Tribina Čakovec četvrtkom

22. travnja 2021. u 20.00 sati

KONCERT

IDA GAMULIN, KLAVIR

Koncert organiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Na programu:

F. Schubert , F. Chopin, D. Pejačević, B. Papandopulo

Osebujan pijanizam Ide Gamulin već 30 godina plijeni pozornost hrvatske i svjetske glazbene scene. Posljednji recitali u koncertnim dvoranama Stockholma, Osla i Bruxellesa i Helsinkija, govore o njezinom umjetničkom putu započetom u Londonu osvajanjem prestižne nagrade Myra Hess i debijem u Queen Elizabeth Hall-u.

Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jurice Muraia, osvaja nagradu Svetislav Stančić na Jugoslavenskom natjecanju glazbenih umjetnika, te odlazi u London gdje se usavršava kod uglednih pijanista Alfreda Brendela, Johna Lilla, Stephena Kovacevicha i Annie Fischer.

Godine 1983. počinje međunarodnu karijeru osvojivši prestižnu nagradu Myra Hess u Lon-donu gdje debitira u Queen Elizabeth Hall-u i snima prvi LP za tvrtku EMI-Mava. Početke njezine inozemne karijere prate izvrsne kritike, pa tako Noel Goodwin u listu „The Times“ piše: “…u stilski raznovrsnom i zahtjevnom programu, Ida Gamulin se predstavila kao iznimna pijanistička osobnost snažnog izričaja…, od poetske kontemplacije do moćne bravuroznosti granitno čvrstih oktava…,u maniri koja podsjeća na Annie Fischer.“, dok David Money u „Daily Telegraph“ ističe: “Vrhunski interpret Bacha…, majstor legata i bogate zvučnosti.., os-tvarila je snagu i poeziju Beethovenove sonate..,magična izvedba.“

Među brojnim priznanjima, uz nagradu Myra Hess, ističu se specijalna nagrada Festivala u Freiburgu te nagrada Milka Trnina. Snimka Brahmsove sonate u fis molu proglašena je najbo-ljom izvedbom na američkom Classical Music Directory 2005.

Međunarodna karijera vodi Idu Gamulin u mnoga kulturna središta Europe, Sjedinjenih Ame-ričkih Država i Azije gdje nastupa na festivalima u Spolettu, Varni, Freiburgu, Strattfordu, Janaček festivalu te surađuje s uglednim orkestrima i dirigentima.

Ida Gamulin snima za BBC, France Musique, CBS, Bayerischer Rundfunk, za diskografske kuće EMI-Mava i Croatia Records. Do sada je izdala 14 nosača zvuka , a nedavno je promo-viran 7 CD-box u povodu 30 godina suradnje sa izdavačkom kućom Croatia Records.

Mnogi hrvatski skladatelji, kao Boris Papandopulo, Milko Kelemen, Anđelko Klobučar, Igor Kuljerić, Ivo Josipović i Berislav Šipuš, posvetili su joj svoje skladbe koje je praizvela i trajno zabilježila na nosačima zvuka . Osobitu pozornost posvećuje glazbi Dore Pejačević, te je za tisak priredila cjeloviti opus glasovirskih minijatura, održala brojne koncerte s njezinim djeli-ma, a na nosačima zvuka ovjekovječila najpoznatije minijature i cikluse te Klavirski kvintet u h molu.

Usporedo s koncertantnom karijerom, Ida Gamulin je redovita profesorica na Muzičkoj aka-demiji Sveučilišta u Zagrebu. Održava seminare iz interpretacije na uglednim europskim aka-demijama, članica je ocjenjivačkih sudova međunarodnih pijanističkih natjecanja i predsjedni-ca EPTA-e Hrvatske od 2006.

Ulaznica: 40,00 kuna

Učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 30,00 kuna