utorak, 19. ožujka 2019.

HLADNI RAT

ZIMNA WOJNA

romantična drama / Poljska / 2018.

Redatelj: Pawel Pawlikowski

Scenarist: Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki, Piotr Borkowski

Uloge: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc

Nagrade i festivali

Cannes Film Festival 2018. – nagrada za najboljeg redatelja, nominacija za Zlatnu palmu

Europske filmske nagrade – najbolji film, redatelj, scenarij i glavna glumica (Joanna Kulig)

Nominacije za nagradu Oscar u kategoriji:

najbolji redatelj (Pawel Pawlikowski), najbolji strani film

Crno bijela melodrama dijelom snimana u Splitu, a u filmu se pojavljuju hrvatski glumci Dražen Šivak i Slavko Sobin.

Film Hladni rat inspiriran je i posvećen roditeljima Pawlikowskog za koje je rekao da su: „najzanimljiviji dramatični likovi na koje sam ikad naišao… oboje snažni, krasni ljudi, no kao par beskrajna katastrofa“.

Strastvena ljubavna priča između dvoje ljudi različite društvene pozadine i temperamenta, nepomirljivo drugačijih, no istovremeno posve osuđenih jedan na drugog. Smješten u vrijeme Hladnog rata u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, Hladni rat, novi film oskarovca Paweła Pawlikowskog (Ida, Moje ljeto ljubavi) hvaljenom je poljskom redatelju priskrbio nagradu u Cannesu za režiju.

Pawlikowski  se i ovim filmom vratio nostalgičnoj crno-bijeloj tehnici čiji dojam upotpunjuje vrlo upečatljiva filmska glazba.

Wiktor je cijenjeni pijanist i dirigent koji tijekom politički turbulentnih 50-ih godina u Poljskoj skupa s kolegicom Irenom organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji su voljni vježbati i izvoditi priredbe poljskih kulturnih običaja. Jedna od mladih djevojaka koja se prijavi na audiciju je i pjevačica Zula. Između Wiktora i Zule uskoro se razvija snažna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Europom. Prilikom posjete Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak.

Jedan od najboljih filmova protekle godine osvojio je nagradu za najboljeg redatelja u Cannesu i nominiran je za čak pet Europskih filmskih nagrada.

Trajanje: 84 minuta

Preporučamo starijima od 12 godina.

Izvor informacija : www.kinoeuropa.hr

Ulaznica: 25,00 kuna