Tribina Čakovec četvrtkom 24. listopada 2019. u 20 sati

KLAVIRSKI TRIO DUBROVNIK                                                                   

Članovi trija:

 Loris Grubišić – violina

Vanda Đanić – violončelo

Alberto Frka – klavir

Klavirski trio Dubrovnik osnovan je 2008. godine kao rezultat dugogodišnjeg prijateljstva troje glazbenika, koji se mogu pohvaliti brojnim i raznovrsnim uspjesima u svojim samostalnim karijerama. Po mišljenju publike i kritike trio se od prvog predstavljanja pokazao kao izuzetan spoj jakih individualnosti čiji zajednički umjetnički izričaj, sugestivnost i senzibilitet rezultiraju snažnim glazbenim doživljajem!

Već u prvoj sezoni djelovanja imali su vrlo uspješan nastup na Porečkom ljetu 2009. u Eufrazijevoj bazilici.

Među brojnim nastupima izdvaja se koncert u Pečuhu gdje su s velikim uspjehom predstavili Hrvatsku na manifestaciji „Pečuh-europska prijestolnica kulture 2010“.

Godine 2013. predstavljali su Hrvatsku na Međunarodnoj konferenciji ESTA u Oxfordu sa djelima hrvatskih autora 20. stoljeća.

Repertoar trija pokriva sve stilove i razdoblja od baroka do suvremenih skladatelja preferirajući glazbu kasnog romantizma i 20. st. kao i mlađe generacije hrvatskih kompozitora od kojih su neki posvetili svoja djela Klavirskom triju Dubrovnik.

Za izdavačku kuću Croatia Records snimili su 2016. godine nosač zvuka s djelima Papandopula, Bjelinskog, Matza i Obradovića pod nazivom „Tango To Go“.

Klavirski trio Dubrovnik već 12 godina organizira i nastupa u ciklusu koncerata komorne glazbe na otoku Lopudu, „Lopudsko ljeto“, s umjetnicima iz Hrvatske i inozemstva.

Alberto Frka (klavir), počinje glazbeno školovanje u Glazbenoj školi Luka Sorkočević u Dubrovniku, najprije s prof. Radojkom Jordanović, a od druge godine do mature srednje škole pohađa klasu prof. Vesne Miletić-Corona. Prvi solistički nastup s orkestrom imao je s devet (Bachov f-mol koncert), a recital s jedanaest godina. Brojne nagrade i nastupi svjedoče o posebnom i iznimnom talentu jednog od najvrsnijih pijanista svoje generacije. Nakon diplome na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1990., odlazi u Pariz gdje diplomira klavir 1993. najprije na Scholi Cantorum, potom 1995. na Ecole normale de musique de Paris u klasi prof. Monique Mercier, te dobiva mjesto asistenta i korepetitora na potonjoj akademiji. Usavršava se uz renomirane svjetske pedagoge: Konstantina Bogina, Nauma Starkmanna, Sebastijana Bendu, Christophera Hodgewooda, Jacquesa Parrenina,…Uz sudjelovanje na mnogobrojnim međunarodnim natjecanjima, gdje osvaja prve i druge nagrade, solistički nastupa u Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji i SAD (recital u Carnegie Hall-u 1995.). U klavirskom duu sa klaviristicom Caroline Lattanzi koncertira širom svijeta, i snima recitale za mnoge TV-postaje (Arte, La Cinquieme, Mezzo). Glazbeni je savjetnik u uredništvu francuskih muzičkih programa. U rodni Dubrovnik vraća se 2007. godine, gdje radi kao profesor i korepetitor pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Jakše Zlatara studira na postdiplomskom studiju usavršavanja, kojeg diplomira 2016. Osim brojnih samostalnih recitala vrlo je aktivan kao komorni glazbenik. Od mnogobrojnih sastava u kojima sudjeluje, izdvaja se Klavirski trio Dubrovnik čiji je član i osnivač,i duo sa čelisticom Vandom Đanić.  

Vanda Đanić (violončelo), svoje muzičko obrazovanje započinje u Dubrovniku gdje završava osnovnu i srednju muzičku školu u klasi prof. Antonin Dražila i prof. Vladimira Kapeša. Muzičku akademiju pohađa u Zagrebu i Beogradu u klasi prof. Ksenije Janković.

Za vrijeme školovanja osvaja nagrade na natjecanjima učenika i studenata Jugoslavije.

Nakon diplome vraća se u Dubrovnik i postaje vođa violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru a zajedno sa Franom i Borisom Krasovcem osniva Dubrovački klavirski trio.

Od 1993. započinje i pedagošku djelatnost u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića kao profesorica violončela a njeni učenici vrlo brzo postaju zapaženi na natjecanjima i osvajaju brojne nagrade.

Kao solist često nastupa sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Mostarskim simfonijskim orkestrom a imala je i vrlo zapaženu turneju sa Gavle symphony orchestra u Švedskoj izvodeći Elgarov koncert za violončelo i orkestar.

Od 1996. član je i umjetnički vođa Dubrovačkog gudačkog kvarteta s kojim održi 30-ak koncerata godišnje. Od 2004. stalno je zaposlena u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića kao profesor violončela i komorne glazbe, te voditelj orkestra srednje škole. Vođa je violončela u Dubrovačkom komornom orkestru.

Već godinama se redovito usavršava na majstorskim radionicama kod glasovitog prof. Davida Grigoriana a 2008. završava dvogodišnji postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu,u klasi red. prof. Yevgenija Xaviereffa.

Od 2008. započinje uspješnu suradnju sa pijanistom Albertom Frkom koja rezultira brojnim zajedničkim nastupima, a zajedno sa violinisticom Loris Grubišić osnivaju Klavirski trio Dubrovnik s kojima ostvaruju izuzetno zapažene nastupe u zemlji i inozemstvu.

Loris Grubišić (violina), rođena  u Dubrovniku u glazbeničkoj obitelji Krasovac. Već sa tri i pol godine počinje svirati violinu kod prof. Žarka Grega u Umjetničkoj školi  Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Tijekom školovanja osvojila je brojne nagrade na republičkim i saveznim natjecanjima bivše države, te nagradu „Društva baletnih i plesnih  pedagoga Hrvatske“ (1986). Tijekom školovanja, kao predstavnica svoje Glazbene  škole nastupala je solistički sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u više navrata. Godine 1990. upisuje  studij violine  na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi  prof. Dejana Bravničara. Za vrijeme studija djeluje u brojnim komornim sastavima, te u komornom orkestru „PRO ARTE“ s kojim je kao koncert majstorica ostvarila mnogobrojne nastupe u Sloveniji, Italiji i Austriji, te snimila CD ploču. Djelovala je u Simfonijskom orkestru RTV Ljubljana, komornom orkestru „Slovenicum“, orkestru Slovenskega narodnega gledališča te Slovenskoj filharmoniji (1995-2005). Redovito nastupa  sa  Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Poslijediplomski studij – specijalizaciju (magisterij) na istoj akademiji (klasa prof. D. Bravničara) završava  2003. godine. U Slovenskoj filharmoniji ostaje do rujna 2005. godine kad se vraća u Hrvatsku, točnije u Split gdje se zapošljava kao profesorica violine i komorne glazbe na Glazbenoj školi „Josip Hatze”. Ujedno postaje članicom „Splitskog komornog orkestra“, s kojim nastupa solistički. Surađuje s pijanisticom Jadrankom Garin te s njom održava recitale. U ljeto 2008. godine osniva Klavirski trio Dubrovnik uz čelisticu Vandu Đanić te pijanista  Alberta Frku, koji uspješno nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Djeluje kao docentica – glavni  predmet violina na Splitskoj umjetničkoj akademiji.

Ulaznica: 50,00 kuna, učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 30,00 kuna