CENTAR ZA  KULTURU ČAKOVEC

  • četvrtak 17.12.2020. u 20 sati

KONCERT

LIRSKI INTERMEZZO

JURICA JURASIĆ KAPUN, bariton

VIKTOR ČIŽIĆ, klavir

Na programu: Zoran Novačić, Josip Vrhovski, Henri Duparc, Franz Schubert, Gustav Mahler, Robert Schumann

Jurica Jurasić Kapun (Čakovec, 30.6.1994.) student je pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesorice Vlatke Oršanić, a uz to završava studije glazbene pedagogije i germanistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoje glazbeno obrazovanje započeo je u rodnom Čakovcu, a nastavio ga u Varaždinu. 2013. upisao je pripremni studij pjevanja na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, u klasi prof. Ulfa Bästleina. 2014. godine prekinuo je studij u Grazu i upisao studij glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a uz to studij germanistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2016. upisao je i studij pjevanja u klasi profesorice Vlatke Oršanić, također na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Godine 2018. debitirao je kao student pjevanja ulogom Guglielma u Mozartovoj operi Così fan tutte na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu , a iste godine nastupio je i kao solist u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na tradicionalnom koncertu Muzičke akademije u sklopu ciklusa „Lisinski subotom“ pjevajući ulomke iz Gershwinove opere Porgy and Bess uz pratnju Simfonijskog orkestra i Zbora Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Franza Antona Kragera.

Godine 2019. sudjelovao je kao solist u dvije scenske produkcije zagrebačke Muzičke akademije – Des Knaben Wunderhorn (uprizoreni ciklus pjesama Gustava Mahlera) i ponovljenoj opernoj produkciji Così fan tutte. Iste godine ostvaruje i dva uspjeha na pjevačkim natjecanjima – prvo mjesto na državnom natjecanju iz pjevanja u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga te drugo mjesto na 23. međunarodnom pjevačkom natjecanju Mikuláš Schneider-Trnavský u Slovačkoj.
U 2020. godini je uz Zagrebačku filharmoniju izveo ciklus Lieder Eines Fahrenden Gesellen Gustava Mahlera u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te je nastupio u ulozi Pandolfea (oca) u Massenetovoj operi Cendrillon (Pepeljuga) izvedenoj u ožujku na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Tijekom svog glazbenog obrazovanja sudjelovao je na raznim majstorskim radionicama. Od 2010. do 2015. bio je redoviti polaznik Ljetne škole za baroknu glazbu i ples „Aestas Musica“ u Varaždinu, 2013. kao aktivan sudionik prisustvuje na majstorskoj radionici za solo pjesmu Liedkunst im Schloss vor Husum s Ulfom Bästleinom i Charlesom Spencerom, a 2019. sudjeluje na majstorskoj radionici Krešimira Stražanca u Dubrovniku i Mariusa Vlada u Cluj-Napoci (Rumunjska).

Viktor Čižić (Zagreb, 1996.) apsolvent je klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. art. Filipa Faka. Od samih početaka studija djeluje na širokom području umjetničke suradnje. Svirao je u svim velikim ansamblima Muzičke akademije, kao i gotovo svim orkestrima u Zagrebu, a sa Zagrebačkim solistima izvodi i Koncert za klavir i gudački orkestar Alfreda Schnittke-a (2019.). Osim sudjelovanja na nebrojenim zborskim, opernim, orkestralnim i kazališnim projektima, redovito surađuje s pjevačima i instrumentalistima na recitalima, festivalima, natjecanjima, diplomskim ispitima i audicijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Bugarskoj i Nizozemskoj. Održava čvrste veze i s komornim ansamblima (kvartet Turangalila, ansambli za suvremenu glazbu ASMANGU, Score Collective), surađujući na brojnim skladbama direktno sa suvremenim domaćim i stranim skladateljima. Srednju školu završio je 2014. (GŠ Vatroslav Lisinski u klasi prof. Branke Fačini-Vrhovski i XV. gimnaziju), a posljednju godinu studija proveo je u sklopu studentske razmjene na nizozemskom fakultetu Conservatorium van Amsterdam u klasi Franka van de Laara, studirajući paralelno na području suvremene glazbe u klasi Ralpha van Raata.

Ulaznica: 30,00 kuna