Logotip

Logotip je temeljni element vizualnog identiteta a sastoji se od naziva i znaka. Njegova konstrukcija, pismo, boje i međusobni odnosi elemenata ne smiju se mijenjati.

Osnovni znak

Znak i naziv – hrvatski

Znak i naziv – engleski

Znak i naziv – alternativni

Pozitiv i negativ

Obljetnički logotip

Povodom četrdesete obljetnice može se koristiti prigodni logotip, na isti način kao i osnovni. Prigodni logotip ima i svoju izvedenicu supergrafike.

Zaštićeni prostor

Zaštićeni prostor oko logotipa definiran je osnovnim modulom visine samoga znaka. Kako bi se osigurala maksimalna čitljivost i zaštitio logotip, unutar tog prostora ne bi se smjeli pojavljivati drugi grafički ili tekstualni elementi.

Minimalna veličina

U svrhu čitljivosti i prepoznatljivosti identiteta, ne preporučuje se reproduciranje logotipa u veličinama manjim od navedenih.

Sustav boja

Sustav boja sastoji se od osam prikazanih boja (četiri para) + dvije osnovne (crna i bijela). Parovi boja odnose se na pojedine programske smjerove Centra. Nije dopušteno mijenjati nijanse prikazanih boja ili dodavati nove boje u paletu. Potrebno je osigurati vjernost boja zadanima ovisno o mediju koliko to tehnologija dopušta.

Plava

C55 M0 Y12 K0
R110 G199 B217
#6EC7D9
Pantone 2985 C

Zelena

C80 M0 Y90 K5
R0 G157 B65
#009D41
Pantone 347 C

Roza

C0 M65 Y0 K0
R238 G118 B170
#EE76AA
Pantone 224 C

Ljubičasta

C60 M100 Y0 K0
R126 G23 B128
#7E1780
Pantone 2602 C

Siva

C0 M0 Y0 K35
R187 G189 B189
#BBBDBD
Pantone 421 C

Tamno siva

C0 M0 Y0 K85
R71 G71 B71
#474847
Pantone 425 C

Narančasta

C0 M35 Y100 K0
R249 G172 B0
#F9AC00
Pantone 130 C

Crvena

C0 M100 Y100 K0
R231 G0 B13
#E7000D
Pantone 485 C

Kombinacije boja

Prikazane kombinacije boja preferirane su unutar sustava te zbog prepoznatljivosti i čitljivosti treba izbjegavati druge.

Tipografija

Sustav tipografije bazira se na jednom pismu (Archivo) s nekoliko rezova. U primjenama je potrebno osigurati jasnu hijerarhiju među tekstualnim elementima (veličinom, bojom i odabirom reza) te čitljivost (optimalnim proredom i širinom stupca).

Preuzmite fontove →

Tretman fotografija

Fotografije koje prezentiraju imidž CZK-a, primjerice na plakatima ili pozivnicama, u zaglavljima web stranice i slično, tretiraju se na prikazan način – kombiniranjem boje monokromatske fotografije i njene pozadine, isključivo u jednoj od četiri prikazane kombinacije boja, ovisno o programskom smjeru kojem pripada.

Princip kompozicije

Unutar formata, središnji dio je rezerviran za vizualne elemente ispod kojeg je bijela pasica s logotipom a iznad kojeg je bijela pasica s tekstualnim informacijama. Gornja pasica mora biti minimalno visoka kao donja a po mogućnosti viša. Margine se određuju u odnosu na kraću stranicu formata.

Supergrafika

Supergrafika je glavni dodatni element vizualnog identiteta. Izvedena je iz osnovnog logotipa u bojama pojedinih programskih smjerova. Može se koristiti cjelovita ili se mogu koristiti njeni pojedinačni elementi, vezani uz odgovarajući programski smjer.

Obljetnička supergrafika

Povodom četrdesete obljetnice CZK-a, može se koristiti i obljetnička izvedenica supergrafike.

Programski smjerovi

Svaki programski smjer prezentira se svojim koloritom i pripadajućim modulom iz supergrafike.

Programski smjerovi + događanje

Kada se kombinira prezentacija programskog smjera i konkretnog događanja, njihovi vizuali presijecaju se dijagonalno unutar pravokutnog prostora za vizualne elemente. Pritom je vizual iz supergrafike uvijek u koloritu programskog smjera a fotografija ili ilustracija događanja crno-bijela.

Događanja

Kad se želi naglasiti pojedino događanje, njegova fotografija ili ilustracija može se pojaviti sama unutar prostora za vizualne elemente, tretirana na opisan način koristeći odgovarajući programski kolorit.

Primjeri primjena

Vizualni sustav može se manifestirati na razne načine što osigurava prepoznatljivost ali i fleksibilnost. U nastavku su prikazani neki od primjera njegovih primjena.

Paket vizualnog identiteta

u vektorskim i rasteriziranim formatima, za tisak (CMYK) i ekran (RGB)

Preuzmite .zip