Centar za kulturu Čakovec

  • izložbeni prostor, četvrtak 3. travnja 2014. u 19.00 sati – otvorenje izložbe

Trajanje: 3. travnja – 11. svibnja 2014.

JURICA BEDIĆ

JURICA 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na otvorenju izložbe govorit će Juričini gimnazijski profesori Karmen Farkaš i Ivan Pranjić.

  • Ulomci iz predgovora u katalogu

Jurica Bedić svojom prvom izložbom u Čakovcu predstavlja se različitim temama pejzaža, mrtvih priroda, portreta, autoportreta. U psihologizaciji likova i tonskom nijansiranju uzor mu je svakako Rembrandt, dok u boji uzor nalazi u Tizianu gdje je boja naglašena u svom pigmentu, svečana, sjajna i ekspresivna. Sva djela rađena su tehnikom ulja na platnu. Jurica svoje uzore traži i u domaćem baroknom slikarstvu Benkovića kao i predstavnicima akademskog realizma Vlahe Bukovca, Medovića i B. Čikoša Sesije.

JURICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svojom jednostavnom formom jasnog i čitljivog likovnog govora Jurica njeguje i estetsku komponentu lijepog i dopadljivog slikarstva koje je pristupačno široj publici. Slika nastaje kada promatrajući sam objekt počinje igra tonovima boje, modelirajući svjetlo i sjenu stvara volumen i iluziju plastičnosti na plohi.

Najvažnija mu je struktura, slojevito nanošenje boje u varijacijama različitih poteza. Na paleti koristi uglavnom 7 pigmenata te velikim slikarskim umijećem to modelira na platnu od toplog prema hladnom i svjetla prema tamnom. Slika je stalni proces nastajanja i eksperimentiranja tražeći uvijek savršenstvo i nešto više. Posebno ispituje i promatra titraje i odbljeske svjetla od objekta u određenom trenutku i momentu.

Fokus stavlja na sam motiv koji je prikazan u prvom planu jasnim konturama dok je pozadina često nejasna i u drugom planu. Likovi mu djeluju smireno i klasično odmjereno.

JURICA 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zato realistično slikarstvo nije puka imitacija i kopiranje subjekta, to je nešto više od iluzije i prolazeći evolucijski proces, slikanje ponovo postaje dio same prirode poručuje nam Jurica Bedić.

Karmen Farkaš, povjesničarka umjetnosti prof.

 

JURICA 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jurica Bedić, kao što smo vidjeli, od najmlađih dana osjeća respekt prema modernizmu i naročito avangardi, ali on želi biti slikar klasičnoga formata. To je prije svega istraživanje slikarske perspektive čije su izražajne mogućnosti bezgranične. Upravo je u Firenci ova tehnika otkrivena (Filippo Brunelleschi) i u njoj dovela do najviših dometa slikarske umjetnosti. Već i sam boravak u ovome gradu nadahnjuje. Šetnja ulicama Firence obogaćuje vizualno, a sklad arhitekture unosi mir i osjećaj lakoće. Figurativno slikarstvo kojemu je posvećen Jurica Bedić, danas, u 21. stoljeću nipošto nije prošlost, naprotiv. Sve upućuje na to da vizualnost suvremenoga čovjeka teži voluminoznosti, a ne plošnosti slike. Najbolji dokaz je razvoj filma i njegovih upečatljivih tehnika koji sliku čine živom na gotovo opipljiv način.

Jurica Bedić doveo je svoju slikarsku minucioznost do razine klasične umjetnosti, a ostaje za vidjeti hoće li se „kasnije poigrati pravilima i svojim umijećem“.

Ivan Pranjić, prof.

 

JURICA 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biografija

Jurica Bedić rođen je 1980. u Čakovcu. Godine 1999. završio je Gimnaziju, te početkom 2000. upisao likovnu akdemiju The Florence Academy of Art u Firenci (Italija).

Tjekom druge godine studija postaje asistent na istoj akademiji. Diplomirao je 2003., te nastavio sa specijalizacijom u klasi slikara i osnivača Akademije Daniela Gravesa.

Od 2004. do 2011. radi kao profesor slikanja i crtanja na istoj akademiji. Godine 2012. vraća se u rodni Čakovec gdje nastavlja slikati i tetovirati .

Organizator je i voditelj likovnih radionica i tečajeva slikanja na Florence Academy of Art , gdje svoj predavački rad nastavlja kao vanjski suradnik, te u Flemish Classical Atelier u Brugges-u u Belgiji .

Njegova djela nalaze se u privatnim i javnim zbirkama europskih zemalja, u SAD-u, i ostalim zemljama svijeta.

JURICA 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Važnije nagrade i priznanja:

2001 – Prva nagrada internacionalnog natjecaja mladih slikara koji rade tehnikama klasičnog slikanja i crtanja u organizaciji Art Renewal Center

2007. «Best in Show» – nagrada za najbolji rad na skupnoj izložbi Alumnusa akademije The Florence Academy of Art Palazzo Corsini, Firenca (Italija)

Važnije skupne izložbe

2003. – «Realism Revisted», Panorama Museum, Bad Frankenhausen, Njemacka

2003. –»Realism Revisited», Hirsch&Adler Galleries, New York, SAD

2003. – Skupna izložba, Grenning Gallery, New York, SAD

2003. – «Still Classical» Westbeth Arts Gallery, New York, RISDI , Providence, SAD

2005.-2011. – Skupne izložbe alumnusa Likovne akademije The Florence Academy of Art, Palazzo Corsini, Firenca, Italija

2006. – «Italian Realism», Solomon Gallery, Dublin, Irska

2006. – «Masters of the Florence Academy of Art», Eleanor Ettinger Gallery, New York, SAD

2007. – «La Reazione Del Vero», Villa Pachiani, Comune di Santa Croce sull’ Arno, Pisa, Italija

2009. – Skupna izložba, Ann Long Fine Art Gallery, Charlesotn, South Carolina, SAD

2009. – «Immortal Works», Vassa Kosthall, Gothenburg, Švedska

2009. – «Alderdom»,Oslo Museum, Oslo , Norveška

2010. – «Bedic/Ericsson two man show», Eleanor Ettinger Gallery, New York, SAD

2011. – Skupna izložba, Gallery Michael, Los Angeles, SAD