FILM ZA VRTIĆE I OSNOVNE ŠKOLE

Školska godina 2020./2021.

Poštovani ravnatelji, učitelji, nastavnici i odgajatelji,
Slijedom novonastale situacije uzrokovane pandemijom i širenjem virusa COVID19, ograničena nam je provedba programa Film za vrtiće i osnovne škole u dvorani Centra za kulturu Čakovec. U suradnji sa čakovečkom Školom animiranog filma, odlučili smo se na alternativno provođenje i izvođenje filmske i medijske pismenosti putem online sadržaja u učionicama ili kod kuće. Program od deset kratkih nagrađivanih filmova iz produkcije čakovečke Škole animiranog filma bit će Vam dostupni u terminima naznačenim u on-line knjižici, a filmove možete učitati jednostavno putem bar coda pored slike filma, a koji vodi na YouTube stranicu Škole animiranog filma. Program Film za vrtiće i osnovne škole prati edukativna programska on-line knjižica koja će Vam biti dostavljena na e- mail adrese u škole. Obzirom na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, odlučili smo se na provođenje programa online jer nam je u interesu da se program nastavi odvijati te da se djeci ponude sadržaji koji su nadopuna nastavi medijske kulture u sklopu hrvatskog jezika. Nadamo se da će se situacija uskoro smiriti tako da možemo nastaviti provoditi program u punoj dvorani. Ostanite zdravi i sigurni i vidimo se uskoro! – Helga Lajtman, voditeljica programa

 

Bok, klinci, ja sam leteći dječak koji voli animirani film. Nastao sam u Školi animiranog filma Čakovec (ŠAF-u). Pomažem djeci da uz pomoć svoje mašte i kreativnosti naprave kratke animirane filmove kojima razveseljuju publiku, prijatelje i naravno sebe. U ovoj knjižici predstavit ću vam malo svoj dom – ŠAF, animirani film i njegove vrste. Imate ćete prilike sa svojim nastavnicima pogledati i neke filmove koje su vaši vršnjaci radili baš za vas. Svaki mjesec nudimo po dva filma za koje sam siguran da bi vam se svidjeli!  – Vaš Šafko

Draga djeco i nastavnici, sve ste pročitali! Uživajte u filmovima i ne zaboravite odgovoriti na nekoliko pitanja navedenih ispod opisa filmova u knjižici. Možda će vas baš ti odgovori pokrenuti, animirati, pomoći vam da uz pomoć mašte uljepšate sretne dane vašeg djetinjstva i odrastanja!  – Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica ŠAF-a

Napomena: za pregled filmova preko mobilnih uređaja potrebno je instaliraliti bilo koji besplatni QR čitač (scanner), a filmovi u pojedinim terminima bit će dostupni na YouTube kanalu ŠAF-a.

  • Digitalna programska knjižica u PDF formatu bit će dostavljena na mail adrese vrtića i osnovnih škola na području Grada Čakovca i Međimurske županije.

 

VRTIĆI
Prosinac 2020.
MRAVI (2003.)
grupa djece od 8-13 godina
Trajanje: 02:29 min

Film Mravi osmislila su djeca od 8 godina. Tema filma je život jednog mrava koji je lijen i ne želi pomagati svojim prijateljima u mravinjaku. Prijatelji ga pokušavaju na sve načine nagovoriti da im se pridruži u radu, ali on to ne želi. No jednog dana vidi mravicu koja se muči s velikim kamenom i odluči da će njoj pomoći. Ovo filmsko djelo nastalo je na način da su djeca napisala kratku priču, zatim su osmislili i nacrtali likove i pozadine. Pozadine su obojane vodenim bojama, a likovi u računalu. Film je ozvučen šumovima i glazbom.

SLON U OBLACIMA (2015.)
autorica: Melita Sandrin (13 god.)
Trajanje: 02:05 min

Simpatični slon tijekom drijemanja nađe se u oblacima, a tu se mora prilagoditi raznoraznim zanimljivim i novim situacijama u kojima prednjači pronalazak velikog kikirikija! Ovaj film napravila je djevojčica od 13 godina. Osmislila je priču, likove, pozadine i sama u računalu spojila sve te dijelove u ovaj zabavni film. Likovi i pozadine su obojani u računalu. U filmu nema govora. Film je autorica radila čak dvije godine!

