MUZEJ MEĐIMRUJA

Centar za kulturu Čakovec – srijeda 19.12.2018. u 18.00 sati

  •  Promocija filma: Međimurska popevka

Međimurska popevka je četvrti film u serijalu o nematerijalnoj baštini Međimurja koje snima Muzej Međimurja Čakovec u sklopu projekta dokumentiranja nematerijalne baštine Međimurja.

Foto: Članice KUU Društvo žena Gornji Kraljevec u predivnom ambijentu crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Vratišincu.

Međimurska popevka zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a predložena je i za upis na listu UNESCO-ve Reprezentativne liste nematerijalne baštine čovječanstva. Popevka je kulturno dobro koje ima najviše nositelja vještina na terenu od svih zaštićenih dobara s područja Međimurja, a njome se bave i znanstvenici širokog profila. Stoga je osmišljen scenarij filma koji kombinacijom izvođača i govornika bilježi mnogobrojne segmente ovog fenomena koji zadire u sve pore života Međimurki i Međimuraca. U filmu sudjeluju Stjepan Hranjec, Janja Kovač, Jasna Hajdinjak, Antun Horvat, Lidija Bajuk, Ivan Ivančan mlađi, Gordana Lach i Željko Grahovec, obitelj Lisjak iz Novakovca, Vokalna skupina Vesele Međimurke i Neven Kolarić, Društvo žena Gornji Kraljevec, Cecilija Merkač, Vera Štefić, Dragica Šimunković, Zbor Josip Štolcer Slavenski, Muška vokalna skupina Ivanovec. Krunoslav Lajtman, Armando Puklavec i Darko Golubić.

Svi dosad snimljeni filmovi postat će dio stalnog postava novog muzeja „Riznica Međimurja – Muzej nematerijalne baštine“ koji nastaje u sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ sufinanciranom od strane Europskog strukturnog fonda.

Foto: Armando Puklavec uz pratnju Darka Golubića.

Film je snimljen pod režiserskom palicom Danijela Jankovića, direktora tvrtke Strix j.d.o.o.,  a iza kamere bio je Zoran Fras. Ovaj projekt zajednički financiraju Ministarstvo kulture, Muzej Međimurja Čakovec, Grad Čakovec i produkcijska kuća Strix j.d.o.o.

Fotografije: Danijel Janković

Janja Kovač, kustos etnografskih zbirki

 Ulaz na projekciju je besplatan, veselimo se vašem dolasku!