Od jeseni 2015. Filmski klub Centra za kulturu Čakovec i Kino za mlade organiziraju filmski program za srednjoškolsku publiku u dvorani Centra za kulturu Čakovec i ukazuju na društveni i umjetnički značaj filma. Kino za mlade ulazi u sedmu sezonu sa novim filmskim naslovima za srednjoškolsku publiku, usprkos  epidemiološkim uvjetima novog normalnog života koji zaokuplja sve elemente rada i života. Kino je tu da nas učini boljim ljudima u zajednici, u koju ulazimo sa zajedničkom energijom nakon odgledanog filma. U cilju razvoja medijske pismenosti kod srednjoškolaca, program Kina za mlade donosi europske filmske projekcije, prilagođene uzrastu i temama bliskim srednjoškolcima.

Marina Kukolić, voditeljica programa

 

petak 26. ožujka 2021. u 17.45 sati

RIBANJE I RIBARSKO POGOVARANJE

Hrvatska, 2020.

Režija: Milan Trenc

Trajanje: 97 minuta

Uvod: Vesna Prepelić Đuričković, prof. hrvatskog jezika

Dugometražni igrani film Ribanje i ribarsko prigovaranje, u režiji Milana Trenca, sniman je na autohtonim lokacijama djela koje je poslužilo kao predmet adaptacije (P. Hektorović: Ribanje i ribarsko prigovaranje). Radnja se odvija od trenutka kada pjesnik Petar Hektorović napušta izgradnju svojeg utvrđenog ljetnikovca Tvrdalja te provodi tri dana u društvu dvojice lokalnih ribara, Paskoja i Nikole. Tijekom putovanja scene stvarnosti izmjenjuju se s pjesnikovim snovima i vizijama te sjećanjima na njegovu mladalačku ljubav. Kroz dijaloge koji katkad parafraziraju antičke i renesansne teme, narodne mudrosti i pjesme, odvija se ribarenje u uvalama Hvara, Brača i Šolte. Sukob narodnog i knjiškog postaje priča o odnosu dva hvarska staleža s još uvijek bolnim sjećanjima na hvarsku bunu koji se na kraju, pred iskušenjima života, pretvara u opću ljudsku solidarnost.

Ribanje i ribarsko prigovaranje je dobilo i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine s učenicima planiraju odlazak u kino. Ističe se da je riječ o „vrijednom djelu koje će učenike približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet“.

Festivali i nagrade: Pulski filmski festival 2020. – Zlatna arena za glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija); Zlatna arena za sporednu mušku ulogu (Leon Lučev); Zlatna arena za glazbu (Igor Paro)Filmski festival glumca 2020. Međunarodni filmski festival u Gangneungu 2020.

Teme za razgovor: književnost, povijest, kulturna baština

Izvor informacija: https://www.havc.hr/hrvatski-film/katalog-hrvatskih-filmova/ribanje-i-ribarsko-prigovaranje

Dob: 14+

Ulaznica: 10,00 kn

petak 30. travnja 2021. u 17.45 sati

NE ZABORAVI DISATI

Ne pozabi dihati

Slovenija, Italija, Hrvatska, 2019.

Režija: Martin Turk

Trajanje: 98 minuta

Uvod: Andreja Bratinšćak, psihologinja

Sve se mijenja u životu 15-godišnjeg Klemena u trenutku kada se njegov voljeni brat Peter (18) zaljubi u  prelijepu Sonju (18).  Ne zaboravi disati je atmosferična i intimna drama o odrastanju, krhkosti tinejdžerskog doba, ljubomori,  erotici i neizbježnom procesu prihvaćanja činjenice da se svijet mijenja, a život ide dalje. Klemen (15) obožava svog starijeg brata Petra (18) koji je njegov idol i najbolji prijatelj. Mladići sa svojom  samohranom majkom žive u malom gradiću, provodeći dane na teniskom terenu, trenirajući da bi postali  šampioni. Kada se Peter zaljubi u ljepoticu Sonju, Klemenov se svijet počinje raspadati. Osjeća ljutnju prema  sladostrasnoj djevojci svog starijeg brata koja je unijela radikalnu promjenu u njihove živote, no,  istovremeno je i beznadežno privučen njenom ženstvenom senzualnošću. Sonja je u potpunosti odrasla  mlada žena, sigurna u svoje čari.  Klemen je zbunjen do tada nepoznatim emocijama koje ga preplavljuju i opsjednut Sonjom na različite,  oprečne načine. Na pamet mu pada luda ideja da raskine vezu između Petra i Sonje.

