THE ARTIST IS PRESENT

Godina. 2012.

Režija: Matthew Akers

Glume: Marina Abramović, Ulay

Dokumentarni film o Marini Abramović, umjetnici perormansa. Zašto je ona bitnija od drugih? Razlozi su katkad veliki, katkad tanki i sofisticirani. I individualni. Ima vjerojatno više slojeva poznavanja Marine. Autori filma ispričat će nam sve o njoj.

 

Nagrade i festivali

Međunarodni filmski festival u Berlinu 2012. – nagrada publike “Panorama”

Sarajevo Film Festival 2012. – nagrada publike za najbolji dugometražni film

Sundance Film Festival 2012.

Marinu Abramović zovu «bakom performansa», iako je ona vrlo mladolika u ovom fascinantnom, vizualno svježem dokumentarnom portretu koji je snimio Matthew Akers. Film prati glasovitu retrospektivu Abramovićkinih radova u MOMA-i, održanu 2010. godine. Ta umjetnica rođena u Srbiji, još je 1970-ih godina stvarala djela koja se bave ograničenjima i predodžbama tijela, a koja su već odavno postala dio modernog umjetničkog kanona. Ipak, ona i dalje, s energijom sportaša, proširuje granice performansa. Dobivši jednogodišnji pristup svemu što ona radi, Akers prikazuje mnoge strane Marine Abramović dok postavlja svoja djela u MOMA-i. Predstava u muzeju, pod naslovom Umjetnica je prisutna bila je maratonski spektakl u kojem se Abramovićeva suočavala sa svakim pojedinačnim posjetiteljem u tišini, stječući usput sve više obožavatelja. Akersova kamera snima je i dok glamurozno pozira za modne časopise, dok poput gurua pomaže mladim umjetnicima u rekonstruiranju njezinih ranih radova, dok bolesna leži u krevetu i liječi se kromatskim terapijama, dok kuha tjesteninu u kuhinji, dok se ponovno emotivno povezuje sa svojim bivšim umjetničkim i životnim partnerom Ulayem.

Trajanje: 106 minuta

 

Životopis redatelja

Zadnjih 12 godina Matthew Akers producira i snima dugometražne dokumentarce i TV serije. Marina Abramović: Umjetnica je prisutna prvi je dugometražni dokumentarac koji je i snimio i režirao.