Tribina ČČ 29. 11. 2018. u 20 sati

Satiričko kazalište Kerempuh

GOVORI GLASNIJE

Autor i redatelj: Bobo Jelčić

Kostimografkinja: Ana Paulić

Scenograf: Miljenko Sekulić

Glazbu odabrao: Bobo Jelčić

Pomoćnica redaelja: Nancy Abdel Sakhi

Drugi pomoćnik redatelja, volonter: Juraj Šantorić

Igraju: Nikša Butijer, Jadranka Đokić, Vilim Matula, Nina Erak – Svrtan, Petra Svrtan, Damir Poljičak, Marko Makovičić

Bobo Jelčić je zavidnu kazališnu karijeru izgradio autorskim projektima u suradnji s Natašom Rajković. Niz komornih priča s nesvakidašnjim naslovima – Usporavanja i Nesigurna priča u Teatru &TD, Grad u gradu, S druge strane i Izlog u ZKM-u, kao i specifična Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje na Dubrovačkim ljetnim igrama, samo su dio njihove karijere. Drugi je ostvaren po najvažnijim europskim kazališnim središtima jer se može pohvaliti mnogobrojnim suradnjama s internacionalnom kazališnom scenom.

Za Bobu Jelčića karakterističan je osobit način rada s glumcima, koji zajedničkim radom na razvijanju postavljenih tema, postaju i suautori njegovih predstava. Improvizacijama na zadani problem traži se posredna ili neposredna veza s izvođačima, a tako i s publikom koja u njima prepoznaje ljude iz svoje svakodnevice, sebi bliske i razumljive. To se ne događa bez emocija i humora koji su sastavni dio Jelčićeva kazališta, čiji rad odlikuju fokusiranost na detalje i dramaturški krupni planovi koji grade totale predstave, uvijek odražavajući neki trenutak pojedinca, a time i društva.

U ovom se projektu o povratku u budućnost, preciznije o tome što se događa kada jedna žena iz BiH dolazi u jednu zagrebačku obitelj tražeći pomoć, donoseći sa sobom miris rata. Taj njezin dolazak postaje katalizator za razvoj priče, odnosno, dodatno zakomplicira već komplicirane odnose. Cikličnost motiva dolazaka i odlazaka, tema stranaca i kontinuirane proizvodnje straha, odnose se na sukus življenja na ovim prostorima. Dramska se napetost crpi iz atmosfere postratno-predratnog stanja u kojem se kao društvo stalno nalazimo. Takav pristup (Ponašajmo se tako kao da će vječno biti mir, a u isto vrijeme kao da će sutra biti rat)  dovodi do žestoke egzistencijalne krize, a to onda biva rasadnikom za niz iskonstruiranih problema, za mržnju, nacionalizam, ksenofobiju i slično. Svaka takva ideologizacija u politici, nacionalnoj ili nekoj drugoj, zapravo je prikrivanje ekonomskih i socijalnih slabosti nekog društva, na isti način kao što je pozadina svih ratova na ovim prostorima vrlo prizemna i sirova pljačka i kao što je privatizacija državnih, narodnih dobara najveća od svih tih pljački.

Izvor: www.kazalistekerempuh.hr

Ne primamo rezervacije! Ulaznice dostupne online i na blagajni Centra.

Trajanje: 1 sat i 40 minuta

Cijena: 80,00 kuna

Učenici, studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više ulaznica) 60,00 kuna,  invalidi 40,00 kuna

Ulaznice s popustom kupuju se na blagajni Centra, nisu dostupne online.