 

1. i 2. razred
OSNOVNE ŠKOLE
Siječanj 2021.
MALI PAUK (2016.)
autorica: Linda Ljubić (12 g.)
Trajanje: 02:58 min.

Film govori o malom pauku koji plete loše mreže. Ostali pauci, vješti pletači mreža ga protjeraju. No kad ih napadne ptica, pomoć malog pauka je vrlo dobrodošla. Priča filma naglašava hrabrost malog pauka i želju da bude prihvaćen u društvu. Autorica je odlučila napraviti film od kolaž-lutaka. Izrezala je od raznobojnog papira likove i dijelove tijela te složila likove malih paukova i ptice. Pozadine je izradila na isti način, samo ih je obojala vodenom bojom. Stavila je likove na pozadinu te ih pomicala direktno ispod kamere koja je usnimavala svaki pomak.

LISKO (2017.)
autorica: Lucija Malnar (13 g.) i suradnici
trajanje: 02:30 min

Ovo je filmska priča o prijateljstvu male lisice i djevojčice. Lisica je znatiželjna i odluta od svojih roditelja. Dolazi na kuću djevojčice koja nju pripitomi prihvati kao kućnog ljubimca! Film je nastao kombiniranom tehnikom crtanja dijelova likova direktno u računalu, te animiranjem u posebnom računalnom programu.

3. i 4. razred
Veljača 2021.
PRLJAVI GRAD (2013.)
Autori: grupa djece od 10-11 godina
Trajanje: 02:11 min

Što se dogodi kad kućama dojadi nemar njihovih stanara? Ovaj film ekološke teme na zabavan se način bavi problemima gomilanja otpada. Likovi i pozadine su nacrtani na papiru, a zatim usnimljeni i obojani u računalu. Film je prikazan i nagrađivan širom svijeta što ne čudi, obzirom da je problem zaštite okoliša zajednički problem cijele planete!

VRIJEME LETI (2018.)
Autori: grupa djece od 9-14 godina
Trajanje: 02:53

Obitelj bubamara dobije bebu. Otac je fotografira svaki dan, godinama, prati kako raste dok jednog dana ne doživi iznenađenje. Ovo je lutka film, a likove i sve pozadine te animacije izradila su djeca tijekom 9 mjeseci!

5. i 6. razred
Ožujak 2021.
U ŠUMI (2019.)
Autori: Keti Tropša (12 god. ) i suradnici
Trajanje: 03:17 min.

Roditelji djevojčice se svađaju, a ona odluči pobjeći u šumu kraj kuće. Tamo upoznaje nevjerojatne prijatelje – drveće koje njoj pruži utočište i ruke prijateljstva. Ovo je crtani film. Likovi i pozadine su nacrtani na papiru, skenirani u računalo te obojani i animirani u programu za 2D animaciju.

ISPOD MASKE (2019.)
Autorica: Ema Puljić (13 g.)
Trajanje: 02:14 min.

Medvjedić se u školi ističe svojom odjećom. Drugi ga ignoriraju, pa on poželi biti isti kao i drugi. Sašije kostim, stopi se s okolinom, no hoće li ga to ispuniti? Ovo je crtani film, autorski, što znači da ga je autorica napravila sama, od ideje do realizacije. Iako je rad na filmu najčešće timski, ponekad se pojavi cjelokupni autor koji ovakav projekt može napraviti sam.

 

7. i 8. razred
Travanj 2021.
FORMULA ZA KAOS (2017.)
Autorica: Elena Zadravec (14 g.)
Trajanje: 02:00 min.

Učenici na satu Kemije naprave više štete nego koristi. Znatiželja prevladava pa se oni zabavljaju radeći pokuse. Nastavnica, dakako, nije zadovoljna, no situacija izmiče kontroli. Ovaj zabavni film o satu Kemije vrvi disneyjevskim stilom crtanja i animacije. Autorica je utošila oko 100 sati i dvije školske godine u razradu ideje, skica, likova i pozadina te animaciju, želeći upisati umjetničku srednju školu.

 

NIŠT` ME NE ZANIMA (2015.)
Autori: Nika Jaušovec (12 g.) i suradnici
Trajanje: 02:15 min.

Film je nastao kao dječji odgovor na pitanje o čemu bi željeli raditi film. Odgovor je bio da ih “ništa ne zanima” te se tim odgovorom razvila priča o čovjeku kojeg nimalo ne zanima što se
događa oko njega.