Naziv izložbe: „GRAFIČKE PRIČE”

Grafike, kombinirana tehnika

(Postav izložbe i otvorenje: Kristina Horvat Blažinović i Ivana Gagić Kičinbači)

Galerija Scheier

11. 4. 2013. – 24. 4. 2013.

Otvorenje: četvrtak 11.4.2013. u 19:00 sati

IVANA KICINBACI NASLOVNA

 

Životopis

Ivana Gagić Kičinbači rođena je 1980. u Zagrebu. Magistrirala je na postdiplomskom studiju slikarstva naAkademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani u klasi prof. Logara. Diplomirala je na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza.

Kontinuirano se bavi grafikom. Član je hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU-a i udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe – UHULI-a. Radi kao profesor likovne umjetnosti na Ženskoj općoj gimnaziji Družbe sestara milosrdnica u Zagrebu te kao vanjski suradnik predavač na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iz predgovora:

U svome traženju i viđenju postojanja druge realnosti, u otkrivanju slobode izražene materijom i građenju osobnih fantazija smještenih u endogeni svijet uslovljen subjektivnom gestom, Ivana Gagić Kičinbači sklada kantilene entelehijskih grafičkih formi, nastojeći grešku i slutnju podvrći kontroli, izbjegavajući pritom stupurozne kompromise i put u nesuvisao. Istraživanje nepoznatog dok materija ne poprimi duhovnu vrijednost, a spoznaja tog dodira ne učini ono Pravo, čini Ivanine grafike čitljive i drugima jer njezina je umjetnost rezultat aksiologijskih napora, ljubavi i razumijevanja ljudske stvarnosti. Ivana ulazi u područja izvan uobičajene logike gdje vlada drukčiji način govora, u duhovni prostor apodiktičke realnosti u kojem zvona objavljuju početak festivala slavlja i sreće ali i tjeraju zloduhe idiosinkrastičke misli i isprazne senzacije. Cogito et facere, poručuje nam Ivana svojim kromatskim grafičkim abrevijaturama, oblikujući pritom nezavisno zamišljeno mišljenje kao umnožak jedne uzvišene filozofske misli što nam šapuće da nije s ovoga svijeta.

Damir Brčić, prof.

Kontakt

adresa: Bernarda Bernardija 2, 10000 Zagreb

telefon: 01/3637139, mobitel: 091/8902639

e-mail: [email protected]

Samostalne izložbe

2003.: »Svi su izvori moji u tebi«, Galerija Studentskog Centra, Zagreb

2004.: »Prostor slike 03/04«, Galerija Idealni grad, Zagreb

2007.: »Risba kot možnost«, Akademija za likovnu umjetnost, Ljubljana, Slovenija

2007.: »Ciklusi«, Galerija Matice hrvatske, Zagreb

2008.: »Ciklusi«, Salon Galić, Split

2013.: »Grafičke priče“, Galerija Učiteljskog fakulteta, Zagreb