KRVNA OSVETA, 6. srpnja u 22

  • 6. srpnja PETKOM U 22

THE FORGIVENESS OF BLOOD

SAD, Albanija, Danska, Italija, 2010.

Redatelj: Joshua Marston

Scenarist: Joshua Marston, Andamion Murataj

Producent: Paul Mezey

Produkcijska kuća: Journeyman Pictures

Direktor fotografije: Rob Hardy

Montaža: Malcolm Jamieson

Glazba: Jacobo Lieberman, Leonardo Heiblum

Glumci: Tristan Halilaj, Sindi Laçej, Refet Abazi, Ilire Vinca Çelaj, Çun Lajçi

 

Nagrade i festivali

Međunarodni filmski festival u Berlinu 2011. – Posebno priznanje ekumenskog žirija, Srebrni medvjed za najbolji scenarij

Nik je albanski tinejdžer s uobičajenim tinejdžerskim interesima. Voli «zujati» po internetu, voziti motocikl svog prijatelja i očijukati s Bardhom, djevojkom duge pletenice i stidljivog osmijeha s kojom ide u školu. Njegovo se bezbrižno odrastanje, međutim, prekida kad njegov otac i stric ubiju susjeda i tako raspire stoljećima star sukob. Nik i njegova obitelj nađu se pod strogim pravilima Kanuna, albanskog kodeksa iz 15. stoljeća koji određuje da oštećena obitelj može tražiti pravdu tako što će ubiti bilo kojeg muškog člana suprotstavljenog klana. Nikov se otac skriva, a dječak i njegova braća završavaju u nekoj vrsti srednjovjekovnog kućnog pritvora. «Krvna osveta» snažna je priča o sazrijevanju i izuzetna analiza načela krvne osvete. Film prikazuje latentni osjećaj opasnosti, ali i deprimirajuću dosadu s kojom su suočeni tinejdžeri koji se nađu pod utjecajem starinskih običaja i dužnosti koje im nisu bliske. Kao i u filmu «Marija milosti puna», Marston nam omogućava da uronimo u jedan često skriveni dio svijeta.

Trajanje: 108 minuta

 

Životopis redatelja

Joshua Marston rođen je u Kaliforniji. Magistrirao je politologiju na Čikaškom sveučilištu i film na Njujorškom sveučilištu. Režirao je film «Marija milosti puna» (2004., posebna pohvala žirija na 2. Zagreb Film Festivalu), segment iz omnibusa «New York, I Love You» (2009.) i «Krvna osveta» (2011).

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec