Centar za kulturu Čakovec, izložbeni prostor,  četvrtak 20. veljače 2020. u 19.00 sati

Trajanje: 20.2. – 17.3.2020.

HELENA KLAKOČAR-VUKŠIĆ

IZBOR

Centar za kulturu Čakovec sa zadovoljstvom predstavlja izložbu Helene Klakočar – Vukšić s naslovom IZBOR. Predstavlja se izbor njenih crteža, plakata i grafika iz vremena nakon završetka studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti  pa sve do danas.

Izlaže se, po prvi put u Hrvatskoj, selekcija originalnih crteža iz njenog dnevnika koji je u obliku grafičke novele osvojio nagradu za najbolju knjigu stranog umjetnika na Internacionalnom festivalu stripa u Angoulemeu, u Francuskoj prije 20 godina. Uz par velikih najnovijih crteža rađenih za predstavljanje  recentnog projekta ”Vlaga, Mraz i Sol” ova postava sadrži i male ”dokumentarne” crteže iz njenih bilježnica koji su nastali na tribinama i okruglim stolovima u Zagrebu i Parizu u periodu od 2010 do danas.

Kustos: mr.sc. Branka Hlevnjak   

Njezin se rad bavi pitanjem vizualnog jezika; njezina praksa provodi prostor u kojem figuracija i naracija daju novu viziju. Pisanje, materijali i uokvirivanje jednako su joj važni kao i njena paleta. Igrajući se sa spekulativnom fikcijom, proširuje slikovni jezik u novu dimenziju: baš kao i na njenim grafičkim novelama, pogled gledatelja kruži između narativa i crteža da bi svaki put stvorio nove interpretacije. Za Helenu Klakočar -Vukšić  “gledatelj oblikuje značenje onoliko koliko ono oblikuje gledatelja- čitatelja”. Njezin rad potiće ovo suočavanje – to uzajamno čitanje – između umjetnosti i gledatelja. Njen rad je bio izložen u muzejima i međunarodnim umjetničkim centrima (Međunarodni grafični centar MGC Ljubljana, Centre una Volta na Korzici, Helsinki u Finskoj, Dokumenta 8 u Kasselu, Njemačka itd).

Helena Klakočar -Vukšić, je interdisciplinarna umjetnica koja najčešće djeluje u formi crteža i „crtanih romana’’, nazvanih i grafičkim novelama. Diplomirala je 1982. na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U Nizozemskoj je diplomirala na Beeldende kunst Academie na odjelima slikarstva i filmske animacije.

Zbog interesa za audiovizualne medije je već kao studentica, od 1980., povremeno radila u Zagreb filmu kao animatorica te 1989.  realizirala debitantski animirani film u suradnji s M. Manojlovićem. S grupom ZZOT je realizirala brojne izložbe izvan Hrvatske; u Francuskoj i Njemačkoj (najznačajniji je nastup u okviru Documente 8, 1978., u Kasselu).

Njen dnevnik pisan i crtan u Grčkoj, premijerno je tiskan u Briselu na francuskom jeziku te nagrađen prestižnim internacionalnim nagradama. U kasnijim grafičkim novelama nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi  identitetom, nomadstvom, raseljavanjem, migracijama te tranzicijskim promjenama.

Jedna od kontinuiranih preokupacija njenog rada je iznalaženje vlastitog vizualnog jezika. U sadržaju se poigrava od prozračnih crteža do kritičnog komentara društvenih paradoksa.

Na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima aktivno sudjeluje od 1982. godine u Hrvatskoj i inozemstvu. Slobodna je umjetnica,i dobitnica stipendija (od Nizozemske, Francuske, Hrvatske) koje  joj omogućavaju rad bez pritiska komercijalnih strip i drugih producenata.

Od 2000. su njene grafičke novele i video radovi plod istraživanja te bi se mogli svrstati u dokumentarni žanr.

Živi i stvara u Zagrebu, Puli, Čakovcu i šire.