredni profesor od 2012. godine. Od 2010. do 2013. godine bio je umjetnički voditelj Glazbene tribine u Opatiji, a od 2012. do 2015. bio je umjetnički savjetnik Muzičkog biennala Zagreb. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja. Dobitnik je Nagrade rektora Sveučilišta u Zagrebu (2000.), Nagrade na Internationale Sommerakademie Reichenau — Meisterkursfür Komposition u Austriji (2002.), Nagrade “Josip Štolcer Slavenski” (2005.), Nagrade Fonda Stjepan Šulek (2006.), pobjednik Natječaja za MBZ–ovu web skladbu (2010.) te dobitnik Nagrade Marul za scensku glazbu (2013.).

Frano Đurović laureat Nagrade Grada Čakovca “Josip Štolcer Slavenski” za 2016. godinu

Ocjenjivački sud Nagrade Grada Čakovca “Josip Štolcer Slavenski”, u sastavu Trpimir Matasović (predsjednik), Petra Pavić, Krešimir Seletković, Mladen Tarbuk i Ladislav Varga,  u potrazi je za najkvalitetnijim novim djelom hrvatskoga skladatelja praizvedenim prošle godine odabrao šest skladbi koje su ušle u najuži izbor – Miserere Srećka Bradića, Simfoniju Frane Đurovića, Self-Fuliffling Prophecies Srđana Dedića, Miramar AC Ane Horvat i autorskoga dvojca Lightune.G, Trio za violinu, violončelo i klavir Davorina Kempfa te Circles Ivana Josipa Skendera.

Ocjenjivački sud većinom je glasova odlučio da se, bez ulaska u najuži izbor za nagradu, kao posebno zanimljiv i vrijedan projekt izdvoji Akademska suita, praizvedena 12. siječnja 2016. u prigodi otvorenja Koncertne dvorane Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.  Sastavljana od sedam stavaka iz pera sedmorice skladatelja (Mladena Tarbuka, Zlatka Tanodija, Dalibora Bukvića, Frane Đurovića, Vjekoslava Nježića, Ante Knešaureka i Berislava Šipuša) primjer je kvalitetne suradnje skladatelja koji, unatoč različitim autorskim poetikama, zajednički stvaraju jedinstvenu glazbenu cjelinu, čiji konačni umjetnički rezultat uvelike nadilazi ukupnost njezinih pojedinačnih dijelova.

Na sjednici održanoj 16. ožujka 2017. odlučeno je, također većinom glasova, da je dobitnik Nagrade Grada Čakovca “Josip Štolcer Slavenski” za 2016. godinu Frano Đurović. Nagradu za najbolje djelo hrvatskoga skladatelja praizvedeno prošle godine Đurović je dobio za svoju Simfoniju, koju je u sklopu programa 68.  Dubrovačkih ljetnih igara 18. kolovoza 2016. praizveo Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Ertuğa Korkmaza.

Nagrada će laureatu biti uručena 11. svibnja 2017. u Čakovcu, u sklopu programa 44. Majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski.

Obrazloženje

Skladana na narudžbu Dubrovačkih ljetnih igara, Simfonija Frane Đurovića predstavlja značajan iskorak unutar opusa toga skladatelja – kako u cjelini, tako i unutar njegova orkestralnog segmenta. Donekle se nadovezujući na svoje ranije orkestralne radove, uključujući i skladbu Delta, za koju je dobio Nagradu “Josip Štolcer Slavenski” za 2005. godinu, Đurović sklada ambiciozno, ali i pomno zamišljenu, promišljenu i osmišljenu opsežnu skladbu u kojoj propitkuje tek naizgled oprečne silnice kojima na skladatelja djeluju tradicija i suvremenost. S jedne strane, on brižno slijedi tradicionalne okvire simfonijske forme (pri čemu očekivani scherzo nije skladan kao zaseban stavak, nego je umetnut u prvi stavak djela), gradnje na način “apsolutne” glazbe i instrumentacije za standardni sastav manjega simfonijskog orkestra. Istodobno, međutim, takve preuzete okvire “puni” sebi svojstvenim sadržajima, od nesuspregnute, “izvanglazbene” emocionalnosti i asocijativnosti (osobito, ali ne i isključivo u posebno uspjelome drugom stavku, Requiemu) do osebujnoga prenošenja u orkestralni medij iskustava stečenih skladanjem elektroničke glazbe. Ova posve samosvojna glazbena cjelina u konačnici svjedoči kako o Đurovićevom suverenom vladanju svim elementima tradicionalnoga skladateljskoga zanata, tako i o njegovoj sposobnosti za stvaranje umjetničkoga djela širokoga i uvjerljivo napetoga dramaturškoga lûka.

