Tribina ČČ 8.5.2014. u 20 sati

POZA DJETETA

POZITIA COPILULUI

drama

Režija: Calin Peter Netzer

Uloge: Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natasa Raa

Scenarij: Razvan Radulescu, Calin Peter Netzer

Glazba: Cristian Tarnovetchi

Država: Rumunjska

Godina: 2013.

 

POZA DJETETA NASLOVNA 1

 

 

  • Nagrade:

Berlinale, 2013., najbolji film

Vukovar film festival, 2013., najbolji film

POZA DJETETA 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedne hladne ožujske noći, Barbu divljajući ulicama prekorači dopuštenu brzinu za 50 km i udari dijete. Dječak uskoro umre od posljedica nesreće. Barbua čeka zatvorska kazna od 3 do 15 godina. Pravo je vrijeme za njegovu majku Corneliju da intervenira. Školovana arhitektica i pripadnica rumunjske elite, započinje kampanju ne bi li spasila svog letargičnog sina.

 

POZA DJETETA 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poza djeteta portret je rumunjskog društva koji se lako može smjestiti u kontekste drugih zemalja. Reakcije precizno isprofiliranih likova u ekstremnoj situaciji, u svima nam dobro poznatim društvenim uvjetima i okruženju životne svakodnevice. Film gotovo romanesknom formom širi obzor realnosti događanja i načina na koje se društveni i osobni odnosi mogu oslikavati kroz njega.

 

POZA DJETETA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Teška, mračna, tužna priča iz života dvaju obitelji koji se isprepliću nakon tragične prometne nesreće dramatično oslikava stanje društva u kojem se radnja događa sa svim univerzalnim prepoznatljivostima današnjeg vremena: nemoćne ponosne skromnosti siromašnih, bahatosti i beskrupuloznosti bogatih, manipulacije, korupcije, izdaje i pohlepe. A sve kroz očajničku borbu roditelja – jednih koji su izgubili dijete i drugih koji se bore da ga ne izgube», riječi su žirija Vukovar film festivala.

Trajanje: 112 minuta

Preporučamo starijima od 12 godina.

Rumunjski «novi val» pojam je koji pod zajedničkim nazivnikom okuplja raznovrsne filmove i autore koji u posljednjih desetak godina osvajaju nagrade na, uglavnom, europskim filmskim festivalima i to s osobitim uspjehom na tri najveća: u Cannesu, Veneciji i Berlinu. Prošle je godine na potonjem, berlinskom festivalu, Grand prix osvojila Poza djeteta, film dosad manje poznatog redatelja Călina Petera Netzera, i time je proširena lista uspjeha tog dijela rumunjske (nekomercijalne) kinematografije koji zapravo ni ne uživa osobitu gledateljsku popularnost u matičnoj zemlji.