Izložbeni prostor Centra za kulturu Čakovec

  •  25. listopada – 19. studenoga 2012.

 

FUNERALIJE I DRUGI OBLICI STVARNOSTI

akvareli i pasteli

Rođena u Zagrebu 21.srpnja 1949. godine gdje pohađa osnovno školovanje i upisuje Školu primijenjenih umjetnosti, slikarski odjel. Maturirala 1969. godine, a iste godine upisuje se na slikarski odjel Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Studira u klasi Miljenka Stančića i diplomira uz njegovo dopuštenje semestar prije roka, 1974. godine.

O radu J. Fatur objavljeno je više od 250 bibliografskih jedinica i TV priloga. Do danas sudjelovala na više od 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Nagrađivana također više puta, a radovi se nalaze u muzejima i galerijama kao i u privatnim zbirkama: Galerija suvremene umjetnosti u Zagrebu /Muzej moderne umjetnosti/, Moderna galerija HAZU, Moderna galerija u Rijeci, Muzej grada Šibenika, Moderna galerija u Zadru, Umjetnička galerija u Dubrovniku, Galerija slika u Varaždinu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Kabinet grafike HAZU, Muzej grada Vukovara, Gospića, Krapine itd.

………

Smrt je za Jadranku Fatur jednako životna i duboko svakidašnja kao i gužva na autobusima, tramvajima, vožnja liftom ili spavanje, motivi koje je slikala i koji su gotovo postali zaštitni znak njezina slikarstva. Čupica, tigrasta kućna mačka na drvetu, kraj umrle ptice ili u trenucima maženja nije ništa manje slikarski motiv, ništa manje životna od kopanja rake, tugovanja na grobu drage osobe ili znatiželjno zirkanje u tišini nepoznatog groblja pod sjenama starog drveća. Na groblja se odlazi iz poštovanja svojima, ali i iz znatiželje potpuno nepoznatima. Znatiželja koja vuče Jadranku Fatur da posjećuje groblja, javna, samostanska, skrovita, uočava zapuštene grobove poput onih slobodnih zidara, ili obilazi kulturno povijesna visokih sarkofaga, i ondje traži svoje buduće slike, nije nepoznata. Ali način kako iz tih životnih slika izvlači motive za svoje slikarstvo originalno je autorski.

Slikarstvo Jadranke Fatur jedno je od onih koje se zanima ne samo za svjetlost, sjene, iluzije prostora i titravost boja, već i za samu materiju, za materijal. S osobitom predanošću slika umjetnica kamen, pijesak, titravu morsku površinu, dezen pidžame ili vlastitih svilenih hlača, kožu sandala, čupavu deku, mačju dlaku. Ta je slikarska opsjednutost taktilnošću predmeta, gotovo jednako snažna u ovom slikarstvu kao i metafizički pomak k rubu života, s namjerom da se taj rub barem utvrdi, ako se već ne prelazi. Važno je također, ono što umjetnica i sama ističe u traganju za slikarskim rješenjima sebi postavljenih problema, poštivanje tehnika i njihovim odlika.

Iz predgovora, Branka Hlevnjak, likovna kritičarka

 

“Priče o Rudini” su trilogija objavljena pod naslovima “Kuća”, “Smiješno u Rudini” i “Kopošont”. Jadranka Fatur “uvukla se” preko mame rođene u Rudini kraj Starigada na Hvaru, u povijest tom malenog etno-mjesta, koji je zavoljela još kao dijete i promatrala ga svojim znatiželjnim očima i umjetničkim srcem. “Priće o Rudini” su više od spomenika mami i njezinoj obitelji, one su pleter osjećaja, povijesti, kronologije, etnologije, antropoligije, etnografije, one su štivo zaljubljenice u mjesto koje nestaje i opstaje u duhovnoj vječnosti.

Branka Hlevnjak

Funeralije – pogrebni obredi