Frano Đurović (1971.) diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Frane Paraća. Osim orkestralnih i komornih skladbi, autor je velikog broja elektroničkih i elektroakustičkih djela, instalacija, multimedijalnih projekata, glazbe za teatar i televiziju. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je asistent od 2004., docent od 2007., a izvanredni profesor od 2012. godine. Od 2010. do 2013. godine bio je umjetnički voditelj Glazbene tribine u Opatiji, a od 2012. do 2015. bio je umjetnički savjetnik Muzičkog biennala Zagreb. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja. Dobitnik je Nagrade rektora Sveučilišta u Zagrebu (2000.), Nagrade na Internationale Sommerakademie Reichenau — Meisterkurs für Komposition u Austriji (2002.), Nagrade “Josip Štolcer Slavenski” (2005.), Nagrade Fonda Stjepan Šulek (2006.), pobjednik Natječaja za MBZ–ovu web skladbu (2010.) te dobitnik Nagrade Marul za scensku glazbu (2013.).

Trpimir Matasović

 

PROGRAM:

Frano Đurović            Ne baš uspavanka, za klavir

Frano Đurović            Skica za tri flaute

Frano Đurović             Utjeha kose, za violončelo

Frano Đurović            Tri krokija, za flautu solo

Frano Đurović            Sonata za violončelo i klavir

Largo

Allegro con brio

 

Frano Đurović            She´s walking through the clouds, za ansambl flauta

 

Izvode:                                                             Branimir Pustički, violončelo

                                                                         Petra Gilming, klavir

                                                                         Zagrebački ansambl flauta

 

BRANIMIR PUSTIČKI

Branimir Pustički (Zagreb, 1981.) diplomirao je iz klase Valtera Dešpalja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru, Norveška. Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada od kojih se ističu nagrada za mladog glazbenika godine Zagrebačke Filharmonije i American Expressa, prva nagrada i nagrada publike na međunarodnom natjecanju “J. Brahms” u Austriji i prva nagrada i nagrada HDS-a na recentnom nacionalnom natjecanju “Papandopulo” u kategoriji komorne glazbe. Solistički je nastupao uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Orkestar “Human Rights” i Zagrebački orkestar mladih, a za HRT je snimio i solistička djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja J. Tkalčića, M. Ruždjaka i M. Kelemena. Uz stalne komorne sastave Trio 1887 i Gudački trio Pustički, često nastupa sa istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je osim redovitih nastupa u većini europskih zemalja ostvario koncerte i turneje u Japanu, Meksiku i SAD-u. Za boravka u Beču radio je kao zamjenik vođe dionice u Simfonijskom orkestru ORF-a, a trenutno radi kao vođa dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

PETRA GILMING

Petra Gilming maturirala je klavir u razredu prof. Kamelije Zavrl, a diplomirala 2000. i magistrirala 2007. g. u razredu prof. V. Krpana na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Od brojnih nagrada koje je osvojila na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima ističu se Rektorova i Dekanova nagrada, nagrada HGZ-a, nagrada Radio podija, nagrada Darko Lukić 2000., 1. nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju Papandopulo 2015., nagrada Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog 2016. te nagrada ”Artists on globe” 2016.g. Članica je Hrvatskog klavirskog trija od 2014.g., te Trija 1887. od 2015.

Djeluje kao solist, komorni muzičar te uz orkestre u zemlji i inozemstvu uz istaknute domaće i strane umjetnike. Stalni je umjetnički suradnik važnih nacionalnih i međunarodnih natjecanja (“Papandopulo”, “Huml”, ”Matz”, ”Bistrički zvukolik” i dr.). Stalno je zaposlena na Gudačkom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu kao viši umjetnički suradnik.

 

ZAGREBAČKI ANSAMBL FLAUTA

Renata Penezić, Tamara Coha – Mandić, Danijela Klarić-Mimica, Ana Batinica, Marija Esih, Ivana Vukojević i Dijana Bistrović

Gošće: Marijana Bačelić i Lucija Kovačević

ZAGREBAČKI ANSAMBL FLAUTA

Zagrebački ansambl flauta – ZAF – jedini ansambl takve vrste u Hrvatskoj, osnovan je 2012. godine. Jezgru sastava čini kvartet flauta, ali se ovisno o djelima broj izvođača može povećavati bez ograničenja. Ovaj jedinstveni ansambl okuplja već iskusne izvođače, mlade umjetnike i studente flaute, pružajući tako mladima rijetku priliku da steknu dragocjeno koncertno iskustvo i prošire vlastiti repertoar uz potporu iskusnih kolega.

Sve glazbenice obrazovale su se na različitim visokoškolskim glazbenim ustanovama i usavršavale u zemlji i u inozemstvu. ZAF osobitu pozornost posvećuje izvedbi djela domaćih skladatelja, potičući tako nastajanje novih skladbi, čime doprinose obogaćivanju domaće i svjetske literature za ovaj instrument. Za ansambl su skladali Miljenko Prohaska, Tomislav Uhlik, Alfi Kabiljo, Ivan Josip Skender, Bruno Vlahek, Gordan Tudor, Tibor Szirovicza, Ivana Kiš, David Mastikosa i Branimir Rezić.

Repertoar ansambla čini široka lepeza djela te osim klasičnog repertoara prilagođenog ovoj formaciji, uključuje ponajviše djela skladatelja 20. i 21. stoljeća, koji koriste izrazito napredne sviračke tehnike kreirajući tako fascinantne nove zvukovne pejsaže.

Surađuju s Koncertnom direkcijom Zagreb i Young Crew Croatia, a umjetnički osmišljavaju program u suradnji s Kućom arhitekture – Oris, Tekstilno-tehnološkim fakultetom i Akademijom dramskih umjetnosti što postojećim djelima daje posve novu dimenziju, naglašavajući njihov karakter, a sinergijom srodnih umjetnosti često stvaraju i posve novo umjetničko djelo.

 

Kroz protekle tri koncertne sezone tematski osmišljenih ciklusa “Tri godišnja doba” imaju iza sebe zavidan broj praizvedenih skladbi, kao i koncerata diljem Hrvatske i inozemstva (Francuska, Austrija, Slovenija, Slovačka, Češka, Španjolska, Srbija, Makedonija, Grčka).

Posebnu pažnju posvećuju projektima za djecu sa željom da kroz humanitarnu notu probude ljubav prema glazbi kod najmlađih (“Priča o Orašaru”, Bajkovnica “Vile s flautama” autorice Ivane Bjelica).

 

 HRT-Radio Rijeka

„Kada bismo znali kako zvuče anđeoske flaute u pričama o raju, tada bismo rekli da smo sinoć upravo tamo bili. Dvanaest prekrasnih žena koje su se stopile sa svojim flautama u nevjerojatno akustičnom prostoru trsatskog klaustra, dvanaest iznijansiranih, čistih, kristalno jasnih tonova svih boja flauta prosule su svoje akorde na publiku zadivljenu svakom novom izvedbom. Program vrlo atraktivan i profesionalno odabran, čak i za one koji često ne posjećuju koncertne događaje: Uhlik: Diptih za 12 flauta, Obradović: Flute session za 6 flauta, Offermans: Bamburia za 7 flauta, Prohaska: Skice za 8 flauta, izuzetno zanimljiva makedonska narodna: Jovano, Jovanke za 6 flauta, def i glas, Kuljerić: Silbanski tanec za 6 flauta i udaraljke, koji je izazvao dugi pljesak publike, i za kraj Corea: Spain za ansambl flauta. Ritmički sjajno uigrane, melodioznih interpretacija, dinamički razigrane i zaljubljene u svoj instrument, djevojke iz Zagrebačkog ansambla flauta posve su začarale publiku koja je dugim pljeskom izmamila dodatak – Argentinski tango. Bila je to večer za pamćenje.“

Ulaznica: 40,00 kuna, učenici, studenti, umirovljenici, organizirani posjet 30,00 kuna