Glumačka družina HISTRION Zagreb

MOJ SLUČAJ

Autor: Vlado Gotovac

  •  monodrama

Prema izboru Čede Price

Dramatizirao, režirao i igra: Boris Svrtan

   MOJ SLUCAJ

Vlado Gotovac je nezaobilazna osoba u hrvatskoj književnosti i hrvatskoj povijesti dvadesetog stoljeća. Cijeli svoj život je ugradio u obranu slobode pojedinca i vlastite domovine, koju je doživljavao «najljepšim vijencem od šarenog cvijeća», opirući se cijelim svojim djelom i sudbinom totalitarističkim manipulacijama bilo kojih boja.

MOJ SLUCAJ NASLOVNA

I danas, u trenutku najdublje moralne i gospodarske krize u Hrvatskoj, njegova čudesna pjesnička i neponovljiva govornička pojava koju je sam samoironično definirao kao «mjesečevu ludu» i «idiota vječnosti», može nepokolebljivim idealizmom, ustrajnim radom i pozivom na dostojanstvo, pružiti nadu i biti putokaz dezorijentiranim i obespravljenim ljudima koji nose križ svakodnevne sudbine, trpeći poniženja svih vrsta.

«Nekoga patnja uništava

Nekome je vodič

S onu stranu vremena.»

MOJ SLUCAJ 2

Predstava «Moj slučaj» obuhvaća zgode odrastanja Vlade Gotovca, pune sjetnog humora, njegovu cijeloživonu borbu za raznolikost nasuprot ograničavanju i ujednačavanju u svim sferama života, monstruozno nepravedni montirani proces, apsurdan pakao jugoslavenskih kazamata i, konačno, beskompromisnu analizu naše suvremenosti, koja duhovitim i iskrenim pogledom skromnog promatrača Vlade Gotovca, dobiva sasvim novu dimenziju.

MOJ SLUCAJ 1

U trenutku kad drastično i zabrinjavajuće nedostaje duha u našoj javnosti i politici koja je beznadno ukopana u lijeve i desne rovove, ovo živo sjećanje na Vladu Gotovca može biti poziv na elementarnu moralnost, na ljudsku odgovornost, na uljuđenost, zagubljenu plemenitost i hrabrost koja se potvrđuje u svakodnevnoj ljubavi prema bližnjima i daljnjima, prema potrebitima i onim posve nepotrebnima. Samo čovjek koji je doista iskusio sav cinizam svijeta na svojim plećima, može nam otvoriti oči, naučiti nas ponovno skromnosti i ohrabriti nas u činjenju Dobra.

Boris Svrtan

Ulaznica: 60,00 kuna, učenici, studenti, umirovljenici, organizirani posjet 40,00 kuna