CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Izložbeni prostor, 19.6. – 30.8.2021.

Iz fundusa Centra za kulturu Čakovec

Ljetni dio izložbene sezone obilježava izložba slika i grafika “Iz fundusa Centra za kulturu Čakovec”.

Izložbena djelatnost djeluje od otvorenja, 27. studenog 1981. kada je u predulazu u dvoranu bila postavljena dokumentacijska izložba o izgradnji Centra za kulturu. U početku izložbe su bile postavljane sporadično a prva likovno – umjetnička izložba bila je varaždinskog slikara Slavka Jagačića. Tijekom godina likovni umjetnici s kojima smo u izložbenom prostoru surađivali, zadovoljni prijemom i profesionalnim pristupom, u znak zahvalnosti ostavljali su rad s izložbe, tako da je do fundusa došlo spontano.

Izložbena djelatnost 90ih postaje  redovni dio djelatnosti Centra koji predstavlja autore hrvatske likovne scene, stvara likovnu publiku, desetljećima razvija senzibilitet za likovnu umjetnost i postaje gradskom galerijom.  Izložbeni prostor predstavio je oko petstotinjak domaćih i stranih likovnih umjetnika, mijenjao se kroz godine postojanja, ostvario status državne galerije prema programskim i tehničkim kriterijima struke. Likovne, dokumentacijske, primijenjene, fotografske, prigodne izložbe u Centru imale su stručno otvaranje, popratni katalog i tehničku postavu. Netipičan galerijski prostor  privlačio je likovne umjetnike svih generacija zbog profesionalnih uvjeta predstavljanja likovne umjetnosti (katalog, plakat, pozivnica, medijska objava) i činjenice da su izložbe bile viđene, ponuđene na ogled prije svih događanja u dvorani i nenamjernom posjetitelju. U sklopu djelatnosti 1997. izdana je monografija Stanka Špoljarića čakovečke slikarice Priske Kulčar i predstavljena, uz izložbe, u galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu i u Centru za kulturu u Čakovcu. Na promocijama su o knjizi govorili likovni kritičari Vlado Buzančić, Darko Schneider i autor Stanko Špoljarić. U znak zahvalnosti slikarica daruje sliku Gradu Čakovcu, Međimurskoj županiji i devetnaest slika Centru za kulturu, koji ih u dogovoru sa slikaricom donira Muzeju Međimurja Čakovec zbog nemogućnosti adekvatnog čuvanja.

Izložbe u Centru otvarala su renomirana imena hrvatske likovne kritike i povjesničari umjetnosti (Stanko Špoljarić, Branka Hlevnjak, Milan Bešlić, Vesna Kusin, Branko Franceschi, Igor Zidić, Darko Glavan, Ivica Župan, Marijan Špoljar, Ksenija Kipke, Iva Körbler , Feđa Gavrilović ….). Tristota izložba obilježena je djelima skulptora Ratka Petrića “Izložba” u lipnju 2008. 

Vidljivost izložbi kako nekada tako i danas važan je  dio djelatnosti Centra za kulturu usprkos netipičnosti prostora. Danas svoje prve likovne samostalne izložbe u Centru ostvaruju akademski likovni umjetnici Grada Čakovca i Međimurja.

                                                                                Marina Kukolić