KONCERT. Zmajev vrt obitelji Valkaj / Železna Gora, Štrigova /

nedjelja 30.6.2019. u 18.30 sati

Na programu:

Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Boris Papandopulo, Jacques Offenbach, Emmerich Kálmán, Franz Lehár

ULAZ BESPLATAN

U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u dvorani Osnovne škole Štrigova.

Sopranistica Evelin Novak (Čakovec, 1985.) pjevanje je počela učiti kao dvanaestgodišnjakinja u razredu Darije Hreljanović. Četiri godine poslije pobijedila je na Državnom natjecanju u Dubrovniku i postala najmlađa studentica na Sveučilištu za glazbu i izvođačke umjetnosti u Grazu. Studij solo pjevanja nastavila je na Visokoj školi za glazbu i izvođačke umjetnosti u Stuttgartu, gdje je 2008. diplomirala u razredu Dunje Vejzović. Kao stipendistica Glazbene zaklade Liz Mohn Kultur- und Musikstiftung, usavršavala se od travnja 2009. do lipnja 2011. u Međunarodnom opernom studiju pri Njemačkoj državnoj operi Unter den Linden u Berlinu. Tijekom studija osvojila je nagrade na Međunarodnim natjecanjima Belcanto (2006.), Anneliese Rothenberger (2007.) i Lions Club Stuttgart-Schlossgarten (2008.).

 Uspješno je debitirala u prestižnim europskim opernim kućama (Njemačka državna opera Unter den Linden u Berlinu, Bavarska državna opera u Münchenu i Teatro alla Scala u Milanu), gdje se, među inima, predstavila u ulogama: Služavke (Simone Boccanegra), Kate Pinkerton (Madama Butterfly), Prve dame (Čarobna frula), Tebalda (Don Carlos) i Povjerenice (Elektra).

Godine 2010. položila je audiciju pred maestrom Danielom Barenboimom i postala solisticom Njemačke državne opere Unter den Linden u Berlinu, gdje je službeno debitirala kao Euridika u opereti Orfej u podzemlju Jacquesa Offenbacha. Na Ljetnim igrama u Mörbischu (Austrija) nastupila je 2011. s ulogom Sáffi u opereti Barun Ciganin Johanna Straussa ml. U ljeto 2012. nastupila je na opernom festivalu u austrijskom gradu Sankt Margarethen, gdje je s osobitim uspjehom tumačila ulogu Micaële u Bizetovoj Carmen. Sljedeće godine na istoj pozornici tumačila je ulogu Mimi u Puccinijevoj La Boheme. U veljači iste godine, u Grazu, pjevala je ulogu Carlotte u opereti Gasparone Carla Millöckera.

Pored navedenih gostovanja kontinuirano nastupa u svojoj matičnoj opernoj kući u Berlinu, gdje je ostvarila niz naslovnih uloga, poput Pamine u Čarobnoj fruli, Adine u Ljubavnom napitku, Musette u La Boheme te Jenny Smith u Usponu i padu grada Mahagonnyja. Godine 2015. debitirala je u La rondine G. Puccinija u Münchenu uz Orkestar bavarske radio televizije, a kao Micaëla u Carmen u Gran Teatre del Liceu, Barcelona.

Surađuje sa mnogim svjetskim dirigentima kao sto su Zubin Mehta, Stefan Soltesz, Massimo Zanetti, Alfred Eschwe, Ivan Repušić i Daniele Rustioni, a njezin repertoar obuhvaća djela od baroka do suvremene glazbe, što dokazuju mnogobrojni koncerti diljem Europe. Uz stalni angažman u berlinskoj operi, u narednim godinama očekuje se i njezin debi u Kraljevskoj operi Muscat u Oman. Ovo ljeto rezervirano je za nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama i u rodnom kraju sa Zagrebačkim solistima.

Njemački bariton Bernhard Hansky karijeru je započeo u opernom studiju drezdenske Semperoper, da bi se od sezone 2017./2018. u istoj kući pridružio ansamblu solista. Pjevao je uloge Nicka Carrawaya u Velikom Gatsbyju, Baruna Douphola u La Traviati, Moralesa u Carmen, Fiorella u Seviljskom brijaču i Kiliana u operi Der Freischütz. Također je nastupao u novim produkcijama Doktora Faustusa i Hoffmannovih priča.

Njegova najvažnija ostvarenja izvan matične kuće uključuju uloge Don Giovannija u Volkstheateru u Rostocku te u praškom Estates Theatreu, zatim ulogu Falkea (Šišmiš) u drezdenskoj opereti, Dandinija (Pepeljuga) u nacionalnoj operi u Brnu, na opernom festivalu u Lignanu te na Rossinijevu festivalu u Wildbadu, ulogu Kiliana na festivalu Grafenegg s poznatim austrijskim orkestrom Tonkünstler, ulogu Farfarella (Zaljubljen u tri naranče) u Državnom kazalištu u Wiesbadenu, teuloguu Schulzovoj operi Petrovo vjenčanje na opernom festivalu u Kopenhagenu.

