CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Izložbeni prostor, 28. kolovoza  – 24. rujna 2018.

IZLOŽBA PLAKATA STARIH HRVATSKIH FILMOVA

Centar za kulturu Čakovec, Kino mreža i Hrvatski državni arhiv organiziraju Izložbu plakata starih hrvatskih filmova koja će u izložbenom prostoru Centra za kulturu biti postavljena od 28. kolovoza do 24. rujna 2018.

Postav izložbe obuhvaća plakate hrvatskih filmskih klasika “Družba Pere Kvržice”, “Tko pjeva zlo ne misli”, “Bitka na Neretvi”, “Imam 2 mame i 2 tate”, “Kiklop”, “Samo jednom se ljubi”, “Vlak u snijegu”…

Otkako je UNESCO 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa te se objavljuju i dosad nepoznati filmski radovi iz zaštićenih kolekcija. Audiovizualna baština, u koju se ubraja naslijeđe koje pripada filmskom, televizijskom i radijskom mediju, a u osnovi pripada proteklom stoljeću, svjedok je ekonomskog, političkog i društvenog razvoja. Brojni su zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nažalost nepovratno izgubljeni kao povijesni izvori zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Zato se sve veća pažnja pridaje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Naša sljedeća izložba:

  1. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA, ČAKOVEC 2018.