Centar za kulturu Čakovec

9. FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

  • srijeda / 30. 8. 2023. / 20.00 sati / Dvorana Zrinski/Scheier

DUO VIOLINA

Dora Strelec i Petar Mumlek

učenici Glazbene škole u Varaždinu

Predrag Šantek, klavirska pratnja

TRIO SPIRITUOSO

Vanja Jerković, violina

Matej Ilčić, violončelo

Davor Brđanović, klavir

 

Program:

  • DUO VIOLINA

Dora Strelec i Petar Mumlek

učenici Glazbene škole u Varaždinu

Predrag Šantek, klavirska pratnja

 

Vivaldi: L’estro armonico – Koncert za 2 violine u a-molu, op. 3, br. 8

Allegro

Larghetto e spirituoso

Allegro

Dora Strelec

Dora Strelec violinu je počela svirati u dobi od samo 3 godine kod profesora Damasa Lazića. Završila je osnovnu glazbenu školu Varaždin, a ove jeseni kreće u 4. razred srednje glazbene škole u klasi profesorice Lidije Bobić. Dora je nekoliko puta nastupila kao solistica na Varaždinskim baroknim večerima uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra. Sudjelovala je na violinističkim natjecanjima „Mladi virtuozi“, „Franjo Krežma“ te „Ludmilla Weiser“. Dva puta je pohađala „Ljetni glazbeni kamp“ u Maruševcu te seminar „Dani Josipa Klime“. Sudjelovala je u projektu Glazbene škole u Varaždinu i Glazbene škole u Ravensburgu svirajući „Queen Symphony“ skladatelja Tolge Kashifa, a ove je godine bila dio projekta „Music, a bridge between people“ održan u Italiji. Pohađala je i stručne seminare kod Bogdane Pivnenko, Martina Draušnika, Marca Grazzianija, Nenada Merlea, Csabe Zime i Vande Novoselec.

Petar Mumlek

Petar Mumlek glazbom se počinje baviti već s 4 godine, upisom u dječji zbor „Štigleci“. Programom učenja violine „Suzuki metoda“ 2011. godine kod profesora Damasa Lazića započinje svoje glazbeno obrazovanje, 2014. godine upisuje osnovnu glazbenu školu u Varaždinu u klasi profesora Benjamina Šambara,  a 2020. srednju glazbenu školu. Kao solist nastupa na svim javnim produkcijama Glazbene škole i na koncertima uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra:  „Varaždinske barokne večeri“ i „Koncert učenika Glazbene škole u Varaždinu“. Član je školskog gudačkog orkestra pod vodstvom profesorice Dade Ruža. Kao član orkestra sudjelovao je u mjuziklu „Glazba srca mog“. Uključen je u brojne projekte Glazbene škole – „Potraga za zvukom“, „EYE Varaždin“, „nuSynergetic Orchestra“ te međunarodne projekte – „Jugend Sinfonie Orchester“ iz Ravensburga i „Music, a bridge between people“. Obrazovanje nadograđuje pohađanjem stručnih seminara: Ljetni glazbeni kamp u Maruševcu, profesor Csaba Zima (2019.) i „Dani Josipa Klime“, profesorica Andrea Nikolić (2019.).

Predrag Šantek osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stječe u Čakovcu i Varaždinu, a potom diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu akademika Jurice Muraija. Kao stipendist Open Society Instituta usavršavao se u Beču kod Leonida Brumberga i aktivno je sudjelovao na seminarima radeći s poznatim imenima europskog pijanizma: Edith Picht-Axenfeld (Freiburg), Rudolf Kehrer (Beč), Sulamita Aronovsky (London), Arbo Valdma (Tallin), Walter Groppenberger (Graz), Naum Starkman (Moskva) i Laszlo Baranyay (Budimpešta). Nakon prvog solističkog recitala održanog u Firenzi, često nastupa u zemlji i inozemstvu, kao solista, korepetitor, kao član i uz pratnju komornih sastava. Kao reproduktivni umjetnik, imao je čast surađivati s nizom eminentnih solista, ansambala i dirigenata. Pedagoškim radom i korepeticijom bavi se od 1998. g. radeći na glazbenim školama u Čakovcu, Celju, Bjelovaru, Murskoj Soboti, te na čakovečkom odsjeku Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na Glazbenoj školi u Varaždinu radi od 2000. godine. Osim što često sudjeluje u radu brojnih ocjenjivačkih sudova na međunarodnim i državnim pijanističkim i komornim natjecanjima, dugogodišnji je član Festivalskog žirija Varaždinskih baroknih večeri.

