Centar za kulturu Čakovec

  • 9. FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

četvrtak / 31. 8. 2023. / 20.00 sati / Dvorana Zrinski/Scheier

PODIUM BRASS KVINTET

Marko Bobičanec, truba

Marin Zokić, truba

Hrvoje Pintarić, rog

Ivan Mučić, trombon

Danijel Požgaj, tuba

Program:

Jean – Joseph Mouret:                          Rondeau

Derek Burgeois:                                   Serenade

Samuel Scheidt:                                   Galliard Bataglia 

lan McDonald:                                     Sea Sketches

Martime Overture

Sunset Shanty

Hornpipe

Richard Roblee:                                   Blues for Brass 

Tradicionalna:                                      Amazing Grace

 Miljenko Prohaska :                           U arboretumu

Preludij

Fanfare

Bluesy

Allegro Arboreto

Matos Rodriguez:                                 La Cumparsita

Astor Piazzola:                                     Libertango

Elmer Bernstein:                                   The Magnificent 7

Kevin McKee:                                      Escape

 

PODIUM BRASS KVINTET

Podium Brass Kvintet nastao je u studenom 2014., a čini ga pet izvrsnih glazbenika : Marko Bobičanec (truba), Marin Zokić (truba), Hrvoje Pintarić (rog), Ivan Mučić (trombon) i Danijel Požgaj (tuba). Članovi kvinteta su redom diplomirani i nagrađivani glazbenici. Uspješni su pedagozi, zaposleni na Muzičkoj akademiji, glazbenim školama i u profesionalnim orkestrima, vode razne puhačke orkestre, seminare i radionice te aktivno sviraju u raznim drugim komornim sastavima. Rad kvinteta se iznad svega temelji na promicanju skladbi hrvatskih skladatelja (Prohaska, Bobić, Josipović, Uhlik, Skender, Grubačević… ), repertoar ansambla je širok, od rane renesanse i baroka, preko klasične glazbe i romantizma, pa do modernih, jazz skladbi, filmske i zabavne glazbe.

Marin Zokić, prvi trubač Zagrebačke filharmonije, rođen je u Splitu, gdje je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi profesora Ante Puharića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu profesora Stanka Selaka. Usavršavao se na Međunarodnoj trubačkoj akademiji u Bremenu kod istaknutih solista, orkestralnih umjetnika i pedagoga. Tijekom studija u Bremenu aktivno je sudjelovao u projektima Bremenske filharmonije i opere. Do sada je solistički nastupao uz mnogobrojne hrvatske orkestre: Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Hrvatske ratne mornarice Split, Zadarski komorni orkestar. Bio je solo trubač orkestra Hrvatske vojske te solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 1998. godine prvi je trubač Zagrebačke filharmonije. Uz niz solističkih nastupa njeguje i komorno muziciranje. Bavi se i pedagoškim radom, docent je na Muzičkoj akademiji Zagreb. Redovito održava ljetnu školu trube na otoku Braču u Hrvatskoj. Član je žirija hrvatskih i inozemnih natjecanja.

Ivan Mučić, prvi trombonist Zagrebačke filharmonije, rođen je u Čakovcu. Prvu glazbenu naobrazbu iz trombona stekao je kod Stjepana Taradija koji ga je 2006. godine usmjerio u Glazbenu školu u Varaždinu u klasu profesora Stjepana Rukljića. Godine 2009. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu. Tijekom studija usavršavao se kod mnogih renomiranih glazbenika trombonista kao što su Dušan Kranjc, Stephan Poppe, Jaques Mauger, Branimir Slokar, Thomas Eibinger, Dietmar Kublbock, Jonas Bylund, Mike Svoboda, Kiril Ribarski, Mato Šantek, Antonello Mazzucco i Steven Mead (eufonij). Akademske godine 2012./2013. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu nastavlja studij u klasi prof. Marija Šinceka te paralelno studira trombon u klasi prof. Dušana Kranjca na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim natjecanjima te je nastupao kao solist uz sve hrvatske profesionalne orkestre. Aktivno se bavi solističkim nastupima i komornom glazbom.

Hrvoje Pintarić rođen je 1971. godine u Bjelovaru gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje diplomira 1995. godine u klasi profesora Stjepana Mateića. Još za vrijeme studija, postaje član Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine. Slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara. Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog simfonijskog orkestra s kojim ostvaruje solističke nastupe, a od 2004. godine živi i radi u Zagrebu kao član orkestra opere Hrvatskog narodnog kazalista, uspješno se bavi pedagoškim radom, te od jeseni 2018. godine postaje profesor roga na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Intenzivno se bavi komornom glazbom te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist s pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. Zajedno su ostvarili više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir te suradnju s australskom izdavačkom kućom Hammering Records, na čijim izdanjima su objavljene snimke novih djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleya, koja im je donijela tri recitala u Sydneyu.

Marko Bobičanec rođen je u Čakovcu. Trubu je započeo svirati u Limenoj glazbi Belica kod Stjepana Taradija, a 1996. upisuje Glazbenu školu u Varaždinu gdje uspješno završava dva pripremna i četiri razreda srednje škole, u klasi profesora Darka Navoja. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja postiže zapažene rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima, dobitnik je dvije prve i jedne druge nagrade. 2013. godine osvaja 3. nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo. Diplomirao je 2006. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Marina Zokića s odličnim uspjehom. Tijekom studija radio je kao nastavnik u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru. Profesionalno je surađivao sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Big bandom HRT-a, Big bandom HGM-a, Orkestrom opere HNK Zagreb, Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija, orkestrom HNK Ivan plemeniti Zajc u Rijeci. Kao član Brass kvinteta Busina nastupao je u Ateni, Ankari i Japanu. Trenutno svira u Podium Brass Kvintetu s kojim održava koncerte diljem Hrvatske i radi kao profesor trube u Osnovnoj glazbenoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.

Danijel Požgaj rođen je u Čakovcu, a prvu glazbenu naobrazbu tube dobiva od Stjepana Taradija u Limenoj glazbi Belica. Osnovnu glazbenu školi završio je u Varaždinu u klasi profesora Stjepana Rukljića, gdje je nastavio pohađati i srednju glazbenu školu. Na inicijativu profesora Jozefa Maierhofera, prvu godinu u njegovoj klasi upisuje već nakon trećeg razreda srednje glazbene škole, 2004. godine, na Sveučilistu za glazbu i dramsku umjetnost Graz. Studij u Grazu uspješno završava 2010. godine. Pohađao je seminare kod svjetskih pedagoga kao što su Mel Culbertson, Steve Mead, Jan van der Roost, Jiggs Whigham, Heinrich Smith, Uwe Koller, Stanko Arnold i Branimir Slokar. Dobitnik je brojnih nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlen je u Osnovnoj glazbenoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku kao učitelj roga, trombona, tenora i tube. Od 2009. godine vodi Limenu glazbu Belica, od 2011. Limenu glazbu Dekanovec, a od 2014. godine postaje i voditelj tamburaša u Belici. Svira u Podium Brass Kvintetu te komponira i aranžira solo skladbe za djecu, komorne sastave i orkestre diljem Hrvatske.

  • ULAZ SLOBODAN