Festivali i nagrade: 17. Zagreb Film Festival

Teme za razgovor: odrastanje, ljubav, prijateljstvo, odnosi

Dob: 14+

Ulaznica: 10,00 kn

petak 28. svibnja 2021. u 17.45 sati

THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK

Sjedinjene Američke Države, 2016.

Režija:  Ron Howard

Trajanje: 105 minuta

Uvod: Ljiljana Ille, nastavnik strukovnih predmeta

Odsječak ‘turnejskih godina’ (250 koncerata od 1963.-1966.) benda kada su živjeli u pokretu, od koncerta do koncerta, gužvajući se po hotelskim sobama, pišući nove pjesme u kombijima i izbacujući dva albuma godišnje. Događaji oko koncerta The Beatlesa na njujorškom ‘Shea Stadiumu’, koji je održan 1965. godine ispred čak 55 tisuća ljudi. Lepeza intervjua, glazbe, arhivskih snimaka i priča vezanih uz fenomen The Beatlesa, obožavanog benda koji je zauvijek obilježio svjetsku glazbenu scenu. Svi znaju za njih, ali ne znaju (cijelu) priču – kako su simpa čupavci iz Liverpoola pokorili svijet, potukli sve rekorde, stvorili rijeku raspamećenih obožavatelja/ica, torpedirali se na zvjezdano nebo i tamo ostali – odgovara zabavan, poučan i dirljiv dox „Eight Days a Week – The Touring Years“ dvostrukog Oscarovca Rona Howarda. Film je odsječak ‘turnejskih godina’ (250 koncerata od 1963.-1966.) benda kada su živjeli u pokretu, od koncerta do koncerta, gužvajući se po hotelskim sobama, pišući nove pjesme u kombijima i izbacujući dva albuma godišnje, a posljednja klapa pada na čuvenu svirku na londonskom krovu 1969., što je bio posljednji zajednički koncert benda koji je do tog trena prošao sito i rešeto, što su sve uspjeli preživjeti, kako sam McCartney kaže u filmu, isključivo zato što su bili prijatelji i držali se zajedno, te nisu bili usamljeni pojedinci poput Elvisa, u cijelom tom ludilu koje je pratilo njihovo postojanje.Filmska reminiscencija Beatlesomanije obiluje arhivskim snimkama i fotografijama iz perioda turneje, glavni su sugovornici dvojica preostalih članova benda, Paul McCartney i Ringo Starr, a svoja su fanovska iskustva iz tog razdoblja podijelili i Elvis Costello, Whoopi Goldberg, Sigourney Weaver i Malcolm Gladwell. Kritika vibrira izrazito pozitivnim tonovima, proglasila ga je ‘must see’ filmom, The Observer ‘tvrdi’ da će film, baš kao i bend (p)ostati legenda, The Independent ga jednostavno proglašava magičnim, dok Daily Mirror ističe njegovu univerzalnost, kao film koji bi svatko trebao pogledati. U svakom slučaju, okorjeli fanovi benda (a i zaljubljenici u glazbu) nisu mogli dobiti bolju ostavštinu.

Festivali i nagrade: Critics Choice Documentary Awards 2016 – Najbolji glazbeni dokumentarac

Teme za razgovor: dokumentarni film, glazba, povijest, The Beatles

Dob: 14 +

Ulaznica: 10,00 kn

 

Voditelj programa: Marina Kukolić

Filmove uredila: Helga Lajtman

Mentorica Filmskog kluba: Ljiljana Ille, nastavnik strukovnih predmeta

Program financijski podržavaju: Grad Čakovec, HAVC, Europa Cinemas, Međimurska županija