Tribina Čakovec četvrtkom

  • 17. veljače 2022. u 20 sati / ulaz uz predočenje Covid potvrde

KONCERT

MARIACHI LOS CABALLEROS

Kada Los Caballeros onako viteški, kao što im ime kaže, u jedan glas uzviknu: „Si senor!“ i pozdrave ispruženim gudalima violina, to je gesta kojom više sebi nego publici potvrđuju još jednu besprijekornu izvedbu. Po dobro poznatom scenariju trenutak zatim uslijedit će provala iskrenog odobravanja bez obzira dolazi li od slušatelja-namjernika ili sa strane osvjedočenog poklonika vodeće hrvatske i jedne od najcjenjenijih mariachi skupina izvan Meksika.

 

Los Caballeros taj su status zasluženo potvrdili sudjelovanjem na Međunarodnom susretu mariachi orkestara u Guadalajari u rujnu 2002. gdje im je nakon audicije dodijeljeno priznanje da nastupe na svečanom koncertu u znamenitom kazalištu Teatro Degollado, te na posebnom koncertu povodom Dana Nezavisnosti u istoj dvorani. Nastupiti u programu s uzorima kao što su Vargas de Tecalitlán i Mariachi de América te izravno upoznati son jalisciense značilo je za “Los Caballeros” i potvrdu opredjeljenja sa samog početka karijere, na kojemu nisu imali mnogo iluzija. Možda najveće iskustvo što su ga donijeli iz Guadalajare jest spoznaja da se ravnopravno mogu suočiti sa svakim sličnim sastavom.

Za vrijeme boravka u domovini mariachi glazbe Los Caballeros snimaju i dokumentarni film “Mariachi: the Soul of Mexico” za američku TV mrežu PBS s Plácidom Domingom kao producentom i naratorom.

Umjesto da taj visoko pozicionirani status rutinski održavaju u sredini tisućama kilometara udaljenoj od bilo kakve konkurencije oni su ionako visoko postavljenu ljestvicu  glazbenih standarda nastavili podizati proširujući opseg vokalnih zaduženja unutar ansambla i instrumentalno-aranžersku opremu neprestano obogaćivanog, klasičnog mariachi repertoara.

Mnogobrojni nastupi u Hrvatskoj i sustavan rad na kvaliteti izvođenja urodili su plodom pa je samostalna organizacija koncerata u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog bila više nego uspješna. Svi koncerti su bili rasprodani do posljednjeg mjesta, a prenosila ih je i snimila Hrvatska radiotelevizija i Hrvatski radio.

U isto vrijeme ostvaruju brojne suradnje sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su: Ramón Vargas, Baltazar Juárez, Monika Leskovar, Stefan Milenković, Los Lobos i brojni drugi. Osim u Hrvatskoj također nastupaju na velikim pozornicama u Europi od kojih možemo posebno izdvojiti koncerte sa svjetski poznatim meksičkim tenorom Ramonom Vargasom s kojim prvi put surađuju na Dubrovačkim ljetnim igrama, a potom u Beču, Bratislavi i Budimpešti. Ovaj posljednji je posebno zanimljiv jer su nastupili kao posebni gosti na solističkom koncertu u dvorani Bella Bartok povodom 30. obljetnice umjetničkog djelovanja velikog meksičkog tenora koji je nastupio uz pratnju Simfonijskog orkestra Mađarskog radija.  Koncert je popraćen ovacijama, a direktno ga je prenosila Nacionalna televizija Republike Mađarske te je tom prigodom snimljen i DVD.

U ciklusu pod nazivom „Glazba i grad“ Caballerosi i Tamburaški orkestar HRT-a predstavili su nesvakidašnji spoj hrvatske i meksičke  glazbe. U posebno priređenim aranžmanima sjedinili su zvukovlje vihuela, guitarra guitarróna, violina i truba s tamburama. Uz potpunu predanost glazbi pred svoju su vjernu publiku predstavili još jedan glazbeni užitak koji će se dugo pamtiti, a na  Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju koji su cijeli događaj snimili, još dugo emitirati i pratiti.

Suradnja s Ramonom Vargasom  ulazi u još intenzivniju fazu, stoga na Splitskom Peristilu u okviru festivala Splitsko ljeto, zajednički nastupaju s obnovljenim  repertoarom uz brojna iznenađenja.

Koncertom HRT za HGZ na Sunčanoj strani Prisavlja ostvaruju nezaboravni humanitarni koncert s renomiranim gostima hrvatske operne scene i tako pomažu u obnovi ove predivne, potresom razrušene dvorane Hrvatskog glazbenog zavoda.

Mariachi u Hrvatskoj: іSi Señor!

 Ulaznica: 60,00 kuna / učenici  (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10  i više)  40,00 kuna