CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Trajanje: do 20.6.2015.

MERCEDES BRATOŠ

GLAMOUR, slike

 

U sklopu manifestacije Stoljeće filma u Čakovcu, publici će se izložbom slika predstaviti suvremena dubrovačka umjetnica Mercedes Bratoš. Riječ je o platnima većih dimenzija na kojima autorica kombiniranom tehnikom reinterpretira i reanimira prepoznatljive kadrove čiji su glavni akteri ikone stila i glamura zlatnog doba Hollywooda.

mercedes bratos 2

Suvremena dubrovačka slikarica Mercedes Bratoš čakovečkoj se publici predstavlja odabranim radovima iz ciklusa Hollywood stars iz 2013. godine. Riječ je o platnima većih dimenzija nastalih kombiniranjem tradicionalnih tehnika tiska i akrila sa suvremenim multimedijalnim elementima. Iako se autorica kroz spomenute radove prividno odmiče od  apstraktnog izričaja ranijeg stvaralaštva, oni i dalje zadržavaju bogativnu asocijativnu vrijednost svojstvenu njenom slikarstvu.

mercedes bratos 1

Motivi koje autorica odabire neodoljivo privlače promatrača svojom prepoznatljivošću. Naime, riječ je o kadrovima kultnih ostvarenja filmske produkcije na koje autorica naknadno intervenira kistom. Iako se radi o svojevrsnom kolažiranju, tipičnom za šezdesete godine prošlog stoljeća, radovi ne nastaju u bezbrižnoj popartovskoj maniri intenzivnih boja i nezaobilazne ikonografije masovne kulture. Nasuprot velikim imenima pop arta fokusiranim na predmete masovne produkcije, autorica svoje prizore zatvara unutar okvira suptilnih, zagasitih kolorita i emotivne dubine ostavljajući pritom specifični osobni pečat.

MERCEDES BRATOS 3

Ljudske figure nisu samo dopadljivi kompozicijski elementi već ikonički simboli minulog vremena. Simboli koji bude sjećanje na glamur i blještavilo zlatnog doba Hollywooda stvarajući pritom osjećaj sjete i topline kod promatrača vraćajući ga u neopterećenu, pomalo zaboravljenu prošlost obojanu nedužnom  lakoćom življenja, nimalo nalik na vrijeme u kojem danas živimo.

MERCEDES BRATOS 4

Izabrani prizori, statični i zaustavljeni u vremenu, dinamizirani su kroz ambijentalnu igru svjetlosti i zvuka kojom slikarska platna dobivaju novu višeslojnost i dubinu približavjući ih izvornom mediju. Na taj način djela u potpunosti ispunjavaju prostor jedne prividne zbilje u koji uvlače promatrača pružajući mu privremeni bijeg od sumorne stvarnosti, baš kao što to čini i film.

MERCEDES BRATOS 5

 

Mercedes Bratoš rođena je 1979. godine u Dubrovniku. 2005. godine diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Umberta Borelle na Accademia di Belle Arti di Firenze, a od 2007. godine članica je HDLU-a, Od 1999. godine izlaže na nizu skupnih i samostalnih izložbi, neke od kojih su one u galerijama Flora, Artur, Palača Ranjina u Dubrovniku ili Svijet slikaUlrich, Contempora u Zagrebu.

MERCEDES BRATOS 6

Na otvorenju izložbe govoriti će povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Feđa Gavrilović, a izložbu možete pogledati u izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec.

Tekst: Tanja Karas

Tanja Karas (rođena 21. 09. 1987. u Čakovcu) srednjoškolsko obrazovanje je stekla u Graditeljskoj školi Čakovec, smjer dizajn. Na Filozofskom fakultet pri Sveučilištu u Rijeci stječe zvanje magistre Povijesti umjetnosti i magistre Edukacije engleskog jezika i književnosti 2012. godine s temom diplomskog rada  Analiza u kiparskom opusu Belizara Bahorića. Primarno područje interesa joj je suvremena umjetnost. 2008. godine u stručnom časopisu IKON  objavljen joj je prijevod teksta  The Shadow of the Passion: Protestants and the Suffering Christ in Nineetenth-Century British Art and Text autora Dominica Jamesa.  Radila je na predstavljanju knjige Likovne kronike Nataše Šegote Lah (Rijeka, 2012.), predstavljanju izložbe i tekstovima kataloga izložbi Drugi svijet (Čakovec, 2014.) i Kako je TV dobio boje (Zagreb, 2014.) ak. slik. Lidije Matulin. Koautorica je teksta izložbe akademskih likovnih umjetnika i diplomiranih dizajnera graditeljske škole Čakovec Oblikovanje prostora i oblikovanje u prostoru (Čakovec, 2015.).