KAZALIŠTE VIROVITICA

Tennessee Williams

MAČKA NA VRUĆEM LIMENOM KROVU

Redatelj i scenograf: Samo M. Strelec

Prevoditelj: Ivo Juriša

Kostimografkinja: Marita Čopo

Oblikovatelj svjetla: Damir Gvojić

Oblikovatelj tona: Mario Nađ

Izbor glazbe: Igor Golub

Igraju: Ana Majhenić, Mladen Kovačić, Blanka Bart, Vlasta Golub, Igor Golub, Antun Vrbenski, Draško Zidar

MACKA NA VRUCEM LIMENOM KROVU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mačka na vrućem limenom krovu donosi niz središnjih tema Williamsova dramskog opusa: odbacivanje puritanske kulture, pobunu protiv zatomljivanja fizičkog i protiv lažnog malograđanskog morala.

Radnja je smještena, kao i u većini Williamsovih drama, na američki Jug, u državu Missisippi i odvija se se kroz tri čina jedne olujne noći u kući Velikog Tate Pollita, bogatog plantažera pamuka. Obitelj Pollit koju još čine Velika Mama, dvojica sinova, njihove supruge i petero djece starijeg sina, okupila se na proslavi rođendana Velikog Tate koji se upravo vratio iz bolnice, tek s dijagnozom spastičkog kolona. No, prava je istina, koju znaju svi članovi obitelji, osim Velikog Tate i Velike Mame, da veliki i bogati plantažer umire od raka. On će to saznati u žestokoj, ali emocijama nabijenoj i iskrenoj konfrontaciji s favoriziranim sinom Brickom s kojim dijeli gađenje prema licemjerju kojim je okružen. Rak gramzljivosti, lažljivosti, lakomosti, zavisti i hipokrizije prožima sve odnose u obitelji Pollitt čiji je pravi razlog okupljanja određivanje nasljednjika.

MACKA 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Kroz niz intenzivnih i emocionalno nabijenih prizora, Williamsovi se likovi suočavaju sa svojim najintimnijim strahovima te vrlo jasno, ponekad i grubo, razotkrivaju jedni druge, a time i pravu sliku obiteljskih odnosa.

Trajanje: 105 minuta

  • Ulaznica: 60,00 kuna, učenici, studenti, umirovljenici, organizirani posjet 40,00 kuna