HDLUM – DEFRAGMENTIRANJE OSOBNOSTI – od 15. ožujka 2012.

Izložbeni prostor Centra za kulturu Čakovec

  • četvrtak, 15. ožujka u 19.00 sati (otvorenje izložbe) – 10. travnja 2012.

HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA MEĐIMURJA

DEFRAGMENTIRANJE OSOBNOSTI

Organizatori:

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja

Muzej grada Koprivnice

Centar za kulturu Čakovec

 

Ubrzavanje ritma svakodnevnice, čitav niz društvenih promjena u kojima smo razapeti između nužnosti i mogućnosti, suvremenog globalnog poretka i ubrzanog tehnološkog razvoja na kojima su izgrađeni postojeći društveni odnosi, sve više generiraju brze i duboke društvene promjene. Kompleksnost i raznovrsnost društvenog razvoja u svojoj dinamici i složenosti nepromjenjivo utječu na svakog pojedinog sudionika. Pritom pojedinci kao nosioci promjena, odnosno učesnici i akteri, te promjene doživljavaju na više razina: od primanja prevelikog broja (nepotrebnih) informacija, osjećaja gubitka vlastite misli i sjećanja, pa sve do osjećaja ubrzanog protoka vremena koje polako, ali sigurno gubi linearni karakter i postaje spiralnog, odnosno kružnog karaktera.

Preslagivanje vlastitih misli i sređivanje dojmova potreba je svakog pojedinca, no upravo umjetnici, smješteni na društvenoj ljestvici emotivno najosjetljivijih, osjećaju potrebu za promjenom, što se odražava u njihovim radovima.

Pitanje defragmentiranja i fragmentiranja osobnosti predstavlja izrazito osoban umjetnički čin u kojem je prisutna društvena dimenzija preispitivanja odnosa vremena i društvenih promjena, ali i svojevrsne introspekcije, pronalaženja vlastitih misli, stavova, vibracija. Složenost, dinamičnost i raznovrsnost osnova su uspostavljanja vlastitih sustava vrijedenosti, umjetničke filozofije, etike i estetike, krize umjetničkog identiteta i rukopisa. U ubrzanom tempu života umjetnik tek u dodiru s umjetničkim medijem uspostavlja dijalog s vlastitim bićem, osluškuje ritmove i defragmentira, odnosno preslaguje dojmove u skladu s vlastitim potrebama.

U kontekstu vremena u kojem i sami umjetnici forsiraju primjenu digitalnih tehnologija i interaktivne konvergencije između računala, interneta, projekcijskog platna i vlastitih umjetničkih stavova, čini se kako je osluškivanjem vlastitih misli i frekvencija moguće postići promjenu u načinu razmišljanja.

Istraživanje, preispitivanje i predstavljanje dijelova vlastite osobnosti bio je umjetnički izazov stavljen pred dvadesetak suvremenih umjetnika koji su na vlastiti način i kroz različite medije (slika, video, fotografije, instalacija, zvuk, performance…) stvorili odgovor na postavljena pitanja. Viktorija Balog, Nina Bešlić, Luka Bunić, Jelena Dabić, Kristina Horvat Blažinović, Stjepan Jerković, Ivan Mesek, Bojan Miljančić, Marijan Molnar, Ivana Ožetski, Smiljana Šafarić (koja je uključila i radove svojih učenica Amande Blažeković, Eleonore Fotak i Margarete Kolarek), Gordana Špoljar Andrašić, Dario Štokić, Rusa Trajkova, Rudi Uran, Vlatko Vincek, Tanja Vujasinović i Saša Živković nastojali su objektivnim i subjektivnim činjenicama preispitati i objasniti uzročno-posljedične veze i vlastite procese koji su uvjetovani ubrzanim ritmom života i protokom informacija kojima je na relaciji dijalektike «vrijeme-pojedinac-promjene» proces umjetničkog stvaranja.

Draženka Jalšić Ernečić, dipl. povjesničarka umjetnosti, viša kustosica u Muzeju grada Koprivnice

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec