CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

  • izložbeni prstor, 8.2.2018. u 19.00 sati – otvorenje izložbe

Ivo Šebalj

SLIKARSTVO TRAŽI VRIJEME

Riječ je o putujućoj izložbi kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog Ive Šebalja. Organizator i nositelj projekta je udruga Val kulture u suradnji s ustanovama Hrvatski muzej turizma, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Muzej grada Pakraca, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku te Centar za kulturu Čakovec.

Kustosica izložbe je diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Cilj je projekta aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara XX. stoljeća. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća, pa do zadnjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Zbirka radova Ive Šebalja obogaćena je njegovom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi i fotografkinje Marija Braut, Luka Mjeda, Mio Vesović, Branimir Baković i Aleksandar Kukec. Posebnost zbirke zacijelo čine dvije velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Ivo Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima.

Obzirom da zbirka još nije našla trajni smještaj dostupan svim zainteresiranima, opus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika XX. stoljeća široj javnosti bit će predstavljen nizom izložbi u gradovima diljem Hrvatske koji su pokazali interes za ugošćivanjem opusa velikog umjetnika. Izbor radova i postav izložbe bit će prilagođen izložbenom prostoru muzeja i galerija koje će ugostiti Šebaljev opus. Promjenjiv karakter izložbe omogućit će raznolike varijacije i akcentuacije radova od izložbe do izložbe, čime će uvelike doprinijeti sveobuhvatnosti i dinamici prezentacije lika i djela Ive Šebalja.

“Ivo Šebalj specifikum je hrvatske likovne umjetnosti. Intimist, samotnjak, hipersenzibilac, introvert, melankolik, “neumoran stvaralac ljepote”, “predstavnik ustrajnih, mislećih, neutjecajnih”. Distanciran i ponajprije iskren, okrenut sebi unutar svog svijeta sobe-atelijera i posvećen svom slikarstvu karakterističnih motiva kojima problematizira vlastiti život u području slikarstva. “Nema tako sebičnog slikarstva kao što je Šebaljevo” poentira Ive Šimat Banov u knjizi Štafelajni neumornik. U slikarstvu i u životu zanimalo ga je samo ono bitno – slikarski izreći istinu o sebi i svijetu.” (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)

Ivo Šebalj, 22. siječnja 1976., snimio Branimir Baković

Ivo Šebalj rođen u Zagrebu, 5. lipnja 1912. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u klasi prof. M. Tartagije. Predavao u školi primijenjene umjetnosti i na Akademiji likovnih umjetnosti do 1978. godine. Prvu je samostalnu izložbu priredio tek 1970. godine, a poslije izložbe tempera i crteža nastalih 1950. godine kritika počinje sustavno otkrivati njegov opus. Između 1945-50. naslikao je nekoliko zanimljivih autoportreta, koji asociraju na kasnije radove F. Bacona. S kraja 40-tih i 50-tih godina slika monstruozne likove (pušaće, ženske aktove, dječake s mačkom, prizore s pijetlom, zaklanim janjetom).Godine 1950-60. razdoblje je figurativnoga, gustih namaza boje i naglašene fakture. Od 1965. godine traje drugo razdoblje; stišava se žestina izraza, slike postaju svjetlije, motivi sve nejasniji, osobito poslije 1970. godine, kada u istančanim nijansama čistih boja nastaju prava bogatstva u tonu i fakturi.

Postupnim nestajanjem linearizma otvarao se prostor sve slobodnijim kolorističkim aktivnostima. Promjene u tom smjeru mogu se pratiti od 1976. godine Zajednički su im intuitivan odnos prema motivu, lirska boja, slobodna figuracija i bogatstvo fakture. Umjetnik slika odjeke tijela, oblike sastavljene od prozračne i čiste kromatske tvari, raspoloženja i osjete, te je vrlo blizu poetici apstraktne lirike u slikarstvu.Takav je i ciklus slika Moj doživljaj okupacije Zagreba, gdje je jedan stvarni događaj preoblikovan subjektivnim načinom gledanja i pojačan slikarskom ekspresijom. Podjednako važnu sastavnicu u njegovu radu čine crteži i ostali radovi na papiru. Crtao je u svim fazama svojega stvaralaštva tušem, temperom, pastelom i močilom, često ih mješajući međusobno. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Zadru, Labinu, Skoplju, Bolu, Beogradu, Šibeniku i Dubrovniku.

U izdanju Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu tiska mu se 1983. monografija (crteži, tempere, pasteli) autora Veselka Tenžere. Godine 1996. dodijeljeno mu je odličje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, te Spomenica domovinske zahvalnosti.

Ivan Šebalj umro je 19. veljače 2002. godine u Zagrebu.