Poštovana publiko, dragi ljubitelji filma,

Šesta po redu MAXtv Filmomanija – revija dobrog filma ove će se godine održati u Centru za kulturu od 18. – 23. listopada.

Tijekom 6 dana revije bit će prikazano 9 filmova, a ono što ovu reviju čini uvjerljivo najjačom do sada je svakako činjenica da će na njoj gledatelji imati priliku vidjeti pobjednike sva tri najznačajnija međunarodna filmska festivala: Ljubav (r. Michael Haneke) – pobjednik Cannesa, Cezar mora umrijeti (r. braća Taviani) – pobjednik Berlina i Faust (r. Aleksandr Sokurov) – pobjednik Venecije.

Revijska ulaznica (9 filmova) 135,00 kuna

Pojedinačna ulaznica: 25,00 kuna

Tribina ČČ (Ljubav) 30,00 kuna

 PROGRAM

  • Četvrtak 18. listopada u 20 sati – Tribina ČČ

LJUBAV

AMOUR

drama

Režija: Michael Haneke

Uloge: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva

Zlatna palma 65. festivala u Cannesu za najbolji film.

Na samom početku, kako je i red, kanski laureat. Riječ je o filmu «Ljubav» u kojemu nas veliki austrijski redatelj Michael Haneke uvlači u ljubavnu priču u kasnoj jeseni života. Umirovljeni profesori glazbe Georges i Anne u osamdesetim su godinama i već desetljećima u sretnom braku. Njihova kći, također glazbenica, s obitelji živi u inozemstvu. Nakon moždanog udara Anne je djelomice paralizirana, a suprug je brižno njeguje dok njihova ljubav dolazi na nikad veću kušnju. U filmu velikog Hanekea igraju veliki francuski glumac Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva i Isabelle Huppert.

 

  • Petak 19. listopada

18.00 FUSNOTA

HEARAT SHULAYIM /FOOTNOTE

drama

Godina: 2011.

Redatelj: Joseph Cedar

Uloge: Lior Ashkenazi, Yuval Scharf, Shlomo Bar-Aba, Aliza Rosen, Alma Zack, Nevo Kimchi, Shmuel Shiloh,

Zemlja: Izrael

Film je bio izraelski kandidat za Oscara za najbolji strani film.

Priča o velikom rivalstvu oca i sina. Eliezer i Uriel Shkolnik ekscentrični su profesori koji su svoje karijere posvetili proučavanju Talmuda. Otac Eliezer tvrdoglavi je purist koji se boji afirmacije i čiji rad nikad nije priznat. Njegov sin Uriel zvijezda je u usponu u svom području, laskaju mu pohvale i stalno traži priznanja.

«Fusnota» je film o bolesnoj ambiciji u akademskim krugovima, dihotomiji između obožavanja i zavisti, ali i o vrlo složenom odnosu oca i sina.

Trajanje: 103 minute

20.00 SESTRA

L’ENFANT D’EN HAUT

drama

Zemlja:Švicarska, Francuska,

Godina: 2012

Redatelj: Ursula Meier

Scenarij: Ursula Meier, Antoine Jaccoud

Direktor fotografije: Agnès Godard

Montaža: Nelly Quettier

Uloge: Léa Seydoux, Kacey Mottet Klein, Martin Compston, uz sudjelovanje Gillian Anderson

Nagrada: Srebni medvjed, Berlinale, 2012

Luksuzno skijalište u Švicarskoj. Dvanaestogodišnji Simon živi u industrijskoj dolini ispod odmarališta s nezaposlenom sestrom Louise. Svaki dan, on se penje gore kradući opremu bogatih turista koju preprodaje djeci u podnožju. Kad se udruži s britanskim sezonskim radnikom čudnog ponašanja, Simon izgubi granice, što utječe na njegov odnos sa sestrom. Suočen s istinom od koje oboje pokušavaju pobjeći, Simon traži utočište gore.

Trajanje: 100 minuta

 

  • subota 20. listopada

18.00 DANAK ANĐELIMA

THE ANGEL’S SHARE

komedija, drama

Režija: Ken Loach

Uloge: Paul Brannigan, John Henshaw, Gary Maitland

Scenario:Paul Laverty

Zemlja:Velika Britanija

Godina: 2012.

Film je dobio nagrada žirija u Cannesu, a proglašen je «ozbiljnom komedijom za publiku» koja kombinira «zabavne dijaloge i socijalni realizam».

Humorna drama o ljudima s dosjeima koji samo traže – drugu priliku! Hoće li je naći u destileriji whiskyja?

