MARGINALCI

Režija: Ljubomir Kerekeš

Uloge: Milan Pavlović, Andro Damiš, Jan Kerekeš, Ljubomir Kerekeš, Draško Zidar, Marija Krpan, Mijo Pavelko

RASPORED PRIKAZIVANJA :

  • petak 24.2. u 18.00 sati
  • subota 25.2. u 18.00 sati
  • nedjelja 26.2. u 18.00 sati
  • ponedjeljak 27.2. u 18.00 sati

Priča ove komedije počinje jedne proljetne večeri kada selo Črevo polako tone u san, a traje do podneva sljedećeg dana kada se uzavrele strasti društvene zajednice smiruju do bola…

Skupština selskog odbora sela Črevo održava se jednom godišnje, pod vodstvom predsjednika Drageca. Dragec je umišljena krivotvorina političke veličine, preslikavajući i kopirajući lidere vlasti unutar vlastitih skromnih mogućnosti. On je u svakom slučaju i originalna kopija svega i svačega što nam na pladnju. Najčešće laži, nude i obećavaju aktualne vlasti, bivše i sadašnje, a nerijetko i buduće. Pristojan i uzvišeni vokabular današnje vlasti ne govori o kanalizaciji ili odvodnim jarkima kao Dragec, ali sigurano da u svojoj vjerodostojnosti podjednako smrdi. Tajnica i blagajnica Đurđa, kasni na skupštinu zbog nabrekle prasice, a saborski zastupnici na sjednice sabora ne kasne, već ne dolaze. Oni ne hrane svinje, već narod svojom posebnošću i uzvišenošću.

Često spomenuta kultura, koju nam u svojoj primitivnoj i pomaknutoj, doslovno veličini, donosi Ivek zvani Tarzan, samo je poštapalica u formiranju činjenice buduće suradnje na međunarodnom planu pri susretu predsjedavajućih. Kada Trpimir Oršuš na skupštini progovori: “Nije da i među nama nema cigana…” je istina koja najmanje zaboli same cigane, a u svijesti vladajućih izaziva zgražanje i čuđenje zbog, u narodu ustaljenog tumačenja, riječi “cigan”. Zastupljenost u medijskom prostoru poljoprivrednika, iliti seljaka, znamo kakva je i koliko je važna ministarskim patuljcima koji napredak hrvatskog seljaka vide isključivo putem uvoza „stranog“ seljaka. Profesionalno osakaćena tv ekipa NNHTV televizije,  svojom nazovi profesionalnošću, samo doprinosi nevažnosti seljaka.

Marginalci nemaju svijest o političkoj bukvalnosti koja proživljava svoj pubertet još od samostalnosti Lijepe naše, već preživljavaju svoje živote uskogrudno, jadno, marginalno. Godine samostalnosti pretaču se iz šupljeg u prazno (HDZ – SDP – HDZ – SDP…), tako da polako postaje monotono slušati basne o prodaji, koncesiji, krađi, utaji, stečaju i sl. Negdje, između redaka, o takvim redateljima vlasti progovara ova skupština, a Črevari kao narod, po inerciji življenja života, funkcioniraju samozatajno i podložno, bez bunta i stava.

  • Ulaznica: 3,32 € / 25,01 HRK

Preporučamo starijima od 15 godina.