  • TRIO SPIRITUOSO

Vanja Jerković, violina

Matej Ilčić, violončelo

Davor Brđanović, klavir

Program:

Haydn: Piano trio br. 39 u G-duru

Andante

Poco adagio

Rondo all’Ongarese, Presto

Shostakovich: Five Pieces

Prelude

Gavotte

Elegy

Waltz

Polka

Piazzolla: Oblivion

Piazzolla: Liber Tango

Trio Spirituoso

Trio Spirituoso osnovan je 2023. godine na inicijativu nekadašnjih učenika, danas profesora Glazbene škole u Varaždinu, a čine ga Vanja Jerković (violina), Matej Ilčić (violončelo) i Davor Brđanović (klavir). Kako glazba nije samo posao nego i poziv, misija i – može se reći – životna strast, predanost glazbi i sviranju potiče glazbenike različitih glazbenih preferencija na stalan rad, istraživanje i glazbeno stvaranje. Taj rad nije potpun ukoliko glazbenici svoju glazbenu priču ne podijele s publikom. Klavirski trio – i kada izvodi glazbu ranijih epoha i kada svira recentniju glazbu – svojim specifičnim i bogatim zvukom te izražajnim mogućnostima osvaja publiku svih generacija i stvara nove zaljubljenike u klasičnu glazbu. Na tom putu, trio Spirituoso osnovan je s namjerom da u svom djelovanju i domaćoj i, naravno, inozemnoj publici približi, ne samo specifičan svevremenski zvuk klavirskog trija, već i mnogobrojnu vrhunsku svjetsku i domaću literaturu koja je za njega napisana.

Vanja Jerković je varaždinska violinistica koja je svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje završila u Glazbenoj školi u Varaždinu. Violinu je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2009. godine u klasi prof. Borivoja Martinića-Jerčića. Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim koncertima, seminarima i projektima, kako s orkestrom, komornim sastavima, tako i solistički u Hrvatskoj i inozemstvu. Svirala je sa Zagrebačkim omladinskim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Omladinskim orkestrom JI Europe, Simfonijskim orkestrom koji godinama surađuje sa zborom Josip Vrhovski iz Nedelišća. Surađuje s kompozitorom Daliborom Grubačevićem snimajući za emisije „U potrazi za Markom Polom“, koji je osvojio i Porin za „Najbolji album za film, kazalište i TV“, emisiju „ Hrvatsko vodeno blago“, američki animirani film „The Heroes of Gheldrynn“, hrvatski film „Zbog tebe“ te film „The Match“. Od 2019. honorarno surađuje sa HNK Varaždin i radi u privatnoj glazbenoj školi „Suita“ u Čakovcu. Nakon školovanja posvećuje se i pedagoškom radu te uz violinu predaje i solfeggio, klavir i gitaru, vodi područne odjele te je pročelnica gudačkog odjela. Od 2021. radi u Glazbenoj školi u Varaždinu. Članica je Hrvatskog društva glazbenih pedagoga, Hrvatske glazbene mladeži te ESTA-e (European String Teachers Association).

Matej Ilčić rođen je u Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu u klasi profesora Darija Milkovića. Violončelo je diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Mihovila Karuze. Tijekom školovanja sudjeluje na mnogo seminara, projekata i natjecanja. Svirao je kao solist uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra te s Orkestrom hrvatske glazbene mladeži. Osvojio je brojne nagrade, među kojima i I. nagradu na regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa komornih sastava u kategoriji klavirskih trija, I. nagradu na državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji, III. nagradu na regionalnom natjecanju u Velikoj Gorici. 2017. godine nastupa s gudačkim kvartetom na Ciklusu mladih glazbenika „Vinko Lesić“ pod vodstvom profesorice Evgenije Epstein. Nakon školovanja zapošljava se u Glazbenoj školi u Varaždinu kao profesor violončela, počinje svirati u Varaždinskom komornom orkestru te na brojnim projektima i predstavama HNK u Varaždinu.

Davor Brđanović je svoje glazbeno obrazovanje započeo u rodnom Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Klavir je diplomirao 1990. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (H. Gusek). Doktorat znanosti u polju Odgojnih znanosti stekao je 2016. na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu (R. Miljević-Riđički; K. Koprek). Uz redovito usavršavanje na području klavirske pedagogije (R. Pröll, K. H. Kämmerling, V. Viardo, Dang Thai S. i dr.) i koncertnu aktivnost, kako u ulozi solista, komornog glazbenika tako i korepetitora, njegov znanstveno-istraživački i pedagoški rad usmjeren je glazbi, glazbenoj pedagogiji i psihologiji te promicanju obrazovanja, umjetnosti i kulture (20-ak znanstvenih radova, 50-ak javnih znanstvenih i stručnih izlaganja, 20 projekata itd.). Osim 1. nagrade na Hrvatskom i 3. na Jugoslavenskom natjecanju učenika i studenata muzike 1985., Brđanović je dobitnik dvije godišnje nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja najuspješnijim hrvatskim odgojno-obrazovnim radnicima (2019.; 2021.). Nagrada „Ivan Filipović“ Republike Hrvatske dodijeljena mu je za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti u području znanstvenog i stručnog rada u 2020. Dr. sc. Davor Brđanović profesor je savjetnik na Glazbenoj školi u Varaždinu, a uz to, vanjski suradnik Sveučilišta Sjever u Varaždinu u zvanju naslovnog docenta.

  • ULAZ SLOBODAN