Bježeći od zatvorske kazne, Robbie dobiva još jednu priliku. Dok odslužuje kaznu radom za opće dobro, upoznaje Rhina, Alberta i Mo koji, poput njega, ne mogu pronaći posao zbog kaznene evidencije. Ljubazni nadzornik vodi Robbieja i njegove kolege po prekršajima na izlet u destileriju u kojoj Robbie otkriva svoj talent: ima «nos» za whisky. Robbie i njegovi kolege nisu anđeli, ali film pronalazi način da im da nešto što stvarni život ne može ili neće: priliku.

Trajanje: 101 minuta

20.00 FAUST

FAUST

drama, fantazija

Godina: 2011

Redatelj: Aleksandr Sokurov

Uloge: Johannes Zeiler, Anton Adasinsky, Isolda Dychauk

  • Pobjednik filmskog festivala u Veneciji.

Ovo nije uobičajena filmska adaptacija Goetheove tragedije, već čitanje između redaka ovog kapitalnog djela. Koje je boje svijet koji omogućava uspon kolosalnih ideja? Kako miriše? Faust je mislilac, vjesnik ideja, prijenosnik riječi, sanjar. Anoniman čovjek vođen jednostavnim instinktima: glađu, pohlepom i požudom. Nesretno, progonjeno biće koje izaziva Goetheovog Fausta.

  •  nedjelja 21. listopada

18.00 TAJNI ADUT

DARK HORSE

Zemlja: SAD, 2011

Redatelj: Todd Solondz

Scenarij: Todd Solondz

Uloge: Justin Bartha, Selma Blair, Mia Farrow, Jordan Gelber, Donna Murphy, Christopher Walken

Festivali: Filmski festival u Veneciji 2011. (Glavni program), Toronto International Film Festival 2011,  Službeni program

Abe je debeli 35-godišnjak koji živi s roditeljima, radi za oca, uspješnog građevinskog poduzetnika, dok je njegova jedina prava prijateljica Marie, tajnica njegovog tate. Njegova soba je malo svetište akcijskih figura i filmskih memorabilija, podsjetnik na nikad završeno djetinjstvo. Jednog dana na vjenčanju upoznaje Mirandu u koju će se zaljubiti preko ušiju. Tu će problematičnu ženu zaprositi nakon par dana. Hoće li ovo konačno biti katalizator koji će Abea natjerati da se iseli iz roditeljskog doma?

Trajanje: 84 minuta

20.00 CEZAR MORA UMRIJETI

CESARE DEVE MORIRE (2012.)

drama

Režija: Paolo Taviani, Vittorio Taviani

Uloge: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri

Scenarij: Paolo Taviani, Vittorio Taviani

Zemlja:Italija

  • Drama braće Taviani o zatvorenicima koji pripremaju predstavu «Julije Cezar» pobjednik Berlinskog filmskog festivala!

Paolo i Vittorio u filmu «Cezar mora umrijet» prate živote zatvorenika koji u zloglasnom rimskom zatvoru Rebibbia šest mjeseci pripremaju Shakespeareovog «Julija Cezara». Film se ne bavi zločinima koje su počinili «glumci» u svojim «stvarnim» životima, već povlači paralele između Shakespeareovog klasika i današnjeg svijeta, opisujući posvećenost predstavi i isprepletenost «glumaca» i likova.

Trajanje: 76 minuta

 

  • Ponedjeljak 22. listopada

18.00 i 20.00 TABU

TABU

drama

Godina: 2012

Redatelj: Miguel Gomes

Uloge: Teresa Madruga, Laura Soveral, Ana Moreira

Nagrade i festivali: Nagrada Alfred Bauer, FIPRESCI nagrada (nagrada kritike) – Berlin Film Festival 2012

Jedan od najboljih filmova festivala u Berlinu, na kojem je ovjenčan sa 2 nagrade. Temperamentna starica, njena sluškinja sa Zelenortskih otoka i susjed posvećen društvenim pitanjima žive na istom katu zgrade u Lisabonu. Kada starica umre, drugo dvoje otkrivaju njenu prošlost: priču o ljubavi i kriminalu smještenu u Afriku, koja kao da dolazi direktno iz svijeta pustolovnih filmova…

 

  • Utorak 23. listopada

18.00 i 20.00 VRATA

THE DOOR

drama

Godina: 2012

Redatelj: István Szabó

Uloge: Helen Mirren, Martina Gedeck, Károly Eperjes

Nagrade i festivali: Filmski festival u Moskvi 2012.

Šezdesete su godine 20. stoljeća u Mađarskoj. Spisateljica Magda na preporuku prijatelja angažira pouzdanu kućnu pomoćnicu Emerenc. Emerenc se isprva pomalo čudno ponaša prema svojoj poslodavki, no tijekom vremena otkrit će se razlozi takva ponašanja, a između dvije žene razvit će se duboko međusobno poštovanje.