Kao član opernog ansambla Komične opere u Berlinu pjevao je uloge Moralesa i Trećeg gauča (Clivia), Gladi (San ljetne noći), Paula (Les enfants terribles Philipa Glassa), te Jupiterova svećenika (Kastor i Poluks). U berlinskoj je operi pjevao uloge Barabaškina (Moskva, Čerjomuški) iLandknechta (Simplicius Simplicissimus), a nastupao je i u državnim kazalištima u Mainzu i Oldenburgu, kazalištu u Chemnitzu, te bamberškoj Sommeroper. Surađivao je s dirigentima poput Alessandra De Marchija, Lorenza Viottija, Antonina Foglianija, Ivana Repušića, Henrika Nanasija, Frédérica Chaslina i Alexandera Soddyja.

Hansky je studirao kod Hanna Müllera-Brachmanna, Romana Trekela i Wolframa Riegera te pohađao majstorske tečajeve kod Raúla Giméneza, Angelike Kirchschlager, Debore Polaski, Brigitte Fassbaender i Dietricha Fischera-Dieskaua. Godine 2008. dobio je nagradu fondacije Franz Grothe na njemačkom pjevačkom natjecanju Bundeswettbewerb Gesang.

Ove sezone Hansky pjeva Papagena (Čarobna frula) te Lakaja u novoj produkciji Ariadne na Naksosu u dresdenskoj Semperoper uz dirigenta Christiana Thielemanna. Također pjeva ulogu Nicerosa (Satyricon), koju je ove godine već pjevao na Osterfestspiele u Salzburgu, u drezdenskoj Semperoper, te u Teatru Communale u Modeni, a u drezdenskoj opereti pjeva ulogu Grofa Almavive (Figarov pir).

Mezzosopranistica Dora Dučakijević diplomirala je i magistrirala solo pjevanje na Sveučilištu za muziku i teatar u Grazu u klasi Annemarie Zeller.

U sveučilišnom teatru Mumuth u Grazu u operi Dijete i čarolije pjeva ulogu Mame, Kineske šalice i Vilin konjica. Godine 2013. pjeva ulogu Gđe Reich u operi Vesele žene vindzorske Otta Nicolaija, a u siječnju 2014. godine ulogu Dorothee u Viva la mamma Gaetana Donizettija.

U studenome 2013. u orkestralnoj izvedbi pjevala je Wagnerove Wesendonk Lieder u Stephaniensaal (Musikverein Graz).

Dobitnica je nekoliko stipendija klubova Zonta i Kiwanis u Grazu te svojeg matičnog Sveučilišta za muziku i teatar. Dobitnica je stipendije za put i samostalni koncert u Bayreuthu, Njemačka, te za sudjelovanje na poznatim Wagnerovim svečanim igrama u kolovozu 2014. godine. Tu prestižnu stipendiju dodijelilo joj je Društvo austrijskih vagnerijanaca iz Graza, kao najboljoj mladoj interpretatorici Wagnerove operne glazbe i Lieda za 2013. godinu.

Zapaženi nastup imala je u Stephaniensaal (Musikverein Graz) 29. svibnja 2014. godine na vagnerijanskom kongresu 2014. godine. Iste je godine predstavljena kao mlada stipendistica Bayreuther Festspiele 2014. i pjevala Urlicht Gustava Mahlera alt solo u Mahlerovoj 2. simfoniji.

U lipnju 2015. godine pjeva u ulozi Treće dame u Mozartovoj Čarobnoj fruli, a u prosincu 2015. ulogu Daphnisa u Offenbachovoj opereti Daphnis i Chloe u sveučilišnom teatru Mumuth u Grazu.

U travnju 2016. godine u makarskoj katedrali sv. Marka pjevala je Mozartov Requiem alt solo sa solistima, zborom i orkestrom splitske Opere.

Pjevala je za mnoge dobrotvorne svrhe te na božićnim i novogodišnjim koncertima.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra.

Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti održavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a redovito je prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

Od 2012. godine ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao koncertmajstora, koji je ujedno i koncertmajstor Münchenske filharmonije.

Do sada su Zagrebački solisti održali preko 3500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama, kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires) itd.


Redovito gostuju na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu, Ossiachu, Dubrovniku i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti i Guy Touvron.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička i romantička djela, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja.

Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka za kompanije Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, koji su snimili s istaknutim solistima violinistom Guillermom Figueroom i gitaristom Pepeom Romerom (kuća Naxos, 2010.), a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. U lipnju 2014. godine ansambl je s pijanistom Oliverom Triendlom izdao kompaktni disk s djelima Borisa Papandopula, na oduševljenje domaće i inozemne kritike.


Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe), nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja; zatim nagrade Ivan Lukačić Varaždinskih baroknih večeri, Villa Manin, UNESCO, Nagrada Grada Zagreba, Srebrni kompaktni disk diskografske kuće Croatia Records, Orden za zasluge naroda sa srebrnim zracima, Plaketa Grada Zagreba, više hrvatskih diskografskih nagrada Porin (1994. godine za životno djelo), Srebrna plaketa Hrvatske glazbene mladeži i brojne druge.

Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike i dr.), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države. U 2010. godini Ansambl je nagrađen nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Šezdeset godina uspješnoga djelovanja ovoga renomiranog hrvatskog ansambla klasične glazbe može se zahvaliti brojnim sjajnim glazbenicima koji su, u određenome razdoblju, zauzimali mjesto članova Zagrebačkih solista, a ono što sve članove – prošle, sadašnje i buduće – sasvim sigurno ujedinjuje jest vrhunska razina i discipliniranost u vještini kojom se bave te nepresušan entuzijazam i ljubav prema glazbi, a napose komornome muziciranju.