MAMUT, – petkom u 22 – 20. srpnja

  • 20. 7. u 22.00 sata

 

MAMMUTH

drama, crna komedija, film ceste

Režija: Gustave de Kervern, Benoît Delépine

Uloge: Gerard Depardieu, Yolande Moreau, Isabelle Adjani [.]

Scenarij: Benoît Delépine, Gustave de Kervern

Producenti: Jean-Pierre Guérin, Véronique Marchat

Zemlja:Francuska

 

Francuska crna komedija starog kova, priča o životnoj renesansi jednog penzionera (Gerard Depardieu) koji se razočarao u svoju okolinu.

Serge Pilardosse zvan Mamut (Gerard Depardieu) je sumorni i šutljivi zaposlenik klaonice. Upravo je navršio šezdeset godina i kolege organiziraju proslavu u povodu njegovog odlaska u mirovinu. Raditi je počeo još kao šesnaestogodišnjak; nikad nije bio bez posla niti je ikad bio na bolovanju. No, u razgovoru u mirovinskom otkriva da je, tokom njegovog burnog života, ni manje ni više nego šest poslodavaca ‘zaboravilo’ prijaviti plaću koju su mu isplaćivali. Da bi mogao dobiti mirovinu, morat će podnijeti potrebne dokaze o zaposlenju.

 

Na nagovor svoje žene glavni junak sjeda na svoj motocikl (po kojemu je i dobio nadimak) i kreće na mjesta na kojima je proveo mladost. Putem susreće svoje bivše kolege s posla, stare prijatelje i rodbinu s kojom odavno nije u kontaktu. Postupno shvaća da su ga tada svi smatrali idiotom. Od potištenosti ga spašava njegova mlada nećakinja, koja ga upoznaje s naivnom umjetnošću i sa svojim nekonvencionalnim prijateljicama. Taj susret budi oduševljenog pjesnika koji se, očito, godinama skrivao u njemu.

Trajanje: 92 minute

 

Depardieuov europski comeback kritika uspoređuje s nedavnim ‘uskrsnućem’ Mickeyja Rourkea u “Hrvaču”,  ističući “njegovu odlučnu izvedbu i upadljivu fizikalnost” te opisujući “Mamut” ‘nezaboravnim filmom u kojem se melankolija i nostalgija isprepliću sa zajedljivom satirom i apsurdom..”. Kritičari su pohvalili film i istakli: “Smijat ćete se, plakati i crvenjeti, jecati i oduševljavati se dok će se pred vama film o birokratskoj zavrzlami pretvarati u nezaboravnu priču o samospoznaji.”

 

  • Ulaznica: 25,00 kuna

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec