• Tribina Čakovec četvrtkom

ABBA – NAJVEĆI HITOVI U JAZZ  OBRADI

JAZZ ORKESTAR HRT-a

Dirigent: Saša Nestorović

LASSE LINDGREN, truba

Pod nazivom Plesni orkestar Radio Zagreba, današnji Jazz orkestar HRT-a utemeljen je od glazbenika iz nekoliko većih ansambala ubrzo nakon svršetka II. svjetskog rata, tijekom sezone 1946./1947. Poslije je promijenio naziv u Plesni orkestar HRT-a. Glazbenike za prvu postavu orkestra okupio je Zlatko Černjul koji je bio i njegovim prvim ravnateljem. Osim njega vodili su ga i Miroslav Killer, Milivoj Körbler, Nikica Kalogjera, Silvije Glojnarić, a više od trideset godina i Miljenko Prohaska.

Jazz orkestar HRT-a danas djeluje pod vodstvom Saše Nestorovića. Jedan je od rijetkih svjetskih orkestara, osobito radijskih, koji se može pohvaliti s više od šezdeset godina kontinuiranog djelovanja. Osim snimanja za potrebe radija i televizije, ostvario je brojne nastupe na festivalima zabavne i jazz glazbe, ali i samostalnim koncertima u zemlji i inozemstvu. Posebice zapažene nastupe ostvario je na jazz festivalima na Bledu, u Ljubljani, Radencima i Zagrebu, te u Münchenu, u sklopu programa Olimpijskih igara. Bio je rasadnikom naših najboljih jazzista od koji su neki bili birani u Jazz orkestar Europske radijske unije, a suradnju je ostvario i s poznatim svjetskim jazzistima koji su gostovali s orkestrom, primjerice Johnom Lewisom, Artom Farmerom, Luckyjem Thompsonom, Artom Taylorom, Johnnyjem Griffinom, Erniem Wilkinsom, Ignaciom Beroom, Jonom Fadisom, Jamiem Davisom, Georgie Fameom, Borisom Kozlovom, Alexom Sipiaginom, Larsom Møllerom i drugima. Uz poznate standarde iz repertora najvećih big bandova, orkestar izvodi skladbe i aranžmane svojih dirigenata i članova, kao i ostalih hrvatskih autora.

Tako su, osim najpoznatijih hrvatskih vokalnih solista, s orkestrom kao dirigenti, skladatelji, aranžeri ili solisti surađivali Ladislav Fidri, Ozren Depolo, Krešimir Oblak, Damir Dičić, Silvije Glojnarić, Davor Kajfeš, Zlatko Dvoržak, Radan Bosner, Marijan Domić, Stjepan Mihaljinec, Igor Savin, Miroslav Sedak-Benčić, Tomica Simović, A. T. Šaban, Miro Kadoić, Zoran Ščekić i brojni drugi.

Davor Hrvoj

Lasse Lindgren djeluje kao jazz glazbenik, trubač, skladatelj, bandleader i predavač. Rođen je 1962. godine u Gothenburgu u Švedskoj.U dobi od pet godina slušajući radio, ostao je zadivljen zvukom trube Louisa Armstronga i nikada ga nije zaboravio. Trubu počinje svirati s 9 godina. Glazbu je studirao na glazbenim odjelima visokih škola u Ljungskileu (1980.-1981.) i Ingesundu (1981.-1983.), te na Kraljevskom koledžu za glazbu u Stockholmu (1984.-1986.). Od studentskih dana intenzivno je radio kao jazz i lead trubač. Posljednjih godina Lasse Lindgren djeluje kao slobodni umjetnik, a uz to je vođa vlastitih projekata i sastava kao što su: Lasse Lindgren Hip Bop Constellation, Lasse Lindgren Quartet Constellation, Lasse Lindgren Big Constellation s kojima je snimio četiri albuma. Lindgrenovo promišljanje glazbe najbolje je predočiti njegovim vlastitim riječima: «Glazba je kreativna komunikacija između skladatelja, aranžera, glazbenika i publike. To je razgovor o životu sa svim njegovim sastojcima snažnih ocjećaja, humora, radosti, uzbuđenja, ljepote, romanse, iznenađenja, znatiželje, iskustva, pitanja i odgovora i onih stvari za koje nema odgovora. Jazz glazba mora također sadržavati dinamiku, energiju i iznad svega mora «swingati» kako bi bila interesantna i kontrastna. Ton i zvuk su važni elementi cjelokupne glazbe, a najmanje u slučaju jazza. Uvijek sam isprobavao i eksperimentirao s instrumentima, sordinama, pa čak i elektroničkim napravama kako bi ilustrirao tonske boje koje čujem u sebi.!»

 

  • Ulaznica: 40,00 kuna, učenici, studenti, umirovljenici, organizirani posjet 30,00 kuna