UTOYA, 22. SRPNJA

Utøya 22. juli

Norveška, 2018.

Režija: Erik Poppe

Trajanje: 97 minuta

Uvod: profesorica Ljiljana Ille

Dana 22. srpnja 2011. godine pet stotina mladih ljudi koji su došli u ljetni kamp na otok Utøya napadnuto je od strane teško naoružanog desničarskog ekstremista. Ubojiti napad iza sebe je ostavio 69 žrtava. Bila je to trauma koja je Norvešku potresla do same srži. Redatelj Erik Poppe usudio se o stravičnim događajima toga ljeta snimiti film. Njegova drama otvara se dokumentarnim snimkama Osla gdje je isti napadač postavio auto-bombu koja je ubila osmero ljudi; nakon toga film se prebacuje na otok. Priča slijedi 19-godišnju Kaju koja nekoliko dana svojih praznika provodi sa svojom mlađom sestrom Emilie. Njih dvije svađaju se zbog toga što Emilie nije raspoložena vrijeme provoditi u kampu, a pogotovo ne želi otići na roštilj. I tako Kaja ostaje sama. Odjednom se čuje pucanj. Ono što slijedi 72-minutna je rekonstrukcija događaja prikazana iz perspektive žrtava.

Dan koje je promijenio sve.

A teenage girl struggles to survive and to find her younger sister during the July 2011 terrorist mass murder at a political summer camp on the Norwegian island of Utøya.

Festivali i nagrade: Amanda Awards, Norveška 2018 – Najbolja glumica (Andrea Berntzen), Najbolja glumica u sprednoj ulozi (Solveig Koløen Birkeland) / Berlin International Film Festival 2018 / European Film Awards 2018 / Ghent International Film Festival 2018 / Jameson CineFest – Miskolc International Film Festival 2018 / Valladolid International Film Festival 2018

Teme za razgovor: terorizam, zločin, teroristički napadi, ekstremizam

Korelacija s nastavnim predmetom: hrvatski jezik – medijska kultura, povijest, sociologija, psihologija

Izvor informacija: http://www.discoveryfilm.hr/

Dob: 14+

Ulaznica: 10,00 kuna

22 July – Isak Bakli Aglen (“Torje Hanssen”), Jonas Strand Gravli (“Viljar Hanssen”)