FILMSKE IZLOŽBE U GRADU

Centar za kulturu Čakovec u očekivanju popuštanja mjera i ponovnog pokretanja programa organizira u reklamnim ormarićima filmske izložbe sastavljene od filmskih plakata i fotografija.

Prva izložba: od 5. svibnja 2020. – HOMMAGE: IVO GREGUREVIĆ  (1952. -2019.)

organizirana u suradnji s Kino mrežom Hrvatske i Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom

Filmsko gradivo sastavljeno od fotografija i plakata filmova u kojima je glumio Ivo Gregurević (odajući tako počast glumačkom velikanu koji je prerano preminuo početkom prošle godine) bit će izloženo u reklamnim ormarićima Centra za kulturu Čakovec u središtu grada.

Ivo Gregurević (1952. – 2019.) apsolutno je neizbježna figura kada je riječ o hrvatskom filmu i televiziji, glumac autentične pojave i golemog glumačkog potencijala. Nije pretjerano reći da bez njega nije snimljen gotovo niti jedan važniji hrvatski film od osamostaljenja jer je Gregurević tijekom svoje iznimne karijere glumio u devedesetak filmova, 19 televizijskih serija i tridesetak kazališnih predstava.

Prijelomnu ulogu karijere odigrao je upravo u Čarugi, prvom i jedinom vesternu Rajka Grlića temeljenom na noveli Ivana Kušana. Film opisuje istinite događaje iz života slavonskog razbojnika Jovana Stanisavljevića Čaruge, kojeg je maestralno utjelovio Gregurević. “Ivo je igrao različite fantastične uloge, razne karaktere, tipove, ali nisam ga nikad vidio da je s većom strašću nešto na ekranu napravio negoli tog Čarugu”, izjavio redatelj Rajko Grlić povodom glumčeve smrti.

S budžetom od milijun dolara, Čaruga je bio najskuplji hrvatski film, što je rezultiralo odličnim produkcijskim uvjetima – fotografijom svjetskih standarda, raskošnom scenografijom i kostimografijom te uvjerljivom rekonstrukcijom razdoblja koje opisuje.

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine nastao je u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva – Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Zaklade Kultura nova.