CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

  • izložbeni prostor, srijeda 9.5.2018. u 19.00 sati

Organizatori:

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

  • MAJSKI MEMORIJAL KROZ PRIZMU PLAKATA

Izbor plakata Majskog muzičkog memorijala iz fundusa Muzeja Međimurja i  Centra za kulturu Čakovec

Navikli smo da je mjesec svibanj audio poslastica za uši žedne klasične glazbe već 45 godina održavanja Majskog muzičkog memorijala „Josip Štolcer Slavenski“.

Nikada nismo preispitivali koliko je bitna i zamijećena vizualna prezentacija manifestacije, kao niti činjenicu da je portret Josipa Štolcera Slavenskog postao ikonografski simbol i vizualni marker ne samo manifestacije, već i općenito skladateljskih glazbenih postignuća koje Memorijal prati i nagrađuje.

Uz ovogodišnji 45. MMM u Izložbenom prostoru Centra za kulturu biti će izložen izbor plakata iz fundusa Muzeja Međimurja i Centra za kulturu Čakovec. Od prvog plakata iz 1974. godine do današnjih dana u 2018. godini gotovo „warholovski“ niže se plejada plakata s portretom Slavenskog u sličnim inačicama koje ponekad samo boja pozadine razlikuje. Vizualni identitet manifestacije time je zadobio trajnost, prepoznatljivost i dugoročnost. Izložba će dati uvid u razvoj grafičkog dizajna od ranih sedamdesetih do današnjih dana te će osim umjetničkog uvida pružiti i povijesni presjek programa i nastupa.

Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica